24 / 04 / 2024

Güvenpark Kentsel Tasarım Projesi'ni iptal kararına onama

Güvenpark Kentsel Tasarım Projesi'ni iptal kararına onama

Güvenpark'ın alt kotlarında yapılaşma iznini iptal eden Ankara 12. İdare Mahkemesi kararını onadı



Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun, 4 Mart 2005 tarihli, "Güvenpark'ın minibüs ve otobüs durağı olarak kullanılan alanın alt kotlarında yapılaşmaya izin verilmesine imkan tanıyan kararının iptali" için
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası,  Ankara  12. İdare Mahkemesinde dava açmıştı.

Dava dilekçesinde, yer altı çarşısı ve garaj katları yapılmasına izin verilmesi halinde parkın peyzaj bütünlüğü başta olmak üzere bitki örtüsü ve siluetinin bozulacağı kaydedilmişti. Ankara 12. İdare Mahkemesi, Güvenpark'ın bir bütün olarak korunması gerektiğinden hareketle, kurulun davaya konu kararını hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise İdare Mahkemesinin bu kararının bozulması için Danıştaya temyiz başvurusunda bulunmuştu. İncelemesini tamamlayan Danıştay 6. Dairesi, bakanlığın talebini reddederek, İdare Mahkemesi kararını onadı.

Birinci derece sit alanı olarak tescilli bulunan Güvenpark, Ankara'nın en önemli kamusal mekanları arasında bulunuyor. Ankara'nın başkent ilan edilmesinin ardından şehrin imar planını üstlenen Alman Hermann Jansen'in projelendirdiği Güvenpark'ın bir bölümü, 1970'lerin ortalarında önce otobüs, sonra da dolmuş durağı haline getirildi.
A.A


Geri Dön