26 / 04 / 2024

Güzin Ervardar: Dönem alıcı dönemidir!

Güzin Ervardar: Dönem alıcı dönemidir!

Kurtköy Akfırat Bölgesi'nde yapımına devam edilen Tepe Park Villaları ile tüketicinin yoğun ilgisini çeken Yuvataş İnşaat'ın Genel Koordinatörü Güzin Ervardar, seçim sonrası ve KDV indirimi doğrultusunda sektör değerlendirmesini yaptı. 




Güzin Ervardar, seçimden sonra sektör ile ilgili olası beklentilerini; "2008 `in ikinci yarısında ortaya çıkan, son çeyreğinde de ülkemizi sarsan kriz, gayrimenkul sektörünü de derinden etkilemiştir. İş hayatındaki belirsizlik, her konuda satın alma kararlarını durdurmuştur. Kaldı ki gayrimenkul gibi büyük bir yatırım kararı, hem eldeki birikimin verilmesi, bazen de borçlanılmasını gerektirdiği için çok zor hale gelmiştir. Zaten inşaat sektöründeki kar oranları ve projelerin ortalamada yakalaması gereken birim m2 satış fiyatları son yıllarda olması gerekenin çok altındaydı. Biz inşaat firmaları da bu dönemde planladığımız fiyat artışlarını aklımızdan dahi geçirmediğimiz gibi, tüketiciye cesaret verecek ödeme planları ve vadeler oluşturduk. Bir miktar talebi oluşturmayı da başardık. Bu dönemdeki satışlardan en çok alıcı kazanmıştır. 



Mevsim olarak, gayrimenkul sektörü açısından iyi bir döneme giriyoruz. Yerel seçimler dolayısıyla da, partilerin kampanyalarını yürüttüğü ciddi bir bütçeleri vardır. Bu harcamalar doğrudan ve dolaylı birçok kişinin işlerindeki belirsizliği kaldırmıştır, kazançlı bir dönem yaşatmıştır. Piyasada dolaşıma ciddi bir para girmiştir. Ayrıca seçim sonrası, IMF anlaşmasının da sağlanıp yürürlüğe gireceğini düşünmekteyiz. Bu da piyasaları nakit ve moral olarak rahatlatacak bir uygulama olacaktır.  



Tüm bu gerekçeleri düşünürsek, seçimi takip eden aylarda, gayrimenkulde şu andaki fiyatları göremeyeceğimizi ifade etmek isterim. Dönem alıcı dönemidir. Satın alma kararı verirken, alıcının yapması gereken, doğru firmadan, doğru lokasyonda, doğru fiyatlı konutu bulmaktır" şeklinde dile getirdi. 



KDV indirimi ile ilgili düşüncelerini ise, "Lüx konutlardaki KDV indirimi stokların eritilmesi açısından önemli bir gelişmedir. Ancak sadece bitmiş, teslime hazır ya da 3 ay içinde bitecek konutlar açısından bir anlam ifade etmektedir. Teslimi 3 aydan daha sonra yapılacak, 150 m2 ` nin üstündeki konutlar, teslim tarihinde geçerli olacak, şuanda görünen oran olan %18'lik KDV oranı ile fatura keseceklerdir. Üretim halindeki projeler için, tüketiciyi harekete geçirecek bir çözüm olamayacaktır. Süre en az 1 yıl olmalıdır. 1 yıl sonra devlet, KDV gelirlerinin arttığını görerek, bu uygulamayı sürekli kılabilir, diye düşünmekteyim" şeklinde özetleyen Güzin Ervardar ayrıca, Tepe Park Villaları'nda fiyatların villa büyüklüklerine göre 680.000 TL ile 860.000 TL arasında değiştiğini ve %8 KDV'nin yarısının tüketici adına Yuvataş İnşaat tarafından ödendiğinin de altını çizdi. 


Geri Dön