23 / 04 / 2024

Güzin Ervardar: İstanbul'da arsa fiyatları sürekli artıyor!

Güzin Ervardar: İstanbul'da arsa fiyatları sürekli artıyor!

Güzin Ervardar: Büyük şehirlerde, özellikle de İstanbul"da arsa fiyatları sürekli artan bir seyir izlemektedir. Bir konut projesinde de en önemli maliyeti arsa oluşturmaktadır  



2010 yılı, gayrimenkul sektörü açısından œenkaz devraldı. Bizim sektörümüzü global krizin etkileri çok derinden sarstı. Piyasalardaki belirsizlik, tüketicilerin öncelikle yatırım kararlarını askıya aldırıyor. Reel boyutu, psikolojik boyutu derken, her bir kriz birkaç yılı alıp götürüyor.2010 yılında yatırım kararı almak için, tüm veriler tüketici lehine. Mortgage oranları tarihimizin en düşük seviyesinde. Buna rağmen bankalar, iyi müşterilere kredi satmak için rekabette sınır tanımıyorlar. Konut fiyatları ise, gerçekten alıcı lehine çok uygun.   İnşaatta bir takım girdilerde her zaman fiyat artışı olmasına rağmen, bu artışlar hiçbir şekilde konut fiyatlarına yansıtılamadı. Büyük şehirlerde, özellikle de İstanbul"da arsa fiyatları sürekli artan bir seyir izlemektedir. Bir konut projesinde de en önemli maliyeti arsa oluşturmaktadır. Arsa üretimi çok zor ve meşakkatli bir iştir. Kentsel dönüşüm projelerinde hıza çok ihtiyacımız vardır. 2010 yılı başında,   konut pazarında bir hareketlenme başlamışken, referandum öncesi ve sonrası ciddi bir durgunluk yaşanmıştır. Adeta piyasalar referandum rekabetini seyre dalmışken, ekonomik hayat askıda kalmıştır.

Kriz sonrası, 2010 yılı her şeye rağmen, gayrimenkul hareketleri açısından umut vaad etmiştir. 2011 yılında bu hareket artarak devam edecektir. 2011 yılında da bir seçim dönemi geçireceğiz ama ben ekonomi açısından referandum kadar sancılı geçeceğini düşünmüyorum. Kriz dönemlerinde, ihtiyaç ya da yatırım amaçlı ertelenmiş, bekleyen bir talep oluşuyor. Harekete geçmeye başlayan bu talep, 2011 yılında daha da ivme kazanacaktır. Fiyatlardaki küçük miktarlı artışlar, kaçınılmaz olarak, yerini daha ciddi artışlara bırakacaktır. Gayrimenkul her zaman yatırımcısının yüzünü güldüren bir yatırım enstrümanı olmuştur. Her zaman söylediğimiz gibi, doğru lokasyondan, doğru firmadan doğru fiyatla alınan gayrimenkulde hata yapma ihtimali yoktur.


Geri Dön