19 / 03 / 2024

Hacı Ali Demirel kimdir?

Hacı Ali Demirel kimdir?

Ankara Yükseliş Kolejleri ve Yükseliş Mimarlık ve Mühendislik Fakültelerinin Kurucusu 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi Hacı Ali Demirel vefat etti. Peki, Hacı Ali Demirel kimdir?



Hacı Ali Demirel kimdir?

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi Hacı Ali Demirel 18 Aralık 2014 tarihinde Ankara'daki evinde hayatını kaybetti.  Hacı Ali Demirel,  Ankara  Yükseliş Kolejleri ve Yükseliş Mimarlık ve Mühendislik Fakültelerinin Kurucusudur.


Demirel ailesinin kontrolünde olan Orma, Haymak, Terakki Kollektif, Kuştur, Göltaş ve Peraja-Coca Cola gibi şirketlerin ortağı. Süleyman Demirel'in başbakanlığı döneminde devlet bankalarında aldığı krediler kamuoyunda tartışıldı.


Dünya Kalkınma Bankası'ndan alınan 2.5 milyon dolarlık kredinin 1.2 milyon doları Demirellere ait Terakki şirketine verdiği öne sürüldü. Kamuoyunda hakkında tartışılan konular arasında usulsüz ihaleler, kaçak imar ve başbakan kardeşten destek gördüğü yer aldı.


Oğlu Yahya Demirel de hayali ihracatla adını duyurdu. Yahya Demirel, usulsüz teminat mektubu sağlamaktan 1 yıl 3 ay hapis yattı ve sahibi olduğu şirketleri baz morfin kaçakçılığından haksız vergi iadesine kadar bir dizi yasadışılıkla suçlandı.


Borçlarından dolayı Kasım 1999 ve Nisan 2000'de hakkında iki ayrı tutuklama kararı verildi. İstanbul Tarabya'daki yalısı kredi borcuna karşılık olarak İşbankası'na geçti. Malki davasında Veli Sözdinler cinayetinde azmettirici olarark yargılandı ve Nisan 2000'de delil yetersizliğinden hakkında takipsizlik kararı verildi.



Yükseliş Mimarlık'ın acı günü! Hacı Ali Demirel vefat etti!






Geri Dön