19 / 04 / 2024

Hacı Bayram Mahallesinde yıkım çilesi bitmiyor!

Hacı Bayram Mahallesinde yıkım çilesi bitmiyor!

Hacı Bayram Mahallesinde bulunan Tepe Sokak'ta kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak yıkımdan dolayı 13 aile zor durumda düştü. Yıkım sebebiyle mağdur olacaklarını belirten aileler, kendilerine yeterince hak tanınmadığını ifade etti...



Hacı Bayram Mahallesinde bulunan Tepe Sokak'ta kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak yıkımdan dolayı 13 aile zor durumda düştü. Yıkım sebebiyle mağdur olacaklarını belirten aileler, kendilerine yeterince hak tanınmadığını ifade etti. 


Yetkililerden gelen yıkım kararının ellerine çok geç ulaştığını vurgulayan mahalle sakini Ayşe Şentürk, "Evimin çevresinde bulunan birkaç evin yıkımı yüzünden benim de evim yıkılacak. Evde olmadığım bir gün kapıma yıkım kararı bırakılmış. O karar ise elime 4 gün sonra ulaştı.


Evimi derhal boşaltmamı istiyorlar. Bu kış gününde nereye gidebilirim. Çok mağdur durumdayız. Ben evimden çıkmak istemiyorum. Çünkü evimin herhangi bir sorunu yok. Evin yapısından dolayı tehlikeli olduğunu söylüyorlar fakat böyle bir şey söz konusu değil. Bu çevrede yıkılması gereken yerler yıkılmıyor ama benim evimin hiçbir tehlikesi olmadığı halde yıkmak istiyorlar. Ben bu yaşımda tek başıma ne yaparım. Devlet yaşlılar için evde bakım çalışması yapmıştı, gelip evlerin bakımı yapılıyordu. 

Benimde evimi yıkmaya çalışıyorlar" dedi."Bize sahip çıkılsm" Evi yıkılacak olan bir başka mahalle sakini Pınar Sürücü ise kendisine yıkım kararının gelmediğini fakat yetkililer tarafından acilen evinin boşaltmasını istendiğini belirtti. Sürücü,'^ çocukla mağdur bırakıldım. Eşim yok ve ailemle aram bozuk. Geçimimi çocuk maaşıyla sağlıyorum. Bizleri kapı önüne koyuyorlar. Gidecek bir yerim bile yok. 2 çocukla ne yaparım bilmiyorum. Evimin yıkılacağını öğrenince birçok yerden yardım istedim fakat hiçbir cevap alamadım. Enkaz parasını bile vermeyecekler. O parayı alsam belki kendime bir yer bulabilirim ama şu an bu evden çıkacak gücüm yok. Yeni bir eve çıksam depozito ve bir aylık peşin para istiyorlar. Bunu karşılamam mümkün değil. Bu ülkede Suriyeliler kadar değerimiz yok. Onlara sahip çıkan devlet bize de sahip çıksın" diye konuştu. 

"Kiracı oldular" Hacı Bayram Mahallesi'nde yapılan kentsel dönüşümden dolayı bir çok tarihi eserin tahrip edildiğini iddia eden mahalle esnafları, şunları kaydetti: "Kentsel dönüşümden dolayı burada birçok ev yıkıldı. Bu yıkımla birlikte vatandaşların mağduriyetleri de arttı. Evlerini verenler aldıkları parayla buradan bir müddet uzaklaştı fakat bir süre sonra geri döndüler. Çünkü hak ettikleri paraları alamamışlardı. Ev sahibi olarak gittiler fakat kiracı olarak geri döndüler. Bu aileler şu an birçok sorunla karşı karşıya. Bunun yanı sıra burada yapılan kentsel dönüşüm mahallenin tarihi dokusuna da zarar verdi. Yeni yapılan çarşının ön tarafında tarihi sütunlar çıktı. Ancak bu sütunların üzerleri demirlerle desteklenerek kapatıldı. Biz yetkilileri göreve çağırıyoruz. Hacı Bayram Mahallesini inceleme altına alsınlar. Yoksa bu yıkımlar yüzünden birçok insan zararlı çıkacak ve mağdur olacak." 


Milliyet Ankara 


Geri Dön