28 / 03 / 2024

Hacı Beşir Ağa Medresesi restore ediliyor

Hacı Beşir Ağa Medresesi restore ediliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Rölöve ve Restütisyon Projesi, bakımsızlıktan yok olmak üzere olan tarihi yapıları birer birer kazandırıyor



Orjinallerine sadık kalınarak özenle restore edilen tarihi yapılar, amaçlarına uygun olarak çeşitli hizmetlerde kullanılıyor. Bu tarihi eserlerin kimisi kültür merkezi, kimisi kafe veya restoran kimisi de eğitim merkezi haline getirilerek İstanbulluların hizmetine sunuluyor. İhya edilerek şehre kazandırılan bu eserlerden birisi de Eyüp Nişanca Mahallesi'ndeki Hacı Beşir Ağa Medresesi. Baba Haydar Mektebi Sokak ile Balcı Yokuşu'nun kesiştiği noktada yer alan tarihi medrese, kısa bir süre öncesine kadar bakımsızdı ve yılların verdiği yorgunlukla harabe haldeydi. İBB Yapı İşleri tarafından ihale edilerek restorasyonuna başlanan medresedeki çalışmalar tamamlanmak üzere.

KISA SÜREDE AÇILACAK

Tarihi yapının, 0-6yaş arası  özürlü çocuklar için rehabilitasyon merkezi yapılması planlanıyor. Sultan 3. Ahmet ve Sultan 1. Mahmut dönemlerinde görev yapan saray ağalarından Hacı Beşir Ağa tarafından 1734-1740 yılları arasında yaptırılan medrese, kısa süre içinde hizmete açılacak.
Mehmet Birer /Gazete Habertürk


Geri Dön