23 / 04 / 2024

Hacı Hüseyin Ağa'nın varisleri Bodrum'da ofis açtı

Hacı Hüseyin Ağa'nın varisleri Bodrum'da ofis açtı

Karaosmanzade Hacı Ömer Ağa'dan torunu Hacı Hüseyin Ağa'ya kaldığı belirtilen yüksek miktardaki mirasın varisleri Bodrum'da ofis açtı



Osmanlı Devleti'nin yaklaşık 250 yıl önceki Bodrum Voyvodası (devlet adına vergileri toplayan görevli,
bulunduğu bölgenin yöneticisi) Karaosmanzade Hacı Ömer Ağa'dan torunu Hacı Hüseyin Ağa'ya kaldığı belirtilen yüksek miktardaki mirasın varisleri, işlemlerinin tamamlanması için Bodrum'da ofis açtı.

Bodrum kent merkezinde hizmete giren ofisin açılışına çok sayıda varis ve kendisi de varisler arasında yer alan Mumcular Belediye Başkanı Birol Aydın katıldı. Varisler kendilerine ait dosyaları uzun süre inceleyerek bilgi aldılar.

Kocaeli'de faaliyet gösteren, Osmanlı tapularını güncellenmesiyle tanınan Emlakçı Tuncer Rıfat Barın açılışta AA muhabirine, arazilerin Mumcular, Güvercinlik ve Sazköy sınırları içinde yer aldığını söyledi.

Hacı Hüseyin Ağa'nın 3 eşinden 11 çocuğu olduğunu, 8 çocuğunun soyunun devam ettiğini, bunlardan 33 torunu bulunduğunu, torunlarının da bine yakın varisi olduğunu anlatan Barın, şöyle konuştu:
"Aynı ailenin farklı kollarından olan kişiler, miras sorunlarını çözmek için bize başvurdular. Yaptığımız araştırmalarda bölgedeki tapuların büyük bölümünün sorunlu olduğunu belirledik. Söz konusu miras 5 parça. Miras yaklaşık 500 dönüm ve onlarca milyon dolar değerinde. İş bittikten sonra varisler ve arsalarda işgalci olarak bulunan kişiler arasında yapılacak anlaşmalar ve pazarlıklar sonucu miktar netlik kazanacak. Dava sonunda arazilerde konutları bulunan işgalciler, varislerle anlaşıp arazinin bedelini ödeyerek tapularına
kavuşabilecek. Böylece binalar gerçek değerlerini bulmuş olacak." Mumcular Belediye Başkanı Birol Aydın ise belediye olarak bu konuda çalışma yaptıklarını ve söz konusu arsayla ilgili bir çok kişinin tapusunun çıktığını belirtti.

Bundan sonra dava sürecinin daha hızlı işleyeceğine işaret eden Aydın, "Boş olarak görülen arsalar gerçek sahiplerinin üzerine geçecek. Tapusu çıkan kişilerle, arsaların içine ev yapan kişiler anlaşıp birlikte satış yapacak ya da anlaşıp başka bir yol seçecekler" diye konuştu.

Bu arada şimdiye kadar remi olarak 612 varis tespit edildiği, bunların içinde vekaletleri eksik olan yaklaşık 100 ve sözleşmesi eksik olan yine yaklaşık 100 kişinin bulunduğu, bu eksiklerin giderilmesi için Bodrum'daki ofiste 4 kişinin çalışacağı öğrenildi.

Söz konusu miras davasının ise 1 yıl içinde çözülmesi bekleniyor.
AA

 


Geri Dön