26 / 04 / 2024

Hacıkadızade Evi restoran oldu, bakanlık el koydu

Hacıkadızade Evi restoran oldu, bakanlık el koydu

Muğla Valiliği'nin restore ederek Etnografya Müzesi haline getirdiği 130 yıllık Hacıkadızade Evi'nin, içkili kafe-restorana dönüştürülmesine Kültür ve Turizm Bakanlığı el koydu.



Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi ev için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü aracılığıyla 'ivedi' damgalı bir yazı göndererek inceleme başlattı. Uzmanlar evin içinde birçok değişiklik yapıldığını fotoğraflarla belgeledi, ancak bağış anında tapuya şerh (müze olma şartı) konulmadığından, yapılacak herhangi bir yasal işlemin olmadığını bildirdi.

Dönemin Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, 2004 yılında kent merkezinde bulunan tarihi evleri restore ederek müze haline getirip turizme kazandırmak için proje hazırladı. Saatli Kule Caddesi üzerindeki Muğla'nın ilk belediye başkanı Hacıkadızade Süleyman Efendi'ye ait 130 yıllık tarihi ev mal sahiplerinden 50 bin TL gibi sembolik bedelle satın alındı. Hacı Kadızade Süleyman Efendi'nin bugün avukatlık yapan torunu Süleyman Aksoy ve diğer aile fertleri, evi etnografya müzesi haline getirilmesi, bahçesinde de çay içilebilecek kafeterya kurulması amacıyla düşük bir bedelle verdi. Valilik 74 bin 531 TL harcama yaparak evi restore ettirdi. Önünde bahçesi bulunan ve Muğla mimarisini yansıtan 2 katlı tarihi ev ilk günkü görünümüne kavuşturuldu. Evin içine Muğla kültürünü yansıtan kıyafetler, mutfak malzemeleri, dolma tüfekler ve tarihi eşyalar konuldu. Muğlalı bazı aileler de sergilenmesi için dedelerinden kalma eşyaları hediye etti. Evin yatak odası, oturma odası ve çalışma odası tamamen kültürel eserlerle dizayn edildi. Tarihi evin alt katında ise küçük bir kafeterya oluşturuldu.

KİRAYA VERİLDİ, İÇKİLİ RESTORAN OLDU

Bahçesinde dinletilerin sunulduğu ve imza günlerinin yapıldığı tarihi bina, Valilik tarafından işletilemeyince, 1 Mayıs 2008'de üç yıllığına 75 bin YTL bedelle, kiraya verildi. Müze haline getirilen tarihi evin içindeki eserlerin tamamı boşaltılarak 'Sobe' adı verilen içkili kafe-restoran açıldı. Dededen kalma evi bağışlayan 51 yaşındaki Süleyman Aksoy, bu duruma tepki gösterdi ve evin tekrar etnografya müzesi haline getirilmesini istedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olaya hemen el koyarak Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü aracılığıyla tarihi evle ilgili 'ivedi' damgalı bir yazı göndererek, inceleme başlattı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kurullar Dairesi Başkanı Ömer Çakır, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne yazı göndererek, tarihi evin fotoğraflarının çekilerek tadilat değişikliklerinin belirlenmesini istedi.

'ŞERH KONULMADIĞI İÇİN YAPACAK İŞLEM YOK'

Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanları 130 yıllık tarihi evde inceleme yaptı. Tarihi evin içindeki yapılan değişiklikler fotoğraflarla belgelendi. Tadilatlar ve işlev değişikliğiyle ilgili herhangi bir izin alınmadığı ortaya çıktı. Uzmanların hazırladığı ve Kurullar Dairesi'ne gönderilen raporda, özetle şöyle denildi:

"Müdürlüğümüz işlem dosyasında yapılan incelemede, iki adet mülkiyet belgesi üzerinde daha önceki taşınmaz maliklerince Muğla Valiliği'ne bağlı MELSA Limitet Şirketi'ne satışının yapılmış olduğu tespit edilmiştir. Önceki parsel maliklerinin, tapuya herhangi bir şerh koydurmadığı tespit edilmiştir. Medeni Kanun'un 683 ve 754'üncü maddeleri de dikkate alındığında ilgi yazı ekinde iletilen şikayetlere ilişkin Müdürlüğümüzce bu aşamada yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır."

Geri Dön