25 / 04 / 2024

Haciz eve nasıl gelir?

Haciz eve nasıl gelir?

Alacaklıya olan borcun ödenmemesi halinde, alacaklı borcun tahsili için icra memuru ile birlikte borçlunun evine gidebiliyor.Peki, haciz eve nasıl gelir? Eve hacizin gelmesi durumda ne yapılır?



Haciz eve nasıl gelir?

Borçlunun borcunun ödememesi durumunda alacaklı borcun tahsili için icra talebinde bulunması ve İcra memurlarıyla eve gelinmesi haciz olarak tanımlanıyor.


Alacaklının icra takibi talebinden sonra İcra Müdürlüğü borçluya bir tebligat gönderiyor. Bu tebligat kapsamında borçlu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olanlara uymak zorunluluğu oluyor. Gönderilen  tebligatta ödeme emrinin alınmasından sonra belirtilen süre içinde ilgili kuruma ödeme yapılması gerektiği, İtiraz hakkının olduğu,Mal beyanında bulunulması için başvuru yapılması gerektiği yazılı oluyor.  


Haciz işlemi alacaklı lehine yapıldığı için, haczi talep edecek kişinin alacaklının bizzat kendisi veya vekili olması gerekiyor.


Yargıtay kararı metnine göre İİK’nun 6352 Sayılı Kanun’un 16. maddesi ile değişik 82. maddesinin üçüncü fıkrasına göre; “Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu veya aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri haczedilemez.”


Aile konutu şerhi varsa haciz gelir mi?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön