20 / 04 / 2024

Haciz işlemleri 2014!

Haciz işlemleri 2014!

Borçlunun borcunu ödememesine bağlı olarak, alacaklı da alacağını haciz yolu ile tahsil edebiliyor. Haciz ile ilgili esaslar, İcra ve İflas Kanunu'nda düzenleniyor. İşte haciz işlemleri 2014..



Haciz işlemleri 2014!

Borçlunun borcunu ödememesine bağlı olarak, alacaklı da alacağını haciz yolu ile tahsil edebiliyor. Haciz ile ilgili esaslar, İcra ve İflas Kanunu'nda düzenleniyor.


Kanun gereğince, ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı refolunduktan sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz konmasını isteyebiliyor. Peki, haciz nasıl yapılır? Haciz işlemleri 2014 nelerdir?


Haciz istemek hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir sene geçmekle düşer. İtiraz veya dava halinde bunların vukuundan hükmün katileşmesine kadar veya alacaklıyla borçlunun icra dairesinde taksit sözleşmeleri yapmaları halinde taksit sözleşmesinin ihlaline kadar geçen zaman hesaba katılmıyor.


Alacaklı isterse, haciz talebinin vukuuna dair bir vesika verilir. Bu vesika hiç bir harç ve resme tabi değildir. Haciz talebi kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmezse dosya muameleden kaldırılır.


Yeniden haciz istemek, alacaklı tarafından vukubulan yenileme talebi­nin borçluya tebliğine mütevakkıftır. İlama müstenit olmayan takiplerde yenileme talebi üzerine yeniden harç alınır. Yenileme masraf ve harçları borçluya tahmil edilmez.


Haciz işlemleri 2014 nelerdir?

Alacaklının İcra Müdürlüğü'ne gidilerek takip talebinde bulunduktan sonra; İcra Müdürlüğü söz konusu takip talebini düzenleyerek, borçluya bildiriyor. 


Borçlu, bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olan hususlara uymak zorunda kalıyor. Borcun ödenmemesi halinde ise yukarıda belirttiğimiz gibi alacaklı ile icra memuru borçlunun mallarını haczedebiliyor.


Borçlu kimsenin, borçlu olduğu miktar kadar sahip olduğu menkul ve gayrimenkul mallara konu olabiliyor. Haczedilen mallar, yed-i emin olarak tabir edilen kimselere ait; resmi kayıtların tutulduğu depolarda muhafaza ediliyor. Satış işlemi talep edilene kadar bu depoda yed-i eminlerin gözetimi altında kalır.


Alacaklının ya da vekilinin talebi üzerinde konulan haciz kaldırılabiliyor. Bunun yanı sıra haczedilen menkul malın satışı bir yıl içinde talep edilmezse menkul mal üzerindeki haciz kalkar. 


Gayrimenkuller için ise haczedilen gayrimenkul malın satışı iki yıl içinde gerçekleşmezse yine haciz kanuna göre kendiliğinden düşüyor.


Haline münasip ev haczedilebilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön