28 / 03 / 2024

Hadımköy'de konut arazilerinin metrekaresi 200 TL!

 Hadımköy'de konut arazilerinin metrekaresi 200 TL!

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Kurumsal Değerleme Departmanı Değerleme Uzmanı Koray Horasan, Hadımköy bölgesini www.emlakkulisi.com için analiz etti!



Arnavutköy 1850'li ve 1890'lı yıllarda Arnavut Kevi ismiyle anılan 180 haneden oluşan ve  Rum köylülerin yaşadığı, şimdilerde “Eski Köy”, “Köy içi”, “Aşağı Köy” gibi değişik adlarla anılan bir bölgede yer almaktadır. 1923 Lozan Anlaşması çerçevesinde; Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti arasında yaşayan halkların değişimi “mübadele” protokolü gereği bu bölgede yaşayan Rum Köylüler Yunanistan’a, Yunanistan Drama bölgesinde yaşayan Türkler ise bu bölgeye yerleştirilmişlerdir. Yıllar itibariyle ülke genelinde köylerden şehirlere doğru yaşanan göç furyasından Arnavutköy’de nasibini almış ve giderek büyük bir merkez haline gelmiştir.  


 Hadımköy de konut arazilerinin metrekaresi 200 TL!


İlçe nüfusu yaklaşık 25 yıl önce 15.000 kişi civarında iken, günümüzde ise bu sayı TUİK’den alınan verilere göre 198.230 kişidir. Arnavutköy, Gaziosmanpaşa İlçesi'nden Boğazköy, Bolluca, Taşoluk, Haraççı ile; Çatalca İlçesi'nden  Durusu ve Hadımköy beldelerinin birleştirilmesi sonucu, 2008 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Hadımköy Arnavutköy ilçesinin en önemli can damarlarından birisi diyebiliriz. Hadımköy bölgesinde hem konut, hem sanayi hem de sanayi deposu olmak üzere üç farklı imar uygulanması yapılması, bölgenin cazibesine arttırmakta olup, yatırımcılar için fırsat teşkil etmektedir. Bu sebeple bölge incelendiğinde konut ve sanayi projelerinin dışında, sadece yatırım amaçlı arsa alındığı bilgisi de edinilmiştir. 


 Hadımköy de konut arazilerinin metrekaresi 200 TL!


Bölgeye özellikle 2000’li yıllarda hızla gelişen konut sektörü ile sanayiciler yerleşmiş, dolayısıyla yatırım için o senelerde cazip haline gelmiştir. İnşa halinde olan ve yapılması düşünülen yatırımlar ile birlikte ulaşım kanallarının da bu alana kayması, Arnavutköy Yat Limanı projesi, Yeniköy Havaalanı projesi, Hadımköy ve çevresinin yakın ve uzun vadede değer artışına devam edeceği görüşünü desteklemektedir. Bölgede sanayi kuruluşunun fazlalığı, Yeniköy Havaalanı projesi, Yat Limanı Projesi, Kuzey Anadolu Otoyolu güzergahının bu bölgede olması dolayısıyla bölgede 4 ve 5 yıldızlı otel ihtiyacı oluşturacağı düşünülmektedir.

 Hadımköy de konut arazilerinin metrekaresi 200 TL!

Bölgedeki konut arazilerinin 200-500 TL, depolama alanlarının 40-150 USD, sanayi arsalarının ise 150-500 USD arasında değiştiği, fiyatların özellikle Kuzey Anadolu Otoyolu güzergahı projesinin açıklanması ile oluşup, öncesinde fiyatların %50 daha düşük olduğu bilgileri öğrenilmiştir. Bölge TEM Otoyolu, bağlantı yolları, Kuzey Anadolu Otoyolu, Yeniköy Havaalanı ve Arnavutköy Yat Limanı projelerine yakınlığı sayesinde prim yapma potansiyeli yüksek bölgelerdendir. 

 Hadımköy de konut arazilerinin metrekaresi 200 TL!

Mevcutta 600 civarında sanayi tesisi bulunan Arnavutköy’ün, 2015 yılı itibariyle sanayi tesisinin 1000’i bulacağı düşünülmektedir. Fakat sanayi açısından bakıldığından bölgede özellikle altyapı sorunu dikkat çekmektedir. Bölgede su ve elektrik kesintilerinin sık olduğu öğrenilmiştir. 


Özellikle belirtmek gerekirse ulaşım imkanları ve bölgenin 3. deprem bölgesinde kalması konut ve sanayi yatırımları açısından avantaj olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca Çorlu, Çerkezköy ve Silivri gibi sanayi tesislerinin yer aldığı bölgelere göre İstanbul merkeze daha yakın olup, arsa fiyatlarının İkitelli, Güneşli, Kağıthane ve Beylikdüzü gibi şehir merkezindeki yerlere göre kısmen daha ucuz olması, boş ve büyük arsa stoğunun bulunması yatırımcıların iştahını kabartmaktadır. 


Daha çok sanayi tesislerinin yer aldığı Hadımköy'de,  TOKİ  ve  Kiptaş  keşfi ile yapılmış konut projeleri dışında çok fazla bitirilmiş konut projesi bulunmamaktadır. Hadımköy’ün fabrika ve sanayi kuruluşlarında çalışan kişi sayısıyla birlikte bölgenin gündüz nüfusu 100.000 olduğu düşünüldüğünde, bölgenin konut ihtiyacı olduğu aşikardır. Bu bağlamda bölgede çeşitli projeler yapılmış ve yapılmaktadır. Özellikle son dönemlerde inşaat firmaları da bölgeye ilgi göstermeye başlamış olup, irili ufaklı birçok inşaat firmasının TOKİ'nin konut projelerinin bulunduğu Yassıören civarında ve diğer kısımlarda konut projesi yapmak için arsa aramakta veya projenin inşaatına başlamaktadır. Bölgeye konut yatırımı açısından bakıldığında sosyal donatı, sağlık ve eğitim tesis alanı eksikliği dikkat çekmektedir.

 Hadımköy de konut arazilerinin metrekaresi 200 TL!

Hadımköy bölgesinde konut satış fiyatlarının 700-1.100 m²/TL mertebelerinde, kira fiyatlarının ise 4-6 m²/TL/ay olup, yatırım geri dönüş yılı ortalama 17 yıldır. Bu bilgiler ışığında Hadımköy bölgesinin orta gelir seviyede olan vatandaşlar için tasarlanmış olduğu görülmektedir. Bölgede yer alan projelerin bazıları aşağıda anlatılmıştır. 


Yeşil İnşaat tarafından yürütülen İnnovia Hadımköy projesi için çalışmalar başlamış olup, teslimlerin 2014  yılında yapılacağı belirtilmiştir. Konu projenin inşaat alanının 41.040 m² ve 335 adet konuttan oluşacağı, iki blok halinde inşa edilecek bloklardan birinin 19, diğerinin ise 25 kat civarında oluşacağı belirtilmiştir. Çakıcıoğulları İnşaat tarafından inşa edilen Taşpınar Evleri, 9 bloktan oluşmakta olup, 108 konut teslime hazırdır. Taşpınar Evleri'nde konut fiyat satış aralığı 700-850 m²/TL aralığında değişmektedir. İTÜ ve KİPTAŞ işbirliği ile hayata geçirilen projede 2+1, 3+1 tarzı daireler bulunmaktadır. Konu projenin henüz inşaatı başlamamış olup, satışlar 1.250 m²/TL’den sunulmaktadır. Tora İnşaat tarafından inşa edilen Tuğra Kent, 143 m2 büyüklüğünde 98 adet konuttan oluşmaktadır. Konu projede inşaat alanı 16.200 m2 olup, 10.000 m2  arsa üzerine inşa edilmiştir. Konu projede konut satış fiyatları 900-1.000 TL/ m² civarında olup, konutlar hemen teslimdir. Ayrıca Kuzu Grup’un bölgede geniş kapsamlı konut projesi yapacağı bilgisi edinilmiştir.


*Bu rapor TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş tarafından www.emlakkulisi.com için hazırlanmıştır. 



Geri Dön