05 / 05 / 2024

Hafif çelik ile yapılar hem çevreci hem depreme dayanıklı!

Hafif çelik ile yapılar hem çevreci hem depreme dayanıklı!

Büyük bir bölümü aktif deprem bölgesi olan Türkiye 'deki nitelikli konut üretiminde hafif çelik kullanımının giderek yaygınlaştığı ortaya kondu



MEGABUILD Avrasya Yapı Ürünleri Fuarı kapsamında Türk Yapısal çelik Derneği tarafından organize edilen ‘Uluslararası çelik Yolu Zirvesi ' kapsamında bir konferans veren Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih şžimşek, hızlı ve dayanıklı konut üretiminde “hafif çelik yapı sistemlerini kullanmanın ” ideal bir yöntem olduğunu kaydetti. şžimşek, Türkiye 'nin en büyük hafif çelik konut projesi olan  İzmir  'deki 35. Sokak üzerinden hafif çelik kullanımının sağladığı yararları dile getirerek şunları söyledi:

“Ülkemizde depreme tam dayanım gösterebilecek nitelikli ve hızlı konut üretimi için alternatif yöntem hafif çelik kullanımıdır. 35.Sokak, hafif çelik yapı sistemi ile yüksek deprem performansı sağlayan 555 adet nitelikli konutu ile tamamı 1.derece deprem bölgesi olan İzmir 'de inşa edilmektedir. Hafif çelik yapılar kullanıcılarına daha fazla net alan sağlayarak oturdukları evden daha fazla faydalanmalarını sağlar. 35.Sokak'ta hafif çelik yapı sisteminin sağladığı kolonsuz-kirişsiz taşıyıcı sistem ve betonarmeye göre daha ince duvar kesitleri ile yüzde 6 'ya varan net alan kazanımı sağlanmıştır. Bu projemiz hafif çelik yapı sistemi ile inşa edildiği için yapı yüzde 90 oranında geri dönüştürülebilmektedir. Uygulanan gri su sistemi ile evsel kullanımdaki lavabo ve duş suları, rezervuar ve bahçe sulamalarında kullanılacaktır. Böylece, yaklaşık yüzde 50 oranında su tasarrufu elde edilecektir, 35.Sokak evlerinde havadan suya ısı pompası kullanılarak yılda 272 bin kg daha az karbon salımı gerçekleşecektir. Sosyal tesis ve ortak alanların elektriği ise güneş panelleri ile elde edilecektir. Ve en önemlisi deprem güvenliği için hafif çelik ideal ve modern sistemlerin başında gelmektedir ”

Türkiye 'nin Breeam 'a başvuran ilk sürdürülebilir konut projesi olma unvanını da taşıyan 35. Sokak, ayrıntılarının çok yakında açıklanacağı yenilenebilir enerji üretimi ile de yine bir ilke imza atmaya hazırlanıyor.


Geri Dön