28 / 03 / 2024

Haiti'de Kimse Yok mu Hastanesi'nin temeli atıldı

Haiti'de Kimse Yok mu Hastanesi'nin temeli atıldı

Kimse Yok mu Derneği, depremin ardından salgın hastalıklarla boğuşan Haiti'ye yardımlarını kalıcı hale getiriyor. Bu amaçla 10 milyon nüfuslu ülkeye hizmet edecek ilk uluslararası hastanenin temeli atıldı



 
Kimse Yok mu Derneği, depremin ardından salgın hastalıklarla boğuşan Haiti'ye yardımlarını kalıcı hale getiriyor. Bu amaçla 10 milyon nüfuslu ülkeye hizmet edecek ilk uluslararası hastanenin temeli atıldı. Kimse Yok mu Hastanesi, yaklaşık 6 ay sonra faaliyete geçecek.

Kimse Yok mu Derneği, depremin yaralarını sarmaya çalışan Haiti'ye yardımlarını sürdürüyor. Dernek, felaketzede halka uzun vadeli destek için uluslararası bir hastane ve okulun temelini attı. Kimse Yok mu Hastanesi özellikle kolera gibi salgın hastalıklarla mücadele edecek ve ülkedeki çocuk ölümlerinin önüne geçmeye çalışacak. Hastanenin 6 ay sonra faaliyete geçmesi planlanıyor.

12 Ocak 2010'da meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin vurduğu Haiti'de 300 bin kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından salgın hastalıkların baş gösterdiği ülkede geçtiğimiz hafta itibarıyla 2 bin 535 kişi kolera salgınından öldü. 60 bin insan ise kolera tedavisi gördü. Afetin hemen ardından arama kurtarma ve ilkyardım ekibiyle yardıma koşan Kimse Yok mu Derneği, Haiti temsilciliğini açarak, 2 ay boyunca her gün 2 bin kişiye sıcak yemek verdi. Türkiye'den giden gönüllü doktorlarla 10 bin kişiyi sağlık taramasından geçirdi.

Yardımlarını kalıcı hale getirmeyi planlayan dernek, bu amaçla dün uluslararası bir hastane ve okulun temel atma törenini gerçekleştirdi. Törenin açılışında konuşan Haiti Craix-Jes-Bouguet Belediye Başkanı Jean Saint Ange Dairus, "Biz depremden önce kötü durumdaydık. Depremden sonra ise daha kötü bir duruma düştük. Kimse Yok mu Derneği, depremden sonra hep yanımızda oldu. Kendilerine teşekkür ediyorum." dedi. Geçtiğimiz aylarda Türkiye'yi ziyaret ettiğini anlatan Dairus, şöyle devam etti: "Cömert Türk halkını yakından tanıdım ve çok sevdim. Burada temeli atılan hastane ve okul, Haiti için çok önemli. Bu okul ve hastane iki ülke arasında ölümsüz bir hazine olarak duracak."

Programa ülke hava trafiğine kapalı olduğu için katılamayan Kimse Yok mu Derneği Genel Başkanı Mehmet Özkara ise bir mesaj gönderdi. Özkara, mesajında, Anadolu insanı olarak Haiti halkının yaralarını sarmaya çalıştıklarına dikkat çekerek, "Bugün bu arsa üzerinde hastane, okul ve öğrenci yurdunun temelini atıyoruz. Bu eserler inşallah iki ülke arasındaki dostluğun, kardeşliğin ve sevginin de harçları olacak." ifadelerini kullandı.

Altı ay sonra inşaatı tamamlanacak olan, 46 yataklı Kimse Yok mu Hastanesi, 10 milyon nüfusu olan Haiti halkına hizmet verecek ilk uluslararası hastane olacak. Ayrıca 300 bin nüfusa sahip Craix-Jes-Bouguet ilçesinin ilk ve tek hastanesi olacak. Depremde hastanelerin ekserisinin yıkıldığı ve kullanılamaz hale geldiği Haiti, bebek ölüm oranlarının en yüksek olduğu ülkeler (yüzde 71,65) arasında yer alıyor. Bu arada hastanenin temel atma törenine Türkiye'den gidecek heyet, ülke önceki hafta seçimlere hile karıştığı gerekçesiyle 1 hafta boyunca hava ve kara trafiğine kapalı olduğu için katılamadı. ABD üzerinden Haiti'ye gitmek isteyen 20 kişilik heyette AK Parti Samsun Milletvekili Binnur Şahinoğlu, Kimse Yok mu Derneği Genel Başkanı Mehmet Özkara ve doktorlar bulunuyordu.
Zaman


Geri Dön