19 / 03 / 2024

Hakan Akil Abu Dabi'yi Seyrantepe'ye ortak yaptı

Hakan Akil Abu Dabi'yi Seyrantepe'ye ortak yaptı

Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi Hakan Akil'in, ABD'li şirketin çekilmesiyle riske giren Seyrantepe Stadı'nın yapımı için devreye girdiği ve Abu Dabili şirketi bulup yatırım için ikna ettiği ortaya çıktı.



GALATASARAY'IN Seyrantepe Stadyumu'nun yapımı için Abu Dabili ortağı, Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi Hakkı Akil'in bulduğu ortaya çıktı. Fanatik Galatasaraylı Akil, Eren Talu'dan projenin zora girdiğini öğrenince kolları sıvadı. Krize rağmen Abu Dabi Şeyhi Sheikh Nahayan Bin Mübarek Al Nahayan'ı ve Al Zarooni ailesini yatırıma ikna etmeyi başardı.

BAYRAKTAR AÇIKLADI

EREN Talu'nun bu ortamda Dubaili ortağı nasıl bulduğunu star'a  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar anlattı. Bayraktar ‘Büyükelçimizin, yatırımcının bulunmasında çok büyük gayreti oldu. Kendisi de aynı zamanda fanatik bir Galatasaraylı. Stad yatırımının zora girdiğini öğrenince devreye girmiş ve yatırımcıyı bulup ikna etmiş' dedi. Seyrantepe'de artık inşaatın sürdüğünü, işçilerin paralarını aldığını ve işin ciddi şekilde yürümeye başladığını anlatan Bayraktar, şunları söyledi: ‘Seyrantepe'de yaşadığımız sıkıntılar büyük ölçüde halloldu. Dubaili yatırımcının da genel anlamda bir faydası olacak. Bir defa Seyrantepe'de yapılacak olan spor kompleksi, yaklaşık 200-220 milyon dolarlık bir yatırım. Bu yatırımın durması, hem İstanbul için, hem istihdam için hem de ekonomik canlanmanın gerekliliği için bir kayıp. Sonuçta ciddi bir kriz var.' 29 Ekim 2009'da açılması planlanan Seyrantepe'deki stadın yapımı, ABD'li ortak Crescent Heights şirketinin küresel ekonomik kriz nedeniyle projeden çekilmesi üzerine riske girmişti. Bunun üzerine Seyrantepe inşaatı durma noktasına gelmişti.

70 MİLYON EURO DESTEK

ANCAK geçen ay proje maliyetinin yüzde 51'i için 70 milyon Euro tutarında katkı sağlamayı kabul eden Abu Dabi Şeyhi Sheikh Nahayan Bin Mübarek Al Nahayan'ın sahip olduğu Dhabi Group ve Al Zarooni Ailesi'yle ortaklık yapıldı. Dhabi-Zarooni Dubai'de 5.5 milyon metrekare alana inşa edilen Sports City'nin yatırımcıları olarak tanınıyor.


İmza törenine katılmıştı


Eren Talu/Alke İnşaat ve Dhabi/Zarooni işbirliği anlaşması 20 Kasım'da imzalandı. Törene (sağ baştan) Eren Talu, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, GS eski Başkanı Özhan Canaydın, Abu Dabi Büyükelçisi Hakkı Akil, Al Zarooni Grup Başkanı Khalid Al Zarooni, Abu Dhabi Grup Murahhas Azası Parvez Ahmed Shahid ile DEİK Türk Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Korhan Kurdoğlu katıldı.


650 milyon dolarlık yatırım


SEYRANTEPE Stadı yapım işini 777 milyon 777 bin YTL'ye TOKİ'den alan Eren Talu-Alke İnşaat Ortak Girişim Grubu'nun Dubaili yatırımcıyla ortaklık anlaşması için düzenlediği imza törenine, ortaklığın mimarı Abu Dabi Büyükelçisi Hakkı Akil de katılmıştı. Büyükelçi Akil, Mart ayında atandığı Abu Dabi'de yaklaşık 8 aydır görev yapıyor.

Dhabi-Eren Talu-Alke ortaklığı, Seyrantepe projesinin tamamı için toplam 650 milyon dolarlık yatırım yapacaklar. Yatırımın 170 milyon doları stadyuma harcanacak, 230 milyon doları TOKİ payı olarak ödenecek, 250 milyon doları ise proje kapsamında Ali Sami Yen Stadı'nın yerine yapılacak rezidans ve alışveriş merkezi yatırımına harcanacak.

Star

Geri Dön