28 / 03 / 2024

Hakan Aslan: Emlakçılık Yasası'nı bekliyoruz

Hakan Aslan: Emlakçılık Yasası'nı bekliyoruz

Denizli Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Aslan emlak piyasasını değerlendirdi...



Emlak piyasası denildiğinde insanların ilk aklına gelen konuttur.
Çünkü eskiden insanlar konut ihtiyacını karşılamak için önce arsa satın alır, sonra projesini yaptırır, daha sonra da temellinden çatısına kadar tüm kaba ve ince inşaat işçiliğini yavaş, yavaş kendileri yaptırırdı. Bu durum ekonomi ve piyasa şartlarının değişmesi nedeniyle insanlar kooperatifler aracılığı ile konut sahibi olmuşlardır. Daha sonraki süreçte  TOKİ  ve belediyelerin toplu konut yapması nedeniyle konut açığı kapanmış ve hatta konut fazlalığı oluşmuştur. Ayrıca bankaların kredi faizlerinin düşmesiyle orta gelirli ve memur kesimi tüketiciler daha uygun şartlarda konut alma imkanı yakalamıştır.TOKİ ve belediyelerin bu hamlesiyle müteahhitler fiyatları geri çekmiş ve piyasadaki konut fiyatları gerçek değerine gelmiştir. Bu dönemde emlak piyasasında konut dışındaki arsa taleplerinde ise yine bu ekonomik kriz nedeniyle müteahhitler inşaat yapmadığından durgun bir sürece girilmiştir.
2010 yılının başından itibaren bankalardaki düşük kredi faiz istikrarı, orta ve sabit gelirli tüketicilerin konut alma yönündeki istekli olmaları, gayrimenkul sektörünü eski cazibesine kavuşturmuştur. Toplu konutların şehir merkezine uzak olması nedeniyle, şehir merkezindeki dairelerin talebi fazlalaşmış dolayısıyla, müteahhitler şehir içinde konut yapmaya hız vermişlerdir. Yukarıda belirttiğim piyasa fiyatlarının oturması, konut kredi faizlerinin yükselmemesi ve istikrara kavuşması gibi olumlu gelişmeler neticesinde tüketicilerin her zaman için güvenilir bir yatırım aracı olan gayrimenkul sektörünün 2010 yılından başlayan hareketliliğinin 2011 yılında da devam edeceği ve 2011 Mayıs-Haziran ayları gibi eski canlılığına ulaşacağına ümit etmekteyim.
Denizli Emlakçılar Odası olarak öncelikli hedefimiz; Emlakçılık Yasası'nın çıkması için; ülkemiz genelindeki mesleki dernek ve oda başkanlıkları, esnaf odası birliği, federasyon başkanlığı, Türkiye esnaf ve sanatkarlar konfederasyon başkanlığı, ilimiz milletvekilleri, Denizli Valiliği ve bütün sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak kamuoyu oluşturacağız. Ayrıca üniversite ve denizli barosuyla ortak çalışma yaparak, Emlakçılık Yasasının hukuki ve teknik altyapı çalışmalarının hazırlanmasını sağlayacağız. 2010 yılı içerisinde  meslektaşlarımızın tanışıp kaynaşması, sorunlarımızın konuşulup görüşülmesi, fikir üretilip çözümlenebilmesi, meslektaşlarımız arasında güven ortamının oluşturulması ve mesleki dayanışmanın pekiştirilmesi için istişare toplantısı ve seminerler düzenleyip, mesleki bilgi ve donanımımızı artırmayı ve mesleğimizin itibarını yükseltmeyi tasarlıyoruz.
Mortgage/Hakan Aslan

Geri Dön