23 / 04 / 2024

Hakan Erilkun: Türkiye'de tapuların yüzde 70'i sorunlu!

Hakan Erilkun: Türkiye'de tapuların yüzde 70'i sorunlu!

Yatırım için alınan gayrimenkullerin tapularındaki sorunlar vatandaşa zarar ettiriyor. Uzmanlar, Türkiye'deki tapuların yüzde 70'inin defolu olduğunu söylüyor.



Gayrimenkul alacak vatandaşların pek çogu; plansız şehirleşme, belediyelerin organizasyon problemi, miras ve tanm hukukundaki son uygulamalar nedeniyle defolu tapu sahibi oluyor. 



Bir evi ya da arsayı sann almak isteyen vatandaş, tapuya düşülen 'şufa hakkı,' 'üst hakkı,' 'eklenti,' 'konkordato' gibi şerhlerin ne anlama geldiğini bilmeden satın alma işlemi yapabiliyor. Uzmanlar ise Türkiye'de her 10 tapudan 7'sinde 'riskli yapı,' 'vakıf serhi,' 'komşu parsele tecavüz) 'sit alanı şerhi) 'müşterek methal ve ortak kullanım alanı' gibi açıklamalar olduğunu fakat vatandaşların bu notlara dikkat etmedikleri için yatırımlarında zarar ettiğini belirtiyor.


 

10 KİŞİDEN 6'SI TAPU DEVRİNDE SORUN YAŞIYOR 

Vatandaşların yüzde 60'ı ise tapu devri sırasında çeşidi sorunlarla karşılaşıyor. Gayrimenkulünü satmak isteyen vatandaşların satiş sırasında detaylar yüzünden sorun yaşadığını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, "Örneğin tarım parsellerinin satışına getirilen kısıtlamalar bunlardan biri" dedi. Artan riskten ötürü daha önce bankaların ipotekli gayrimenkullerini inceleyen şirketler ise artık bireyler için de bu hizmeti vermeye başladı. Bu Gayrimenkul CEO'su Ertugrul Bul, bu hizmeti 10 milyon Euro'ya kadar garantili sigorta güvencesi ile tüketici adına yapmak için 'Sağlam tapu' adıyla yeni bir hizmet başlattıklarını açıkladı. Bu Gayrimenkul, aldığı ücret karşılığında tüketiciye tapu ile ilgili riskleri görünür kılma, avukatları sayesinde tapu kütüğünde kontrol, tapu müdürlüğünde evraklarla ilgili bilgilendirme ve riskleri satın alma öncesi açıklama hizmeti verecek. 




Sağlam tapu almanın bedeli 480 TL

Bu hizmet şimdilik kredisiz (ipoteksiz) alımlar için İstanbul'da verilecek. Sağlam tapu hizmeti almak isteyenler 480 lira ödeyecek. İşlemlerin her sürecinde tüketiciyi SMS ile bilgilendireceklerini açıklayan Ertugrul Bul, "İnsanlar gayrimenkulü 1 ya da 2 kez alıyor. Bu süreçte de yanlarında güvenilir ve işi bilen bir akrabalarının olmasını isterler" dedi. 98 kişilik kadrolarının 41'inin avukat olduğunu söyleyen Bul, pazarda kendileri dışında 5-6 firma daha bulunduğunu aktardı. Başvuru ve diğer bütün işlemler saglamtapu.com üzerinden yapılacak. 


Meydan


Geri Dön