25 / 04 / 2024

Hakan Kıran, Monaco'da yatırım yapacak

Hakan Kıran, Monaco'da yatırım yapacak

Türk mimar Hakan Kıran, Fransız ortağı Şövalye Jacque Rougerie'yle birlikte Monaco'da 1 milyar Euro'luk bir proje yapacak



Kıran, içinde otel, AVM, rezidans, eğlence merkezi, kumarhane gibi birçok farklı unsuru da barındıran bu konsept projeyi Çin ve Katar'da yapacağı projelerin izleyeceğini söyledi.

Türkiye'nin önde gelen mimarlarından Hakan Kıran, Fransız ortağı Şövalye Jacque Rougerie'yle birlikte rotayı Avrupa'ya çevirdi. Türkiye'nin yanı sıra Türkmenistan ve Katar'da da bir çok projeye imza atan Kıran, Monaco'da 1 milyar Euro'luk dev bir proje için düğmeye bastıklarını açıkladı. Kıran, içinde otel, AVM, rezidans, eğlence merkezi, kumarhane gibi bir çok farklı unsuru da barından bu konsept projeyi Çin ve Katar'ın izleyeceğini de söyledi.

Fransa'nın Cannes kentinde organize edilen MIPIM Gayrimenkul Yatırım Fuarı'nda geliştirdiği projeleri sergileyen Mimar Hakan Kıran, farklı bir şeyler yapmak isteyen bir mimar olarak amacının arkada eserler bırakmak olduğuna değindi. Kıran, "Ancak, Türkiye'de yaşanan iç çekişmeler yüzünden, farklı eserler ortaya koymak isteyenler, belli kalıpların dışına çıkanlar, bir anda yok farz ediliyor. İlle de o kalıpların içinde kalmanız isteniyor. Aksi takdirde dışlanarak, yaptıklarınız görmezden geliniyor" dedi.

Katar ve Çin geliyor
"Türkiye'de geliştirdiğiniz projeler kalıpların dışına çıkıyorsa, o projeleri hayata geçirmek çok zor" diye konuşan Kıran, bu tip baskıların yeniliklere açık mimarlar üzerinde hayal kırıklıklarına yol açtığını da vurguladı. Kıran, "Bu nedenle geliştirdiğimiz sıra dışı projeleri yurt dışına kaydırmaya karar verdik. Fransız ortağımız Şövalye Mimar Jacque Rougerie'yle birlikte bunun ilk örneğini Monaco'da gerçekleştireceğiz. Milyar Euro'luk bu dev projeyi, Katar ve Çin'de uygulamaya konacak olan tasarımlarımız izleyecek" dedi. Kıran, Türkiye'de hayal kırıklığı yaşadığı ve Avrupa'ya yönelmesine yol açan projelerin başında Perpa Towers'ın geldiğini belirterek, gerekçesini ise şöyle açıkladı: "Belediyenin de ortak olduğu projede payım olduğu ve projeyi hazırladığım için büyük eleştiri aldım. Bu yüzden artık Avrupa'ya yöneldim." 140 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek olan Perpa Towers, 42 katlı dört bloktan oluşuyor. Mevcut Perpa Ticaret Merkezi'nin de metalle giydirilmesini kapsayan bu proje, 22 dönüm arazi üzerinde gerçekleştirilecek. Bloklardan birinde otel, birinde de kongre merkezi yer alacak.

Yüzde 55'i Perpa'ya yüzde 45'i de İstanbul Belediyesi'ne ait olan bu arazi üzerinde gerçekleştirilecek proje için Perpa'nın ihaleye çıktığını da hatırlatan Kıran, "Projeye iki firma talip olmuş durumda. İstanbul Belediyesi'de kendi payını 150 milyon dolar muammen bedel karşılığında satışa çıkarmaya hazırlanıyor" dedi.

Fuardan Türkiye'ye iki ödül
FRANSA'nın Cannes kentinde organize edilen Uluslararası MIPIM Gayrimenkul Fuarı'ndan Türkiye'ye iki ödül daha geldi. Murat Arif Suyabatmaz'ın sahibi olduğu Suyabatmaz Mimarlık'ın Güneşli projesi ofis dalında birincilik elde etti. Tabanlıoğlu Mimarlık ise Levent Loft'la takdir ödülüne layık görüldü. aldı.

Türkiye'den 8 firma katılıyor
AVRUPA'nın en büyük gayrimenkul fuarlarindan olan MIPIM fuarına toplam 8 Türk şirketi katildi. ORA, Tekfen Gayrimenkul, Tulip Turkuaz, Eria Partnes sirketleri ile GYODER ve TOKI fuara katılanlar arasında yer aldı. Fuara katılan tek Türk mimarlık şirketi ise Hakan Kıran mimarlık oldu.

Galatasaray, Seyrantepe'ye çatı istedi,  TOKİ  ihaleyi gündeme aldı
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar Erdoğan Bayraktar, Galatasaray'ın Seyrantepe stadı ile ilgili ek taleplerde bulunduğunu belirterek, "Daha önceki sözleşmemizde çatı yoktu. Ancak kulüp şimdi açılır kapanır çatı da istiyor. Koltuk düzenekleri zemin iyileştirmesi gibi bazı ek talepleri daha var. Tüm bu istekler ihale bedeli olan 176 milyon Tl'yi geçerse çatı için ayrı ihale yaparız" diye konuştu.

Bayraktar, alt gelir grubuna yapılan sosyal konut projeleri ile ilgili olarak da "Bunları bedavaya yapmamak lazım. Yeni gettolar oluşturulmamalı. Farklı kesimleri biraraya getirmek gerekir" açıklaması yaptı. Bayraktar ayrıca, "Türkiye gecekondulardan kurtulmadan kalkınAmaz" diye konuşarak, Roman vatandaşlar için üretilen sosyal konutlardan 3 bin 400 konutluk bir ihaleye nisan ayında çıkacaklarını söyledi.
Erkan Çelebi / Hürriyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Fransız şövalye ile Monako'da 1 milyar euroluk proje yapacak
Türk mimar Hakan Kıran, Fransız 'şövalye' unvanlı ortağı Jacque Rougerie ile birlikte Monako'da rezidanslar, otel ve AVM'den oluşan 1 milyar euroluk bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor
Ünlü mimar Hakan Kıran, Fransız ortağı 'Şövalye' unvanlı Jacque Rougerie ile Monako'ya 1 milyar euro değerinde dev bir proje yapmaya hazırlanıyor. Kıran, içinde otel, AVM, rezidans, eğlence merkezi, kumarhane gibi bir çok farklı unsuru barından konsept projeyi Çin ve Katar'a da taşımayı planlıyor. İki yıl önce Fransa'nın en önemli mimarlarından Jacque Rougerie ile yüzde 50 ortaklık yaparak Pariste bir ofis acan Kıran, 1 milyar euroluk dev proje için düğmeye bastı. Fransa'nın Cannes kentinde organize edilen MIPIM Gayrimenkul Yatırım Fuarı'nda geliştirdiği projeleri sergileyen Kıran, artık Türkiye'den ziyade yurtdışında proje yapmaya odaklandığını söyledi. Kıran, "Türkiye'de farklı eserler ortaya koymak isteyenler, belli kalıpların dışına çıkanlar, bir anda yok farz ediliyor. İlle de o kalıpların içinde kalmanız isteniyor. Aksi takdirde dışlanıyorsunuz ve yaptıklarınız görmezden geliniyor. Bunlar da üzerinizde olumsuz etki yaratıyor" dedi. Hakan Kıran, bu tip baskıların mimarlarda hayal kırıklığı yar a t t ı ğ ı n a dikkat çekerek, "Bu nedenle geliştirdiğimiz sıradışı projeleri yurtdışına kaydırmaya karar verdik. Fransız ortağımız Rougerie'yle birlikte bunun ilk örneğini Monako'da gerçekleştireceğiz. Bu dev projeyi Katar ve Çin'de de uygulamaya konacak olan projelerimiz izleyecek" diye konuştu.

PERPA YÜZÜNDEN Mİ?
Kıran'a Türkiye'de hayal kırıklığı yaşatan ve Avrupa'ya yönelmesine yol açan projelerin başında Perpa Towers geliyor. 140 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek olan Perpa Towers, 42 katlı dört bloktan oluşuyor. Bloklardan birinde otel, birinde de kongre merkezi yer alacak. Giriş katlarının AVM olarak planlandığı projede bloklardan ikisi de rezidans olarak ayrılacak. Yüzde 55'i Perpa'ya yüzde 45'i de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait arazi üzerine inşa edilecek proje için Kıran, "Projeye iki firma talip olmuş durumda. Belediye de kendi payını 150 milyon dolar muammen bedel karşılığında satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Talip olan firma projenin tamamına da isterse sahip olabilecek" dedi.

FUARDAN TÜRKİYE'YE İKİ ÖDÜL GELDİ
Fransa'nın Cannes kentinde organize edilen Uluslar arası MIPIM Gayrimenkul Fuarı'ndan Türkiye'ye iki ödül geldi. Murat Arif Suyabatmaz'ın sahibi olduğu Suyabatmaz Mimarlık'ın Güneşli projesi ofis dalında birincilik elde ederken, Tabanlıoğlu Mimarlık'ın Levent'te hayata geçirilen Loft 2 projesi de konut dalında mansiyon aldı.
Dilek Taş / Sabah


Geri Dön