25 / 04 / 2024

Hakan Ülken: Kentsel SİT alanı revize edilsin!

Hakan Ülken: Kentsel SİT alanı revize edilsin!

Tabela kararının uygulanmasının ertelenmesi için Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurduklarını açıklayan Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, Kentsel Sit Alanı Bölgesi’nin de revize edilmesini istedi.



 Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 1,2 ve 3'üncü derece arkeolojik sit alanları ve kentsel sit alanı sınırları içerisinde kalan ve tescilli yapıların siluetini olumsuz yönde etkileyen işyeri reklam tabelalarının değiştirilmesine karar vermişti. Karar ile ilgili AYTO Başkanı Hakan Ülken, AYTO üyesi esnaf ile Sevgi Yolu’nda basın açıklaması yaptı.


Ramazan Paşa Mahallesi, Doğu Gazi Bulvarı ve Batı Gazi Bulvarı’nı kentsel sit olarak yorumlanmasının yanlış olduğunu savunan Ülken, “Son dönemde Büyükşehir Belediyemizin sınırları ve yetki alanındaki bölümlerde Büyükşehir zabıtası, Efeler Belediyemizin yetki alanındaki bölümlerde Efeler Belediyesi’nin zabıta personelleri tarafından üyelerimize tebligatlar yapıldı. Bu tebligatlar, Hükümet Bulvarı, Doğu Gazi ve Batı Gazi Bulvarı ve Sevgi Yolu gibi çok geniş ve Aydın’ın ekonomisinin kalbinin attığı yerde ‘Tabelalarınızı cephenizin 5/1’ine düşüreceksiniz’ diye başlayan ve başka kurallar silsilesi ile devam ediyordu” dedi

“KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARIMIZA SAHİP ÇIKMAKLA MÜKELLEFİZ”

Kanunlar ve yönetmeliklerin insan ve toplum hayatını düzenlemek için olduğunu kaydeden Ülken, “Toplum ve insan hayatının yararına olacak düzenlemelerin de kendi içersinde bir mantığı ve felsefesi vardır. Akşamdan sabaha biz böyle düşündük böyle olursa uygun olur diye çıkmaz. Kanun ve yönetmelikler düzenleyici hükümdür. Bunun içerisinde kültür ve tabiat varlıklarını koruma mantığı var, bizler kültür ve tabiat varlıklarımıza hem tüccarlar hem de vatandaşlar olarak sahip çıkmakla mükellefiz bunda hiç kimsenin bir şüphesi olmasın” diye konuştu.

“KENTSEL SİT BÖLGESİ YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ”

Kentsel sit kavramının 2000’li yıllardan bugüne olan süreci hakkında bilgi veren Ülken, ”2000’li yıllardan itibaren Aydın’da bir kentsel sit uygulaması bu bölgede düşünülmüş, Kentsel Sit kavramını kanunda ve bilimsel veriler ışığında şöyle açıklıyorlar. Tescilli binalara ilişkin yapılan değerlendirmelerde mimari, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve bir arada bulunmaları sebebiyle teker teker taşıdıkları kıymetten daha fazla kıymeti olan kültürel tabi çevre elemanlarıdır. Örneklendirelim, Bodrum’daki tarihi bir sokak, Kemeraltı’nı, biz deki Farabi sokağı söylüyor. Bölge olarak komple bir adayı tesis ettiğiniz zaman buranın içerisinde yüzde 50’nin üzerinde hatta belki yüzde 80’e yakın 50 yıl ve daha az sürede yapılmış betonarme binalar var yani Farabi Sokak’taki hanın üzerine yapılacak bir tabelayla Isparta Halı Sarayı’nın binasının olduğu yerdeki tabelayı bir tutuyor. Yani kütle olarak bir kültür varlığı bir araya geldiğinde kabul ama bu kadar geniş bir alanın kentsel sit olarak değerlendirilmesi akıl tutulmasıdır” diye konuştu.

Kentsel sit ilanının ardından yasalara göre Belediye tarafından koruma imar planının hazırlandığını ve bunu Anıtlar Kurulu’nun onayına sunduğunu söyleyen Ülken, AYTO olarak üyelerin mağduriyetini gidermek adına yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek taleplerini söyledi. Başkan Ülken, “Efeler Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Anıtlar Kurulu ve Valilik nezdinde gerekli tüm yazışmalarımızı yaptık hukuki prosedürleri inceledik. Anıtlar Kurulu’nun yarın ve yarından sonra iki gün sürecek toplantıları var. Vali beyin ve bizim girişimlerimizle Anıtlar Kurulu konuyu gündeme aldı. Önce bir süre uzatımı, süre uzatımının sonunda yine aynı sorunla üyelerimiz karşı karşıya kalacaklar o süre uzatımını talep ediyoruz. Bu konudan umutluyum. Süre uzatımının sonunda aynı sorun ile tekrar karşı karşıya kalmamak için Belediyenin mutlaka ve mutlaka Koruma İmar Planı ile ilgili revizyon ve değişiklik talebinde bulunması lazım bunun için de Anıtlar Kurulu ve Belediye’ye yazı yazdık 1. merhale süre uzatımı, 2. merhale de o süre uzatımı içerinde Belediye’nin koruma imar planında revize yapması, bu revizyon ile ilgili Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunması. Kentsel Sit alanı meselesinin tekrar ivedilikle ele alınması lazım. Girişimlerimizden sonuç alamazsak yargı yoluna gideceğiz” diye konuştu.


Aydın Hedef Gazetesi


Haber Milliyet'te şu şekilde yer aldı


Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, zorunlu tabela uygulamasının akıl tutulması olduğunu savunarak, “Üyelerimiz için her türlü mücadeleyi vereceğiz” dedi.


Anıtlar Kurulu’nun kararı, Büyükşehir Belediyesi ve Efeler Belediyesi’nin yazısı neticesinde, Doğu Gazi, Batı Gazi ve Ramazan Paşa Bulvarı üzerinde bulunan Aydın Ticaret Odası (AYTO) üyelerinin tabela problemine AYTO Başkanı Hakan Ülken el attı.


Son dönemde Batı Gazi, Doğu Gazi ve Ramazan Paşa Bulvarı üzerindeki bölgesel uygulamalı kentsel sit kavramının yanlış yorumlanmasından kaynaklı birçok işyeri tabelalarını küçültmek ve değiştirmek zorunda kaldığı tebliğ edildi.

“ÜYELERİMİZ İÇİN HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ VERECEĞİZ”

Kentsel Koruma İmar Planının değişmesi gerektiğini ifade eden AYTO Başkanı Hakan Ülken, Bölgede bulunan betonarme binaların dahi “kültür varlıklarını koruma” mantığında ele alınmasının çok yanlış olduğunu belirterek “Örneğin Farabi Sokak için uygulama yerinde ve doğrudur. Ancak yakın tarihte yapılmış betonarme binaların sanki kültürel varlıkmış gibi değerlendirmeye tutulup aynı uygulamaya maruz bırakılması bir akıl tutulmasıdır. Üyelerimizin yaşadığı bu problemin çözümü için kurumlar arası görüşme ve lobi çalışmalarımız, Koruma İmar Planı değişikliği talebimiz olacak. Aynı zamanda tüm hukuki mücadelemizi vereceğiz. Bütün yasal yükümlülüklerini yerine getiren devlete vergisini ödeyen ve zor şartlar altında para kazanmaya çalışan esnafımıza karşı bu uygulama derhal son bulmalıdır” dedi.


Milliyet


Geri Dön