29 / 03 / 2024

Halı hastanesi ile 1 milyar dolar Türkiye'ye gelecek

Halı hastanesi ile 1 milyar dolar Türkiye'ye gelecek

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği 'Halı Hastanesi' projesi ile dünya çapında eski el halısı avına çıkmaya hazırlanıyor. Makine halısında dünya üçüncülüğüne oturan Türkiye, el halısında da atağa kalkıyor



Eski gücünü yeniden yakalamak isteyen sektör, bu yıl 'Halı Hastanesi' projesiyle 1 milyar dolar gelir ve 75 bin kişiye istihdam sağlamayı planlıyor. Dünya genelindeki eski el halılarının toplanarak Türkiye'ye getirilmesi ve burada orijinaline uygun şekilde yenilenilerek daha yüksek fiyata tekrar ihraç edilmesini kapsayan proje için çalışmalar tamamlanmak üzere.

3 MİLYAR DOLARA çIKABİLİR
İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, hastanenin kurulmasıyla 2010'da 1.2 milyar dolar olan halı ihracatının kısa bir süre içinde 3 milyar dolara çıkabileceğini söyledi. Almanaya'nın Hannover kentinde düzenlenen halı fuarında açıklamalar yapan Yılmaz, Türkiye dışında el halılarını orijinalini bozmadan yenileyebilen başka ülke olmadığını belirtti. Türkiye'de üretimin maliyetler nedeniyle durma noktasına geldiğini de belirten Yılmaz, 'Sektör olarak bu projeye odaklandık. Tabi yasal düzenlemeler gerekiyor. şžu an mevzuat gereği el halısı ithalatı yapamıyoruz. Hatta yurtdışındaki Türk el halılarını dahi Türkiye'ye getirmek yasak. Ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı ile yaptığımız çalışmalar olumlu ilerliyor. Bu yıl projeyi gerçekleştirebiliriz' diye konuştu.

Halı fuarında en büyük alan Türklerin
Hannover'da düzenlenen dünyanın en büyük halı ve yer döşeme fuarı Domotex'te Türk halıcıları, 13 bin 550 metrekarelik stant alanıyla bu yıl da birinciliğini korudu. 18 Ocak'a kadar açık kalacak fuara bu yıl 127 Türk firmasının katıldı. Yılmaz, '2010'da 1.3 milyar dolarlık ihracat yaptık, 2011'de yüzde 20 artış sağlarsak, çin'i geçip ikinci olacağız' dedi.
Sabah/Metin Can


Geri Dön