19 / 04 / 2024

Halı sektörü dünya pazarlarında ağırlığını sürdürecek!

Halı sektörü dünya pazarlarında ağırlığını sürdürecek!

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birlikleri Başkanı Salahattin Kaplan Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birlikleri 2014 yılı Olağan Mali Genel Kurulunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi..



Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birlikleri 2014 yılı Olağan Mali Genel Kurulunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Salahattin Kaplan, “Sektörümüzün gelişmesi ve kalkınması yönünde çalışmalarımızı sürdürürken yeni pazar arayışımız devam etmektedir” dedi.


Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birlikleri 2014 yılı Olağan Mali Genel Kurul toplantısı Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) hizmet binasında gerçekleştirildi. GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz’ın pan başkanlığı yaptığı mali genel kurulda, Ahmet Kaplan ve Hüseyin Ulutaş’ta pan üyesi olarak seçildi. Genel Kurula Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin Kaplan, Başkan Yardımcısı M. Harun Balat, İlyas Öztürkmen, Hüseyin Kaplan, Suat Gölbaşı, Şıh Mehmet Öztürk, Ekrem Algan, Yusuf Kaplan, Erkan Bükücü, Abdulkadir Demirci, Bülent Ulutaş ile ekonomi bakanlığı adına Hacer Aydemir, Türkiye İhracatçı Meclisi(TİM) adına Merve Yıldız Güler. GAİB Genel Sekreteri Fatih Yumuş ve birlik üyeleri katıldı.


Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birlikleri 2014 yılı Olağan Mali Genel Kurul toplantısında ihracat rakamları değerlendirilirken, yıllık nispi ödeme ve ek nispi ödeme miktar ve oranları, bilanço gelir-gider hesapları, denetim kurulu raporu, yönetim kurulu ve denetim kurulunun ibrasının ardından yapılan oylama sonucunda oy birliğiyle kabul edildi. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birlikleri Başkanı Salahattin Kaplan Türkiye’nin halı ihracatının 2014 yılında yüz de 7,3 artarak 2.35 milyar dolar olduğunu belirterek, GAHİB’in bu dönem için ihracatının ise yüzde 6,5 artarak 1.63 milyar dolar olarak gerçekleştirildiğini vurguladı. GAHİB’in halı ihracatının Türkiye halı ihracatı içindeki payının yüz de 69,2 olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Kaplan, 2014 yılında 134 ülkeye halı ihracatı gerçekleştirildiğine de dikkat çekerek yıl içerisinde bir çok faaliyet yapıldığını da belirtti. Başkan Kaplan, “Birliğin Bölgemizden yapılan ihracat içindeki payı ise yüz de 24,2 olmuştur. 2014 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüz de 96,5’ini makine halısı, yüzde 2,9’unu da tufte halı oluşturmaktadır. Halı ihracatını ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak, en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 658 milyon dolarlık ihracat ile Ortadoğu Ülkeleri yer alırken bu ülkeleri, 234 milyon dolarla Afrika Ülkeleri, 213 milyon dolarla AB Ülkeleri, 176 milyon dolarla Amerika, 130 milyon dolarla Türk Cumhuriyeti Ülkeleri, 112 milyon dolarla Asya ve Okyanusya ülkeleri ve 101 milyon dolarla eski Doğu Bloku Ülkeleri takip etmiştir. Bu dönemde halı ihracatımızın yoğunlaştığı ülkelere baktığımızda ise, ilk sırada yüz de 18,1 pay ile S. arabistan, ikinci sırada yüz de 11,3 pay ile Irak, üçüncü sırada yüz de 9,6 pay ile Amerika Birleşik Devletleri ve dördüncü sırada yüz de 6,9’luk pay ile Libya bulunmaktadır. 2014 yılında 134 ülkeye halı ihracatı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu rakamların 2015 yılında da yakalanması ve yeni pazarların bulunmasına yönelik çalışmalarımız sürmektedir. Önümüzdeki aylar içerisinde ihracatımızın bir önceki yılla ilgili rakamları yakalayacağını düşünüyorum. Sektörümüzle ilgili yaşanan gelişmelere paralel sorunların da çözümü yönünde birlik olarak Ekonomi Bakanlığımızla koordineli çalışmakta, sektörümüzle ilgili sorunları ve çözüm önerilerimizi ivedi bir şekilde ilgili bakanlıklara iletmekte ve bunların çözümü için takipçi olmaktayız. 2014 yılında başlatın ve geleneksel hale getirilen faaliyetlerimiz 2015 yılında da devam edecektir. Sektörümüzün en önemli sorunlarından birisi olan ara eleman sıkıntısının giderilmesine yönelik eğitim çalışmalarımız sürerken önümüzdeki süreçte de sektöre eğitimli kalifiye eleman yetiştirmek için yürüttüğümüz kurslar ve eğitimler sürdürülecektir” dedi.


Milliyet


Geri Dön