20 / 04 / 2024

Haliç, İstanbul'un yeni otel üssü oluyor!

Haliç, İstanbul'un yeni otel üssü oluyor!

Kongre, kültür ve eğlence merkezlerinin getirdiği hareketlilik turizm yatırımlarını da etkiledi. İstanbul'un yeni otel üssü olma yolunda ilerleyen Haliç'te otel yatırım tutarının yaklaşık 500 milyon TL'yi bulduğu tahmin ediliyor.



Haliç, İstanbul'un yeni otel üssü olma yolunda hızla ilerliyor. Kongre, kültür ve eğlence merkezlerinin bölgeye getirdiği hareketlilik turizm yatırımlarını da tetikledi. Yakın zamanda faaliyete geçen Hilton, Mövenpick gibi uluslararası zincirlerin yanı sıra proje aşamasında olan çok sayıda tesis var. Bölgedeki otel yatırımı tutarının yaklaşık 500 milyon TL'yi bulduğu tahmin ediliyor. 


İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Haliç, doğal güzelliklerinin yanı sıra 3 bin yıllık geçmişiyle büyük bir tarih ve kültür coğrafyasına sahip. Uzun yıllar kötü kokusu, bölgedeki çarpık yapılaşma ve ulaşım yetersizliği gibi nedenlerle yatırım çekmekten uzak kalan bölge, son yıllarda deyim yerindeyse küllerinden doğdu. Haliç Kongre Merkezi, Santral İstanbul, Rahmi Koç Müzesi, MiniaTürk, Pierre Loti ve yakın coğrafyadaki Vialand gibi kongre, kültür ve eğlence merkezlerinin bölgeye getirdiği hareketlilik otel yatırımlarını da tetikledi. 


Bir turizm destinasyonu olmaya başlayan bölgede özellikle 5 yıldızlı otel yatırımlarında ciddi artış yaşanmaya başladı. Uluslararası turizm devlerinden Hilton ve Movenpick'in yanı sıra Lazzoni, Manesol Grup, Açıkel Grup gibi yerli yatırımcılar da Eyüp ve Sütlüce'deki otel yatırımlarıyla boy gösteriyor. Sektör temsilcileri, bölgedeki otel yatırımı tutarının yaklaşık 500 milyon TL'yi bulduğunu söylüyor.

 

TÜNELLER CAZİBEYİ ARTIRDI 


Dolmabahçe-Bomonti ve Kağıthane-Piyalepaşa tünel projeleri ile bu yıl sonuna kadar açılması planlanan Sütlüce-Kasımpaşa tüneli de Haliç aksına artı değer kattı. Haliç temizleme projesi ve devamında her iki kıyı bandında yapılan rekreasyon düzenlemeleri, sosyal donatı alanlan, kongre merkezi ve müzeler turistleri Sütlüce ve Eyüp bölgesine çekmeye başladı. Tarihsel geçmişlerinin yanı sıra merkezi bir konumda bulunmaları, turistler için cazip olan Taksim, Eminönü gibi semtlere yakınlıkları ve kıyı bandında yer almalarından dolayı manzaraya sahip olmaları gibi özellikler, özellikle Sütlüce ve Eyüp bölgelerini otel yatırımları için cazip kılıyor. 


Haliç bölgesinde yerleşik bir alan olduğu için arsa bulmanın zorluğuna değinen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Bu nedenle boş kalan arsalar için istenen rakamlar epey yüksek. Diğer taraftan arsa kısıtı ve yerleşik alan olması nedeniyle Sütlüce ve Eyüp'te 6306 sayılı Kanun'dan yararlanılarak kentsel dönüşüm kapsamında gelişmeler yaşanacak" diyor. 


YABANCI YATIRIMCI İLGİSİ 


Bölgede Haliç'e sıfır arsalann yoğun talep gördüğünü belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Aslı Gökşen ise son günlerde Kuveytli yatırımcıların özellikle otel projeleri geliştirebilecekleri arsa arayışında olduklarını söylüyor. Bölgedeki fiyat artışının son yıllarda katlandığını vurgulayan Gökşen, "Yabancı yatırımcıların bölgeye yoğun ilgi göstermesiyle birlikte arsa fiyatlannın arttığı görülüyor. Arsalann birim metrekare fiyatları zaman içinde 3 bin 500 liradan 10 bin liralara çıktı" diye ekliyor. 


Bölgeyi ilk keşfeden grup, Amplio Emlak Yatınm oldu. Uluslararası otel zinciri Hilton'u bölgeye yatınma ikna eden grup, 2008 yılında inşaatına başladığı Hilton Garden Inn İstanbul Golden Hom'u 2011 yılında faaliyete geçirdi. 50 milyon dolara mal olan otel, 210 odalı ve 440 yatak kapasitesine sahip. 


Kimler yatırım yapacak? 

Rixos Grubu: Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi kapsamında 5 yıldızlı iki otel açacak. 

Green Park Grubu: Pierre Loti'de de bir otel açmayı planlıyor. 

Bürokratik nedenlerle yatırım bir süredir beklemede. 

Mar Oto Grup: Eyüp Sultan'a yakın bir yerdeki boş arsasında 120 odalı, 4 yıldızlı otel yapacak, inşaatına önümüzdeki yıl başlanacak. İşletmesi için birçok grupla görüşülüyor. 

Maksem Yapı: 60 milyon dolarlık otel yatırımı yapıyor. 186 odalı ve 380 yatak kapasiteli olması planlanan otelin 2016 Mart ayında açılması hedefleniyor. 


İKİ ULUSLARARASI ZİNCİR 

Haliç bölgesinin ilk uluslararası zincir oteli olduklarını belirten Amplio Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu, "Bölgedeki turizm yatırımlarında son dönemde bir artış var. Bunda bizim etkimiz çok oldu. Haliç için pek çok yatırımcıyı bölgeye biz çağırdık diyebilirim. Çünkü bölgedeki kaliteli otel yatırımları Haliç'in turizm destinasyonu olma yönünü güçlendiriyor" diye anlatıyor. Müşterilerinin yüzde 40'ının iş, yüzde 60'ının turizm amaçlı İstanbul'a geldiğini de söyleyen Babaoğlu, hem iş merkezleri hem de tarihi ve kültürel yerlere yakın olmaları ve ulaşım kolaylıkları nedeniyle tercih edildiklerini belirtiyor. 


Haliç akşındaki diğer uluslararası zincir ise İsviçreli Mövempick. Akgün Grup, ikinci otel yatırımı olan Mövenpick Hotel istanbul Golden Horn'u geçtiğimiz mart ayında hizmete açtı. 40 milyon dolara mal olan 136 odalı otelin işletmesini 15 yıllığına Mövenpick Grubu'na verdiklerini belirten Akgün Grup Yönetici Ortağı Volkan Öngel, şunları ekliyor: "Yönetim kurulu başkanımız Sururi Akgün zaten turizmin içinde olan biri isim. Bu Erzurum'daki Xanadu'dan sonra ikinci otelimiz. Aslında bu yatırımı 'yap-sat' şeklinde planlamıştık ama dört yıl önce aldığımız bu arsanın çok prim yapan bir bölgede olduğunu görünce satmaktan vazgeçtik, işletmesini özellikle gurmede çok iddialı olan Mövenpick'e vermeyi tercih ettik." 


YENİ OTEL AÇACAK 

Mobilya markalarından Lazzoni de turizm sektörüne bu bölgede açtığı Lazzoni Otel ile giriş yaptı. İnşaat süresi 2,5 yılı bulan otel, Ocak 2015'te kapılarını misafirlerine açtı. Lazzoni Otel Genel Müdürü Gürhan Sayar, 132 odalı otelin 40 milyon dolara mal olduğunu söylüyor. Sayar, şöyle devam ediyor: "Daha sakin ama daha değer kazanan bir alan olması nedeniyle 2010 yılında bu araziye 5 yıldızlı bir otel yapma kararı aldık. Her yatınmcı gibi biz de yatırımımızın büyümesini istiyoruz. Ama önceliğimiz mevcut otelimizi müşterilerimize sevdirmek. Sonrasında istanbul'da bir otel yatırım daha planlıyoruz. Lazzoni'nin New York'ta mağazalan olması nedeniyle New York'ta da uygun bir alan olursa orada da bir yatırım düşünülebiliriz." 


Sütlüce'de yerli otel zincirlerinden Manesol Hotels'in de bir yatırımı mevcut. Şirketin bir yatırımının inşaatının da 2016'da tamamlanması planlanıyor. 


Ekonomist 


Geri Dön