26 / 04 / 2024

Haliç Metrosu'nda yetki karmaşası!

Haliç Metrosu'nda yetki karmaşası!

Marmaray, metro ve tramvay hatlarını birleştirecek olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü, Kültür Bakanlığı ile İBB'yi karşı karşıya getirdi



Marmaray, metro ve tramvay hatlarını birleştirecek olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü, Kültür Bakanlığı ile iBB'yi karşı karşıya getirdi, iki kurum arasında gerginliğe neden olan süreç şöyle gelişti: Proje, 4 yıl önce Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan geçmesine rağmen Bakanlık, kuruldan yeni bir karar istedi. Bunun üzerine kurul kasımda tekrar toplandı ve köprüyü yine onayladı. Ancak kuruldan alman karar bakanlık tarafından İBB ve Valiliğe tebliğ edilmeyip bekletildi.

PROJE BAŞLATILDI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise tebliği beklemeden 'Daha önce alınmış karar var' diyerek ihalesi yapılan, kredileri onaylanan projeye start verdi, ilk adım olarak Norveç'te imal edilen köprü kazıkları Haliç'e getirilmeye başlandı. Bu arada Kadir Topbaş'tan ilginç bir çıkış geldi. Başkan, "Köprünün yapılmasını engellemek isteyenler var. Mahalle baskısı yapılıyor. Bu köprüyü yapmamız engellenemez" dedi. Meğer Topbaş bu sözlerle Kültür Bakanlığı'nı kast ediyormuş.

57 YILLIK BİR RÜYA
Haliç Metro Geçiş Köprüsü ilk olarak 1952 yılında önerildi. Ancak avam projesi ve güzergahı 19 yıl önce belirlendi. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, 2005 yılında "eğik askılı köprü ve ortasından geçen metro istasyonu projesini onayladı. Böylece önemli bir dönemeç aşıldı.

Geçtiğimiz yıl ise 146 milyon 722 bin avroya ihalesi yapıldı. Ocak ayında ihale onaylandı. Böylece İstanbul trafiğini rahatlatacak marmaray, metro ve tramvay hatlarını birbirine bağlayacak olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü ile ilgili krediler onaylandı, kazıkların üretimi Norveç'te yapılmaya başlandı.

Ercan Sarıkaya/Habertürk Gazetesi


Geri Dön