29 / 03 / 2024

Haliç'le Karadeniz'i birleştirip Venedik yapacak

Haliç'le Karadeniz'i birleştirip Venedik yapacak

İnanlar İnşaat'ın patronu Serdar İnan, hayallerindeki projeyi hayata geçirmenin peşinde.



Haliç'i Karadeniz'e bağlayarak turizm ve gayrimenkul sektörüne ciddi katkı sağlayacak projesi için bürokratik destek istiyor. İnan, bir çeşit Venedik yaratmayı planlıyor.

İnanlar İnşaat'ın mimar ve şair patronu Serdar İnan, kafasındaki en büyük proje olan Haliç'i Karadeniz'e bağlama hayalini gerçeğe dönüştürmek için devletten destek istedi. Bu sayede turizmin gelişeceğini, bir çeşit Venedik oluşacağını ve konut sektöründe de ciddi açılımlar yaşanacağını belirten İnan, bürokratik engellerin aşılması için devletten destek isteyerek ‘Ben bu projeye talibim' dedi. Türk inşaat sektörünün gelişme potansiyeline de dikkat çeken İnan, Türkiye'de kriz olmadığını sadece eski kárların elde edilemediğini dile getirdi. Serdar İnan sektörü, projelerini ve hayallerini anlattı.

Önce İnanlar İnşaat hakkında bilgi verir misiniz?

Kurulduğumuz günden bu yana konut, fabrika, otel ve iş merkezi gibi alanlarda 1 milyon metrekarelik 200'ü aşkın proje gerçekleştirdik. İnanlar çatısı altında, Detay-1, Ce-Ka, 2Bin2 ve Sağlam İnşaat olmak üzere 4 şirket bulunuyor. Şu anda Terrace Fulya, Kozal, Kuleli Yalı Evleri projelerine devam ediyoruz, geçen yıl 200 milyon dolarlık yatırım yaptık, 700 milyon dolar iş de şu anda elimizde mevcut.

Haliç'le ilgili hayalleriniz vardı sizin...

Haliç'in ucunu Karadeniz'e açmak gibi bir projem var. Ama bu bürokratik süreç içinde çok zor. Anıtlar'dan izin almak, askeri bölgelerden geçiş zor. Bu konuda destek istiyorum. Karadeniz'deki suyu Marmara'ya sokarsanız, su temizlenir, tekneler girer, turizm gelişir. Boğaz'daki stresi kaldırırsınız. Maden ve taş ocaklarındaki küçük göletleri büyütürsünüz. Gayrimenkul gelişir. Oluşturulacak fonlardan kazanılacak paralarla şehri güzelleştirebiliriz. Ben bu projeye talibim.

Gayrimenkul piyasasında kriz var deniyor. Ne krizi bu?

2005 yılında gayrimenkul piyasası patladı. O tarihten bu yana gayrimenkulde ne kriz var, ne krizin emaresi... Bu hep konuşulup duruyor. Ama sadece o yıllardaki kárlar yok ve yükselme hızının kafası kırıldı. Çok fazla inşaat var. Maliyetler çok arttı. Özellikle de ithal hammadde fiyatlarında sıkıntı var. ABD'deki krizin etkilediği söyleniyor. Avrupa'yı ve Uzakdoğu'yu vuracak ama bizi etkilemez.

Ekonomideki çalkantılar ve siyasi sıkıntılar yabancı parayı kaçırmaz mı?

Türkiye'den eskiden para kaçardı. Şimdi kaçacak yeri kalmadı. ABD'ye mi gidecek, krizin geleceği Avrupa'ya mı. Ateş çemberinin ortasındayız ama biz bu çemberin içinde korunaklı bir alandayız. Türkiye'deki pazarlar çok iyi olduğu için para gitmiyor değil, daha iyi bir yer olmadığı için para kaçmayacak. Finansal krizler avantaj bizim için, bunu değerlendirmek lazım. Sermaye Batı'ya gidemiyor, doğalgaz zengini ülkelerdeki artı sermayenin de gideceği yer yok. 100 milyar dolarlık bir kaynağı Türkiye'ye sadece gayrimenkulden de çekebiliriz. Yabancılar sorunlara rağmen yine de konut alıyorlar.

İş dışındaki hayatınızda neler yapıyorsunuz?

Benim 4 tane kızım var. Onlarla ilgileniyorum. Spor yapıyorum, makale ve şiir yazıyorum. Üç kitabım var, bir tanesi de yolda. Daha çok aşk şiirleri yazıyorum ve İstanbul'a şiirler yazıyorum. Çocuklarıma yazdığım şiirlerim de var tabii.

İstanbul 25 milyona göre planlanmalıydı.

İstanbul'un tarihi dokusunun yaşaması gerekirdi. Etrafına yeşil bir bant çekilmesi lazımdı zamanında. İstanbul'un bir kısmını Asya bir kısmını batı yakasına kuracaktık. İstanbul içi sadece kültürel faaliyetler ve tarih için gelinen özel bir yer olmalıydı. Mesela İstanbul'dan yer altı tüneli geçiyor. Bunun Sarayburnu'nu geçerek Yenikapı'daki Taksim'den gelen metro hattına bağlanmış olması lazım. Ancak, Yenikapı'ya hattı bağlayamayacağız, çünkü burada eski eser dolu yerin altı. Daha iyi planlamalar yapılabilirdi. İstanbul'u 25 milyonluk nüfusa göre büyük ölçekli inşa etmeliydik. Plansız gidiyor İstanbul.

Parti kapatmayı kapatalım artık

AK Parti'ye açılan kapatma davasını da değerlendiren İnanlar İnşaat'ın patronu Serdar İnan ‘Kapatmayı kapatalım. Kapatmayla, durdurmayla bir yere varamazsınız. Durmak çözüm değil. Araba duvara çarparak durur. Duvara da, kendine de, etrafına da zarar verir bu' dedi. İnan şunları söyledi: ‘Kapatmakla yok edemezsiniz ki, biçim değiştirerek devam eder. Bu işlerin kimseye bir faydası yok, üstelik zarar verir. Hep almakla olmaz, vermek de lazım. Her türlü kapatmanın karşısındayım, insanlara doğruyu anlatmak lazım. Bunları yaparsak milli gelirin 10 trilyon dolara, nüfusun 125 miyona çıktığını göreceğiz. Bunların yüzde 25'inin yabancı olduğunu göreceğiz.Türkiye'nin İsviçre'den daha güzel bir ülke olacağını göreceğiz. Sonra hastaneler boşalır, hapishaneler boşalır. Mutlu ve huzurlu yaşanası bir ülke haline geliriz.'

Herkes ev yaparsa batarız

Geleceğe yönelik başka projeleriniz neler peki?

Güzelce'de arazilerimiz var ama orada yatırıma başlamak için bekliyoruz. Çünkü o kadar inşaat var ki. Orada yatırım yapınca yanımdaki de yapacak, sonra hep birlikte batacağız. Biri bir yere bir inşaat yapınca herkes oraya yöneliyor. Biz 2005'ten sonra konuta ağırlık verdik. Bu ay Teracce Fulya bitiyor. Sonra yeni projeler geliyor. Biz proje geliştiriyoruz. Ama bölgesel işler de yapmak istiyoruz. Antalya Kundu'da bir arazimiz var, yabancılara yönelik bir proje yapacağız. Amsterdam'da ikinci el konut fuarı var oraya gittim geçenlerde. Yabancılar kendilerine yazlık ev almak isterlerse oradan beğenebiliyorlar. Türkiye'den satış rakamı metrekarede 500 Euro. Fransızlar'ın fiyatları bunun 5 katı. Evler yabancılara çok ucuza gidiyor. Kartal ve Balmumcu'da projeler var.

Fulya ERDEM / Star


Geri Dön