25 / 04 / 2024

Halid Salih: Kuzey Irak'a Türk yatırımcı istiyoruz

Halid Salih: Kuzey Irak'a Türk yatırımcı istiyoruz

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakan Başdanışmanı Dr. Halid Salih, Türk şirketlerini Kuzey Irak'a yatırıma çağırdı



Bersay İletişim Enstitüsü'nün davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakan Başdanışmanı, eski resmi sözcü Dr. Halid Salih, "1990'lı yıllarda yaşadığımız sıkıntılarda ayakta kalmamızı Türkiye'nin yardım ve desteği sağladı. Türkiye'ye bunun için minnettarız. Bugün bölgem hızlı bir kalkınma sürecinde. Bu süreçte Türkiye'yi bölgemizde yatırımcı olarak görmek istiyoruz. Bunun için her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

Kuzey Irak'ın yatırım potansiyelini anlatan Dr. Halid Salih, bölgedeki yatırımcılar arasında 500 Türk şirketi bulunduğunu söyledi. Bu yıl Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti tarafından 16 milyar dolarlık 145 projenin onaylandığını belirten Salih, "Yatırımcı Türk şirketlerine kapımız sonuna dek açık" dedi. Bölgede yatırımın önünde bir engel olmadığını belirten Salih şunları söyledi: "Şu an Kuzey Irak'ta 500 Türk şirketi var. Ticaretten inşaat ve petrole kadar birçok alanda faaliyet gösteriyorlar. Şu an karşılıklı ticaretimiz 5 milyar dolar. Bizdeki inşaatları gören şaşırıyor. Ne kadar çelik, çimento ve alüminyuma ihtiyacımız olduğunu düşünün. Bunları bizde üreten kazanır. Hastane yatırımlarına ihtiyacımız var. Yabancı yatırıma ihtiyacımız çok. Bölgeye çok ülke geldi. 16 ülkenin çeşitli düzeyde temsilciliği var. Ancak Erbil'de Türk temsilciliğini de görmek istiyoruz. Türk şirketlerinin daha da artmasını istiyoruz. Türkler buradaki en eski yatırımcı. Biz özellikle Türk yatırımlarının artmasını istiyoruz. Çünkü bölgeye çok faydası oluyor."

Türkçe çok popüler oldu
Kuzey Irak'taki bölgesel hükümetin önceliklerinin elektrik, su, petrol, içme suyu ve sağlığa yatırım olduğunu belirten Dr. Halid Salih, Türkiye'deki demokratik açılım faaliyetleriyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:
"Son siyasi gelişmeler Türkiye'nin iç işi. Ancak biz bölgede her zaman barış görmek isteriz. Mesela biz o bölgedeki köyleri PKK yüzünden tekrar inşa edemiyoruz. PKK hem bizim hem Türkiye'nin problemi. Zenginlik ve barış ile diğer ilerlemeler de gelecek.  Kürt gençleri eskiden ikinci dil olarak Arapça öğrenirdi. Şimdi televizyonların da yardımıyla Türkçe öğreniyorlar. Hemen hepsi İstanbul,  Ankara  ve güneydeki plajlara gitmeyi hayal ediyorlar. Çünkü Türkiye'yi dışarıya açılan kapı olarak görüyorlar.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Sağlık ve enerjide büyük fırsatlar var öncelikli tercihimiz Türk firmaları 
 
Irak'taki doğalgaz kaynaklarının yüzde 80'ine sahip olan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, başta Türkler olmak üzere yabancı yatırımcının bölgeye ilgisini artırmak istiyor. 
 
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakan Başdanışmanı Khalid Salih, bölgenin siyasî ve ekonomik yapısını özetleyerek, başta sağlık ve enerji alanlarında birçok fırsatın bulunduğunu söyledi. Salih, "Yatırım yapacak yabancılar içerisinde en büyük payın Türkiye'ye ait olmasını tercih ederiz." dedi. Sıkıntılı yıllarında Türkiye'nin yanında olduğunu, Habur Sınır Kapısı sayesinde süreçten sağ çıktıklarını ifade eden Khalid Salih, 90'lı yıllardan beri bölgede bulunan ve bölge hakkında tecrübeye sahip Türk firmalarının bu fırsatlardan faydalanmasını istediklerini açıkladı. Irak'ta savaştan sonra Kuzey Irak'ta olan yatırımların en az 5 katı daha fazla yatırıma ihtiyaç var. Bölgede elektrik santralleri ve rafineriler haricinde yol, oteller ve ofis binaları gibi yatırımlara ihtiyaç duyuluyor.

Türkiye'ye bölgede ihtiyacımız var

Bersay İletişim Enstitüsü tarafından düzenlenen 'Kuzey Irak'ın Yatırım Potansiyeli ve Türk İş Dünyasına Sunduğu Fırsatlar' başlıklı bir konferans vermek için Türkiye'de bulunan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakan Başdanışmanı Khalid Salih, bilgi verme toplantısında basınla buluştu. Bölge insanının artık özel hastanelere gidecek mali imkânı bulunduğuna dikkat çeken Salih, "İlaca ihtiyacımız var, sağlık ve dokümantasyon alanlarında da yenilenmeye ihtiyacımız var. Bölgede özel hastanelere izin veriyoruz. Bu da Türk firmaları için fırsat." şeklinde konuştu. Başdanışman, Türkiye'den ayrıca, tıbbî hizmetler alanı ve petrol tankerleri yapımı konularında da yatırım beklediklerini dile getirdi. Türkiye'nin bölgeyle 5 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunuyor. Bölgeye yatırım yapan 10 ülke içinde en büyük hacme sahip ülke konumundaki Türkiye'den 500 şirket aktif olarak çalışıyor. Bölgesel hükümet geçen yıl 16 milyar dolar değerindeki 146 projeyi onayladı. Bölgenin ayrıca altın, demir, çinko, çelik ve alüminyum gibi madenler açısından da zengin kaynakları bulunuyor.

Kaynaklarının tasarrufu konusunda kendi kararlarını vereceklerini vurgulayan Salih, Irak hükümetine gelirlerin bir kısmını vermekten rahatsız olmadıklarını da belirtti. Bölgede tek sorun müteahhit firmalara yapılan ödemeler konusu olarak görülüyor. Irak anayasasının kendilerine bölgede kanun yapma hakkı verdiğini ifade eden Khalid Salih, üretime başladıkları gün ihracat yapamayacaklarının söylendiğini kaydetti. Salih, ödemelerin siyasî bir sorun olduğunu, bunun da halledileceğini bildirdi. Kuzey Irak, yıl sonunda günlük 100 bin varil petrol üretimi hedefliyor. Gelecek yılın sonunda günlük 250 bin varil, 3 yıl sonra da 1 milyon varillik üretim kapasitesine ulaşılması bekleniyor. Petrol için en doğal yolun Kerkük-Ceyhan Boru Hattı olduğunu bildiren Salih, doğalgazın dağıtımı için de aynı yolun kullanılacağını kaydetti. Günlük 1,6 milyon varil kapasitesi bulunan hattan günde 400 bin varil yakıt akıtılıyor.

Bölgeye yatırım yapmak isteyenlerin gayri hukuki isteklerle karşı karşıya kaldığına dair yapılan eleştiriye cevap veren Khalid Salih, bu iddiaları dedikodu olarak nitelendirdi ve yasalarının toprak edinmeyi kolaylaştırdığını, vergi sisteminin de hem modern hem de cesaret verici olduğunu kaydetti. Salih'in verdiği bilgiye göre; bölgede yatırımlarla ilgili Genel Yatırım Yasası ve Petrol ve Gaz Yatırım Yasası olmak üzere iki düzenleme mevcut. Genel yatırımların ilgi alanına dâhil konularda Yatırım Kurulu'na başvurulması gerekiyor. Petrol, gaz ve madenlerle ilgili ise Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na gidilmesi gerekiyor.

Türk okulları modern eğitim veriyor

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakan Başdanışmanı Khalid Salih, bölgede özel eğitim sistemine sahip Türk okullarının bulunduğunu, modern eğitim merkezlerinde Türkçe eğitim verdiklerini söyledi. Salih, bölge halkının modern eğitim alabilmek için çocuklarını bu okullara gönderdiğini kaydetti. Daha önce en çok konuşulan ikinci dilin Arapça olduğu bölgede okullar ve uydu yayınları sayesinde artık Türkçe Arapçanın önünde yer alıyor. Serkan ŞAHİN/Zaman

Genel Enerji'nin yatırımından çok memnunuz başkası da gelsin
  
KUZEY Irak ve yatırım kelimeleri yan yana gelince akla ilk petrol ve doğalgaz yatırımları geliyor.  Dr. Salih, Kuzey Irak hükümetinin petrol ve doğalgaz çıkarmayı düzenleyen bir yasaya sahip olduğunu, bunun Irak Anayasası ile uyumlu bulunduğunu bu bağlamda hiçbir yasal sıkıntı olmadığını kaydetti. Petrol ve doğalgaz yatırımları ilk gerçekleştiğinde bazı spekülasyonlar yapıldığını ancak 1 Haziran'da bölgeden petrol ihracatı gerçekleştiğini ve böylece tartışmaların tamamlandığını kaydetti. Bölgede petrol üretimi yapan Genel Enerji'nin yatırımından oldukça memnun olduklarını kaydeden Dr. Salih, bölgede petrol arama ve üretim yatırımı yapmak isteyen başka Türk şirketleri ile de görüşmeler yapıldığını kaydetti. Salih, 'Ancak imza atılıncaya kadar anlaşma yapılmış değildir. Bu nedenle şu aşamada isimleri açıklayamayız' dedi.
Akşam

Türk yatırımcıya kapımız açık
Kuzey Irak Bölgesel Yönetim Başbakan Başdanışmanı Dr. Khaled Salih, Türk yatırımcıları Kuzey Irak'ta yatırıma davet etti.

Salih, Kuzey Irak'ta şu anda 500 şirketin yatırım yaptığını belirtti. Bersay İletişim Enstitüsü'nün davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Salih "Türkiye Kuzey Irak'a yatırım yapan şirketlerin başında geliyor. Türk yatırımcılara kapımız açık. Her konuda yatırım yapılabilir. Hiçbir kısıtlama yok. Şu anda yatırım yapmış pek çok Türk şirketi var. Gelecek şirketlere de yardımcı oluyorlar" dedi.
Star


Geri Dön