27 / 04 / 2024

Halil Avcı Dreamtown projesine odaklanıyor!

Halil Avcı Dreamtown projesine odaklanıyor!

Dreamtown İnşaat sektöründe, Adana ve İstanbul başta olmak üzere uluslararası birçok projede imzası olan Halil Avcı inşaat, yaklaşık 100 milyon dolarlık bir yatırımla, 550 konuttan oluşan Dreamtown projesine odaklandı.



Halil Avcı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Avcı, "HT Güneyli'nin Konuğu" oldu, merkezi ofisinde Aliye Gültekin'in sorularını yanıtladı. Avcı, 1979 yılından itibaren Adana'da faaliyet gösteren ve ismiyle güven yaratan Halil Avcı İnşaatın yeni projesi Dreamtown'dan, inşaat sektöründe devlet taahhütleri, yap-sat ve yurtdışı projeleriyle adından söz ettiren Halil Avcı înşaat'ın Türkmenistan'da talip olduğu 500 milyon dolarlık ihalelere ve faaliyet gösterdiği enerji, turizm, tarım ve madencilik sektöründeki önemli projelerine kadar bir çok çalışmasını anlattı. 


¦ Birçok prestijli projeden sonra, Seyhan ilçesi Kıyıboyu'nda Adana'nm en büyük projesini yapmaya hazırlanıyorsunuz. Bu proje ne kadarlık alan üzerinde, kaç konutu kapsıyor? Yatırım bedeli nedir? 


Evet, Adana'nm en büyük ve en özel projesini yapıyoruz. 

1979 yılından itibaren Adana'da faaliyet gösteren ve ismiyle güven yaratan Halil Avcı İnşaat, 100 bin metre kare üzeri inşaat alanıyla, 550 konuttan oluşan Dreamtown projesine odaklandı. 5 ayrı adada 8 bloktan ve 100 bin metre kare inşaat alanında oluşan Dreamtovvn projemizde 1 + 1'den 4+1'e kadar standart, teraslı ve bahçeli 550 konut bulunuyor. Her bir adada ayrı ayrı olmak üzere toplam 5 yüzme havuzu, fitness salonları, lunaparklar, mini futbol sahaları, havuz başı cafeleri, tenis kortları, kapalı otoparklar, basketbol sahaları, sinema salonları ve saunaların bulunduğu sosyal alanlarıyla Dreamtovvn Projesi, Adanalılar'a rüya yaşam vaadediyor. 10 bin metre kare bulvar cepheli işyerleri, parseller arasından geçen ve Real kavşağına bağlanan 25 metrelik bulvarıyla Dreamtown Projemiz, Adana'da yine bir fark yaratacak. 

Mimarisi, sosyal alanları oturumu ile çok farklı bir proje olacak. Bizim en büyük farkımız; bulvarı biz yapıyoruz. Bulvarın 5 parselini biz yaptığımız için, bulvarı biz şekillendiriyoruz. Çok estetik, katma değeri yüksek bir görünümde olacak. 

Marka firmalar ile görüşüyorum. 

Oraya katma değeri yüksek mağazalar, restoran ve cafeler de gelecek. 

Sadece bizim yarattığımız alanda 5 bin kişi yaşayacak. Çok işlek bir bulvar olacak. Proje 9 ay-1 sene gibi bir zamanımızı aldı. Çünkü çok ince eleyip, sık dokuduk. En büyük farkımız bulvardan sonra yarattığımız sosyal alanlar ve Halil Avcı markası. 5 yıldızlı otel konseptinde bir alan yaratıyoruz orada. Yaklaşık 100 milyon dolar civarı bir yatırım bedeli olacağını planlıyoruz. 


35 YILIN GÜVENCESİ 


 Başlattığınız her proje, lansgibi bir mandan önce satılmaya başlanıyor. Bunun sizdeki açılımı nedir? 


Oluşan bu güvende, projderimizdeki kalite ve farkın yanı sıra bize güvenin büyük etkisi var. En önemli kısmı; babamın 35 yıldır yarattığı marka ve güvenilir imajıdır. Firmamızın 35 yıldır her taahhüdünü tutması, gerek arsa sahipleri ve gerekse müşterilerimizin memnuniyeti bunda çok önemli pay sahibi. 


Bizde bu güveni sarsmıyor, dediğiniz gibi hep temelden satıyoruz. Ama konutları da erken teslim ediyoruz. 

Bir Dreamland projemize, 15-18 ay gibi taahhütte bulunduk, 12 ayda bitirip teslim ettik. 

Dreampark projemiz için de 24 -30 ay dedik, ancak sene sonuna kadar yani 15'inci ayda bitirmeyi planlıyoruz. 

Yarı- yarıya yani. 35 yıldır her taahhüdün tutulması, bankalar nezninde hiçbir çekin arkasının yazılmaması, bütün ödemelerin gününde yapılması gibi durumlar, marka imajını ortaya çıkarıyor, böylelikle bir Halil Avcı markası oluyor. Biz de tüm projelerimizi taahhüt ettiğimiz süreden önce tamamlayarak, oluşturduğumuz bu güveni taçlandırma çabamızı sürdürüyoruz.


Yurt içi ve yurtdışı gerçekleştirdiğiniz projelerle, ulaştığınız ciro toplamı nedir? 


Üst tüste aldığımız ihalelerle, Türkmenistan'da büyük işlere imza attık atıyoruz. 2006 yılından beri ordayız. Orada toplam 500 milyon dolarlık ihaleler için başvuru yaptık. Yani 500 milyon dolarlık işe talibiz, yapabilecek de güçteyiz. Türkmenistan'da bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz projelerle 200 milyon dolarlık ciroya ulaştık zaten. Mesele yaklaşık 120 milyon dolar civarında işimiz vardı bitirdik. Sene sonuna doğru 200 milyon dolar bandını geçmeyi planlıyoruz. Çünkü yeni işler aldık. Şu an mevcut 420 kişilik rehabilitasyon merkezi inşaatımız devam ediyor Türkmenistan'da. Hem hastane, hem okul özellikli engellilere yöneUNUTAMMM& AN tim hayatınız, g tınız ue ve  Adana  dakı ış nay we, ilgili bize unutannad 9 tır anlarınızdan bir mısınız? 

17 Haziran 2003'de Amerika'da mezun olup yaşadığım üniversite ve lısede babamdan  sonrasında babamın  bır top başarımı esnasında en onur hiç unutmam. Büyük bir proje bu, tek kalemde 40 milyon dolar. Bunun yanında yeni müze inşaatı ile ilgili bir durumumuz var. İhalesi lehimize sonuçlandı kesin kararı bekliyoruz. O da 15 milyon dolarlık bir proje olacak. Böyle böyle üzerine koya koya gidiyoruz. Türkmenistan makamlarından olumlu ihaleler lehimize sonuçlandıkça, üzerine katma değer koyarak büyümeye doğru gidiyoruz. Orda büyüyoruz. 


Çok da memnunuz. Çok güvenli bir ülke. Parayı buraya direkt getirebiliyoruz, malzemeleri de buradan ihraç ediyoruz. Hem dolar getirip cari açığı düşürüyoruz, hem de buradan ihracat yapıyor, ihracat rakamımızı arttırıyoruz. Türkiye'de İstanbul ve Adana ağırlıklı yatırımlarımız var. 

İstanbul'da şu anda Bağdat caddesinde Koru Residence inşaatımız devam ediyor, yaklaşık 27 daire butik bir proje. Ama orada bir daire ortalama 1 milyon dolar olduğu için, bizim de 10 dairemizin cirosu 10 milyon dolar oluyor. 


İstanbul'da ikinci bir yeri bitirmek üzereyiz, babam onun için o şu an orda. Çelebi Apartmanı ile anlaştık ismi değişecektir ama ikinci bir projeye başlayacağız. 3 -4 teklifimiz de var. Orda da büyüyerek gitmek istiyoruz. Adana'da Dreamland'ı bitirip, teslim ettik. Dreampark'ı sene sonuna veriyoruz zaten satışlarımızı bitirdik. 550 konuttan oluşan yeni projemiz Dreamtown'a başladık. Onun dışında taahhüt işlerimiz devam ediyor. Pirinçlik'te bir DSİ gölet işimiz devam ediyor, Emniyet Müdürlüğü inşaatı durdu ama halen bizim. Ne yazık ki beklemekteyiz, yap deseler 3-4 ayda bitireceğiz, yık derlerse de yıkacağız. Kadirli kültür merkezi inşaatımız devam ediyor, birkaç aya teslim ederiz. Bolu'da bir kayak evimiz vardı, onu da bitirip teslim ettik. 


MADEN İŞLETİMİNE BAŞLIYOR 


 İnşaat ağırlıklı olmak üzere enerji, turizm, tarım ve madencilik sektöründe de faaliyet sürdürüyorsunuz. Söz konusu alanlarda hazırlandığınız önemli projeler var mı? 


Turizm; Bosnalı otelden çok memnunuz. Bizim için ticariden öte kültürel ve prestij amaçlı bir proje olmakla beraber ticari olarak da bizi üzmüyor. Kar eden bir müessese. Cumhurbaşkanımızı orada ağırlama şansımız oldu. Adana'ya bir prestij projesi oldu bu. Değerli insanları ağırladığımız otelimizi büyütmekle ilgili planımız var, Enerji; hidroelektrik santrali işletmeciliğimiz devam ediyor. Şimdi güneş enerjisi ile ilgili takibimiz var. Çalışmalar yapılıyor, Madencilik; tüm izin ve ruhsatlar bitti, birkaç hafta içinde madenle ilgili çıkarma çalışmalarımıza başlayacağız. Feke'de demir madenimiz var onun işletimine başlayacağız. 

Onla ilgili de büyük beklentilerimiz var. Çünkü madenimizin yaklaşık 2 milyon tonluk yüksek tenörlü demir madeni kapasitesi var. Ancak madenin potansiyeli 12 milyon tona kadar çıkabilir. Tarım; bizim dededen kalma. Bin küsür dönüm tarla var. Orası bizim için özel bir alan. 

Babamızın büyüdüğü yer. Babam ve amcam ilgileniyor orayla. 


BAŞARI; ÇOK ÇALIŞMAKTIR' 


Başarınızı neye borçlusunuz? 


Hayattaki en büyük başarı, çok çalışmaktır. Benim de çok çalışmamdan geliyor bu başarı. Anneannem başarıda şansın çok önemli olduğunu söylüyor. Ama bir yerde zaten çok çalışarak kendi şansınızı yaratıyorsunuz. 


VERGİ'DE İLK 10 HAYALİ 


 En büyük hayaliniz? 


Bugün Adana vergi rekortmenleri sıralamasında ikinci sırada yer alan Halil Avcı Şirketler Grubunun, Türkiye çapında ilk 100, hatta ilk 10'da olmasını istiyorum. 


'İMAR VE ARSA SIKINTISI ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLIYOR' 


 Dünya genelinde görüp de 'Adana'ya da bunu yamalıyım' dediğiniz bir proje var mı aklınızda? 


Var. Avrupa, özellikle Londra ağırlıklı projelerden çok etkileniyorum. Biraz burada yapmaya çalıştık. Teraslı daireler mesela balkonu düşünün dışarı doğru çıkmış ama balkon tamamıyla havuz. Çünkü çok lüks projeler bunlar. Adana'da ciddi anlamda imar sıkıntısı var. 

Meclis üyesi ve inşaat meslek komite başkanı olduğum sanayi odasında bunu sıkça dile getiriyorum. 

Rahat proje yapamıyoruz, yüksek bina yapamıyoruz, büyük arsa bulamıyoruz, bulduğumuz arsalar parça parça, iyi yoğunlukta değil, yanında uygun yollar, köprüler ve parklar yapılacak alanlar bırakılmamış. Yani bir İstanbul'daki projeyi burada yapmanız için o kadar engel var ki. Her şeyi geçtim bizim' mania' problemimiz var. Biz yüksek bina yapamıyoruz. 15 katın üstüne çıkamıyoruz. Bunlar da elimizi kolumuzu bağlıyor. Yeni gelen Belediye Başkanları ve Valimizin bu konuları çözüme ulaştıracağı konusunda beklentilerim var. 


Habertürk Güneyli 




Adres

Cemalpaşa Mah. 63016 Sk. No:6/A Derya Apt. Asma Kat Seyhan/ADANA

Tel: +90 322 457 27 57

E-Posta:[email protected]



Geri Dön