23 / 04 / 2024

Halil Pekdemir: Şehirde ne varsa köyde de olacak!

Halil Pekdemir: Şehirde ne varsa köyde de olacak!

Pekdemir Çiftliği Alışveriş Merkezleri'nin sahibi, Denizli İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir bir yandan 38 market ve 4 benzin istasyonunu ile bin 200 kişiye istihdam sağlarken, öte yandan 360 köye hizmet götürmek iç



Denizli'de 30 yıl önce yumurta satarak geçimini sağlayan Halil Pekdemir, çalışma azmiyle bugün marketler zinciri sahibi oldu. Adını ticarette duyurduktan sonra siyasete de el atan ve Denizli İl Genel Meclis Başkanı seçilmeyi başaran Halil Pekdemir, bir yandan 38 market ve 4 benzin istasyonunu ile bin 200 kişiye istihdam sağlamanın gururunu yaşarken, diğer yandan kentin 360 köyüne gece gündüz hizmet götürmek için çalışıyor. "Şehirde ne varsa köyde de olacak" sloganıyla köylere hizmet götürmeyi sürdüreceklerini vurgulayan Halil Pekdemir, Denizli'ye yaptıkları hizmetleri Yeni Asır'a anlattı.

* Ticarete adım atarken kimi örnek aldınız, çalışma prensibiniz nedir
30 yıl önce Acıpayam ilçesi Alaattin beldesinden Denizli'ye geldim. Küçük bir dükkan açarak tavuk ve yumurta satmaya başladım. Babam Hasan Hüseyin Pekdemir'in üç öğüdü vardı. "Dürüst çalışın, kul hakkı yemeyin ve mallarınızın fitre ve zekatını verin" derdi. Bu öğütleri yerine getirerek çalıştık. Mağazalarımda insan ilişkilerine çok önem veririm. Binlerce kişiden mal alır, binlerce kişiye satarım ama hepsini belgeli yaparım. Denizli'de onlarca büyük tekstil fabrikası olmasına rağmen Pekdemir Çiftliği olarak biz her yıl Kurumlar Vergisi'nde ilk 25-30 arasında yer alırız. İki oğlumla birlikte market işlerimizi yürütüyoruz.

VİZYONUMUZ GENİŞ
* İl Genel Meclisi Başkanı olduktan sonraki ilk hedefiniz ne oldu
Denizli'nin en ücra noktasındaki köylere kadar hizmet götürmeyi görev edindim. Köylerimizde nitelikli ve kazançlı tarım yapılabilmesi için önemli projeler yürütüyoruz. 2005 yılında yürürlüğe giren İl Özel İdaresi Yasası'nın değişmesiyle birlikte Denizli İl Genel Meclisi'nin seçilmiş ilk başkanı olma onurunu yaşadım. Yıllardır bürokrasi ve kaynak yetersizliği nedeniyle hizmetten mahrum kalmış köylerimizi bugüne kadar görmedikleri yatırımlarla tanıştırdık. Biz, "Kentte ne varsa köyde de olacak" sloganını kendimize düstur edindik. Köylümüze hizmet götürürken, yatırımları planlarken, vizyonumuzu geniş tuttuk.
* Kilit taşlarını kent merkezlerinden köy meydanlarına taşıdınız, neden
Kırsal kesimde yaşayan vatandaşımızın en çok takdirini kazanan hizmetlerimizden biri kilit taşı uygulaması. Biz bu proje ile köylümüzü çamurdan kurtarmak istedik. Bu projeyi daha da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Köylerimizde nitelikli ve kazançlı tarım yapılabilmesi için önemli projeler yürütüyoruz. Bunlardan en önemlisi arazi toplulaştırma çalışmaları. Bugüne kadar 30 bin hektarı aşkın alanda arazi toplulaştırma çalışması yaptık. Özel idaremiz bu anlamda diğer illere de örnek oldu. Toprak tahlil laboratuarımızla çiftçimize ürün seçimi konusunda danışmanlık hizmeti veriyoruz.

BÜROKRASİ AZALDI
* İl Özel İdaresi olarak köylülerin gelir düzeyini artırmak için neler yaptınız
Köylerde hayvan yetiştiriciliğinin desteklenmesi ve süt sığırcılığının gelişmesi için 7 bin gebe düve dağıttık. 2005'ten önce günlük 200 ton olan süt üretimi 2008'den bu yana günlük 800 tona çıktı. Süt sığırcılığının desteklenmesi için köylerde süt depolanmasını sağlayacak tanklar oluşturduk. Ayrıca köylerimize yangınlara müdahalede kullanılmak üzere tankerler veriyoruz. Belediye sınırları dışında kalan tüm yerleşim birimlerinin belediyesiyiz. Bundan dolayı kırsal kesimin altyapı, kanalizasyon, içme suyu ve ulaşım gibi yaşamsal ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Artık asfaltsız köy yolumuz kalmadı. Bu yıl, her köye çocuklarımız için oyun grupları ve gençlerimizin spor yapabilmeleri için sahalar kurmayı planlıyoruz. Ayrıca, jeotermal enerji kaynakları konusunda elimizi çabuk tutarak, tasarruf hakkı elde ettik. Jeotermal seracılık alanında yatırım yapacak müteşebbislerimize her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Yatırımcımızı da bürokrasi yükünden kurtardık. Karahayıt'ta sıcak su kaynaklarının hoyratça kullanılmasını engellemek için Özel Çevre Kurulu ile işbirliğine gittik. Kaynakları denetim altına aldık.

Yatırıma devam
* Pekdemir Çiftliği Alışveriş Merkezleri'nin hedefi nedir
Denizli'nin Buldan, Çivril, Sarayköy ve Acıpayam ilçeleriyle Nazilli'de marketlerimiz var. Perakende sektörü sürekli rekabet ortamında olmayı gerektiriyor. Bu durum özellikle halkımızın menfaatine. Vatandaşımız bu rekabet ortamında kendisine en iyi ürünü en ucuza sunan markaya yöneliyor. Biz de Pekdemir Çiftliği Alışveriş Mağazaları olarak bu konuda iddialıyız. Pekdemir Çiftliği Alışveriş Merkezleri olarak hedefimiz, Denizli ile birlikte büyümeye devam etmek. Çalışanlarımızın sayısını da artırmak istiyoruz. Koşullar elverdiğince farklı sektörlerde yatırımlar yapmak, insanlara iş kapısı oluşturmak istiyoruz.

Pamukkale'yi cazibe merkezi yaptık
* Turizm konusundaki çalışmalarınız neler oldu
Beyaz Cennet Pamukkale'yi koruma amaçlı projelerle güzelleştirdik. Cazibe merkezi haline dönüştürdük. En önemlisi Pamukkale'yi zarar eden bir işletmeyken, kar eden kazanç kapısına dönüştürdük. Laodikya antik kenti ve ilçelerimizdeki diğer antik kentlerin kazı çalışmalarına destek vermeye devam ediyoruz. İlbadı Mezarlığı'nda envanter çalışması ve eski mezarların kurtarılması çalışmalarına destek olduk. Bütçemizde en büyük payı eğitime ayırıyoruz. Yeni okullar inşa ediyor, mevcut okulları depreme karşı güçlendiriyor, okullarımızın araç-gereç ihtiyacını karşılıyoruz. İnsanımız yaşanan değişimin farkında. 2014'te köylerimizle ilgili tüm alt yapı eksiği ortadan kaldırılmış olacak.
Yeni Asır/Hasan Durna


Geri Dön