26 / 04 / 2024

Halkalı Konutbirlik Sitesi'nde kentsel dönüşüm uygulanacak mı?

Halkalı Konutbirlik Sitesi'nde kentsel dönüşüm uygulanacak mı?

Küçükçekmece Halkalı'daki Konutbirlik Sitesi kentsel dönüşüme uğrayacak mı? Küçükçekmece Belediyesi'nin Konutbirlik evleri için kentsel dönüşüm planı var mı? Halkalı İstasyon Mahallesi Konutbirlik Sitesi'nin kentsel dönüşüm durumu nedir? İşte cevaplar...



Halkalı Konutbirlik Sitesi nde kentsel dönüşüm uygulanacak mı?


İstanbul Küçükçekmece İlçesi Halkalı İstasyon Mahallesi'nde bulunan Konutbirlik Sitesi kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden yapılacak mı? Konutbirlik evleri kentsel dönüşüme uğrayacak mı? Konutbirlik evleri için Küçükçekmece Belediyesi'nin tasarrufu nedir? Halkalı Konutbirlik Sitesi için Küçükçekmece Belediyesi Kentsel Dönüşüm Şefliği ne diyor?..


Konutbirlik Sitesi, Halkalı'da Küçükçekmece İstasyon Mahallesi'nde bulunuyor. Konutbirlik Sitesi'nin kentsel dönüşüm kapsamına dahil olup olmadığı bölge sakinlerinin gündeminden düşmüyor...


Konutbirlik evleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın rezerv yapı alanında yer alıyor. Bu sebeple Küçükçekmece Belediyesi, 2012'nin sonundan beri burada imar uygulaması yapamıyor. Çünkü Bakanlık, bu bölgede tüm imar planı uygulamalarını durdurdu.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Konutbirlik Sitesi'nin de içinde bulunduğu Küçükçekmece Halkalı İstasyon Mahallesi rezerv yapı alanında master plan çalışması sürüyor. İstasyon Mahallesi’nin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı çıkarılacak ve kentsel dönüşüm projelerinin uygulaması için düğmeye basılacak. 


Küçükçekmece Belediyesi ne diyor?


Konutbirlik Sitesi'nde kentsel dönüşüm uygulaması yapılıp yapılmayacağını sorduğumuz Küçükçekmece Belediyesi Kentsel Dönüşüm Şefliği'nden aldığımız bilgiye göre; Küçükçekmece Belediyesi'nin Konutbirlik Sitesi ile ilgili bir kentsel dönüşüm uygulaması yok. 


Konutbirlik Sitesi için de Halkalı İstasyon Mahallesi master plan çalışmasının tamamlanması ve uygulama imar planının çıkarılması bekleniyor...


Rezerv Yapı Alanı nedir? 


Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) veya İdare'nin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanlardır.


Rezerv Yapı Alanı'nı kimler, nasıl belirler? 


Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunulabilmesi için; bu talebin, talebe konu taşınmazların maliklerinin tamamının muvafakati ile yapılması ve bu taşınmazların yüzölçümlerinin yüzde 25'inin mülkiyetinin, geliri dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilmek üzere, Bakanlığın uygun gördüğü, bağlı veya ilgili kuruluşuna veyahut İdareye veya TOKİ'ye devrine muvafakat edilmesi gerekir.


Kimler Rezerv Yapı Alanı belirleme talebinde bulunabilir? 


Gerçek veya özel hukuki tüzel kişileri de Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir.


Geri Dön