28 / 03 / 2024

Haluk Sur: 7 milyon konut yeniden yapılmalı!

Haluk Sur: 7 milyon konut yeniden yapılmalı!

GYODER Başkan Vekili Sur, kentsel dönüşümün daha çok rantın yüksek olduğu bölgelerde öne çıktığını belirterek, "Bu anlayış çok yanlış" dedi.



10 yıl öncesine kadar Türkiye genelinde 20 AVM olduğunu, şu an bu sayının 350'ye çıktığını söyleyen Haluk Sur, inşaat sektörü içinde AVM'lerin payının yüzde 2-3 olduğunu belirtti. Sur, Bazı AVM'lerin kapanmak durumunda kaldığını, özellikle  Ankara  ve İstanbul'da belli bölgelere AVM'leri yığmanın doğru olmadığını belirtti. 


Bu yılın ilk dört ayında 415 bin konut satıldı. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Demeği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haluk Sur, yılın tamamında 1.2 milyonun üzerinde konutun satılacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. 

Kentsel dönüşüm konusunda gelinen noktayı değerlendiren Sur, kentsel dönüşümle 7 milyon kontun yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini belirtti. 

Bunun bir ülkenin yarısının yıkılıp yeniden yapılması anlamına geldiğini belirten Sur, "İstanbul'da 2 milyon konut yıkılıp yapılacak. Yani 7 milyonluk konutun yeniden yapılması 450 milyar dolarlık bir yatırım anlamına geliyor" şeklinde konuştu. 


FİKİRTEPE'Yİ KURBAN ETTİLER 

Kentsel dönüşümün 10-15 yıl gibi uzun bir süreci kapsadığım dile getiren Sur şöyle devam etti: "Maalesef kentsel dönüşüm daha çok rantın yüksek olduğu bölgelerde kentsel yenileme olarak öne çıkıyor. Bu anlayış yanlış. Onun için farklı modeller oluşturup ve devlet teşvikleriyle özel sektör de işin içine çekilmeli. İstanbul'da kentsel dönüşüm deyince Fikirtipe, Esenler ve Gaziosmanpaşa örnekleri akla geliyor. Fikirtepe rant anlayışına kurban gidip çantacıların elinde kalsa da Gaziosmanpaşa çok başarılı bir şekilde uygulanıyor. Eğer bu dönüşüm başarıyla yapılırsa rol model oluruz. Ancak kentsel dönüşüm bir rant kapısı değildir." 


Sözcü



Geri Dön