23 / 04 / 2024

Hamburg'taki camiye petekli minare monte edildi!

Hamburg'taki camiye petekli minare monte edildi!

Almanya'nın Hamburg kentinde Merkez Camii'nin futbol topunu da andıran yeşil altıgen beneklere boyanmış `petekli minareleri' dün yerlerine monte edildi



Türk kökenli mimar Boran Burchardt'ın geçen ay vinçle söküp atölyesine götürdüğü 20 metre uzunluk ve 1.18 ton ağırlığındaki minarelerin bienal tadındaki imajı, beyaz ve düz renk minarelere alışık Türk ve Alman vatandaşlarının büyük ilgisini çekti. Kuzey Almanya İslam Toplumu Başkanı Ramazan Uçar, gazetecilere "Minarelerin sanat eseri olarak anılması sevindirici. Bu cami aynı zamanda dinler arası diyaloğun da simgesi olacak" dedi.

Minare 50 bin avro'ya mal olmuş. Desen seçimini "Altıgen, yüzlerce yıldır İslam kültürünün sembollerinden. Yeşil renk ise Hazreti Muhammed'in rengi" diye açıklamış Burchardt da minarelerin yeni görünümleriyle daha fazla ilgi çekçeğini savundu.
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Benekli minareli camide ilk ezan okundu
Almanya'nın Hamburg kentindeki Merkez Camisi'nin yeşil altıgen desenine boyanan iki minaresi vinçle camiye dikildi

Her biri 20 metre uzunluğunda ve 1,18 ton ağırlığında olan demir-çelik alaşımı minareler dev vinçle saatler süren çalışma sonunda St. Georg semtindeki caminin iki yanına yerleştirildi. Yüzlerce seyircinin alkışları arasında minareler üç vincin yardımıyla dikildikten sonra imamlar Osman Çelik ve Münir Çamlı, Hamburg'da ilk kez minareden ezan okudular. Kuzey Almanya İslam Toplumu'na (BİG) ait caminin minareleri bir dinlerarası diyalogu teşvik etmeyi amaçlayan sanat projesi çerçevesinde Türk kökenli sanatçı Boran Burchardt tarafından yüzlerce yeşil altıgenden oluşan bir desene boyanmıştı. 
Kemal DOĞAN/Hürriyet

Almanya'da ilk ezan 'benekli minare'den okundu  
 
Almanya'nın Hamburg kentinde alışılmışın dışında yeşil altıgen desenleriyle dikkatleri çeken Sankt Georg Merkez Camii'nin iki çelik minaresi yeniden yerlerine oturtuldu.  
 
Türk kökenli mimar Boran Burchardt tarafından stilize edilen minarelerin monte edilişini çok sayıda Türk ve Alman vatandaş izledi. İşlem tamamlandıktan sonra ezan okunmasıyla Almanya'da bir ilk yaşandı. Minarelerden yükselen 'Allahuekber' sesleri, yıllardır ezana hasret kalan gurbetçilere duygulu anlar yaşattı.

Kuzey Almanya İslam Toplumu Başkanı Ramazan Uçar, minarelerin sadece Hamburg'da değil Almanya genelinde ilgi gördüğünü söyledi. Caminin yeni görünümüyle dinler arası diyaloğun da simgesi olduğunu kaydeden Uçar, minareden okunan ezanla Almanya'da bir ilkin gerçekleştiğini kaydetti. 1970 yılından beri Hamburg'da yaşadığını ifade eden Nevşehirli Bahri Kaya da, "Bu sese adeta hasret kalmıştık. Gerçekleştirenlerden Allah binlerce kere razı olsun." diye konuştu.
Zaman/Metin Cavlak,RamisKılıçarslan


Geri Dön