20 / 04 / 2024

Hamdi Akın: İDO sıfırdan kurulsa daha ucuza gelirdi!

Hamdi Akın: İDO sıfırdan kurulsa daha ucuza gelirdi!

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, 900 milyon dolara aldıkları İDO'yu satın almak yerine sıfırdan kurmaları halinde 300-400 milyon dolara mal edebileceklerini söyledi...



Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul ise mali sektörü güçlü Türkiye'nin, bugün gelişmiş ülkelerin içerisinde olduğu sıkıntılardan çok uzak olduğunu ifade etti

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, Türkiye'de bankacılık, mali sektörün çok iyi durumda olduğunu belirtti. 20. Kalite Kongresi'nin ikinci günündeki özel oturumda yaptığı konuşan Kurtul, dünya ticaretinin 2003'den bu yana 2 misli arttığını, sınırların kalktığı ve rekabetin çok arttığı bir pazarın önlerinde durduğunu, bu pazarda rekabet edebilmeleri için bu prensiplere, iş mükemmelliği ve inovasyona çok önem vermeleri gerektiğini vurguladı.

 2001 BİZE ÇOK UZAK

 Ekonomik krize de değinen Kurtul, Türkiye'nin 2001 yılında çok ciddi bir kriz yaşadığını anımsatarak, '2001 yılında hatırlıyorum, zannederim mart ayları, günlük faiz yüzde 7 bin... Bütün gece bankada sabahladığımız günler oldu. Bugün için bu tür bir krizden söz edemeyiz, Türkiye için. Fakat yurt dışındaki sıkıntıları da görüyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 2001 krizinde yüzde 120 olan kamu borcunun milli gelire oranının, iyi bir mali disiplinle bugün yüzde 39 seviyelerine düşürdüğüne dikkat çeken Kurtul, "Gelişmiş ülkelerin kamu borçları çok yüksek, riskli seviyelere geldi. Bu endişe verici bir gelişme" dedi.

HATA GÜNLÜĞÜ VAR

 Kalite sürecinde özellikle yabancı ortaklardan çok şey öğrendiklerini belirten Kurtul, kalitesizliğin maliyetini de ölçtüklerini ifade etti. Kurtul, "Keşke yapmasaydım dediğiniz hikayeniz var mı" sorusuna da, "Çok... Hepimiz çok iyi fikirlere sahibiz. Bu iyi fikirleri uygulamak çok önemli. Kötü fikirlerin farkına varmak daha önemli. İnsanın yaptığı birçok yanlışlar oluyor. Ben hatalarımı liste yapıp yazıyorum. Çok madde var. Bu, günlük gibi...' karşılığını verdi.

4 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

 Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, bu sene yatırımlarının 4 milyar dolara yaklaşacağını söyledi. Akın, 'İDO yatırımında 300 milyon dolar cirosu olan bir şirketi 900 milyon dolara aldınız. Geri dönüş hesabını kaç yıl olarak düşündünüz' şeklindeki soruya verdiği yanıtta, İzmit köprüsünün bitmesi halinde, gelirlerinin yüzde 60'a yakın kısmını buradan elde eden İDO'nun gelirlerinin muhakkak düşeceğini kaydetti.

 İZMİT KÖPRÜSÜ GELİRİ AZALTACAK

 Akın, "Bu uzunlukta asma köprülerin 9 yılın altında bitmişi yok. Çin'de 5 yılda yapılmışı var. Yerli müteahhitlerle, tabiri caizse işçiler yerine kölelerle yapılmışlar. Bu köprünün, diğer firmalar 4 yılda biteceğini düşünüyorlar. Biz 2 yıl daha gecikeceğini, 6 yılda biteceğini düşündük. Türkiye'nin dünya rekoru kıracağını düşünüyorum. Ama ne kadar çabuk da yapsalar 6 yılda yaparlar diye düşünüyorum' değerlendirmesinde bulundu.

 İDO'nun devlet kaynaklı bir şirket olduğunu vurgulayan Akın, 'Keşke devlet izin vermiş olsaydı da sıfırdan yatırım olarak geliştirebilseydik. Belki 300-400 milyon dolara geliştirebilirdik' dedi.

Yeni Şafak


Geri Dön