27 / 04 / 2024

Hamit Tuna Toroslar'ı anlattı!

Hamit Tuna Toroslar'ı anlattı!

Toroslar Belediye Başkanlığı yapan Hamit Tuna, Mersin'in bu şirin ilçesi için yaptıklarını anlattı. ''Toroslar'ı kendi kendine yeten ilçe haline getirmeyi başardık 3 dönemdir'' dedi.



Tuna, yeni projelerini de HT Güneyli okurları için açıkladı. Adından da anlayacağınız gibi Mersin'in şirin ilçesi Toroslar sırtını adını aldığı dağlara yaslayan ve hatta yeni Büyükşehir yasası ile Toroslar'da bulunan yaylaları ve köyleri de da içine alan bir ilçe. Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna 3 dönemdir seçiliyor. Çok seviliyor ve her kesime eşit mesafede yaklaşarak kimlik sorununu ortadan kaldırmış durumda. Başkanı o yoğunluğu içinde Park Bahçeler'e ait alanda yakaladık. 

Hamit Başkan ile çay içerken güzel bir sohbet oldu. 


Bugüne kadar yaptığınız önemli projeleri ve yeni dönemde yapacağınız çalışmaların sizce önemli gördüklerinizi kısaca özetler misiniz?

 

Toroslar, geçmişte otel kent görünümünde bir bölge olarak adlandırılırdı. Bizim en büyük hedefimiz bu düşünceyi yıkarak, kendi kendine yetebilen bir Toroslar oluşturmaktı. 

Bunu sağlamak amacıyla yatırımcıaraziyi Greenway şirketine Güneş Enerji Santrali kurulmak üzere tahsis ettik. Yenilenebilir enerji konusundaki bu girişimlerimizle, dünyada yoğunlaştırılmış güneş enerjisinden elektrik enerjisi üreten dördüncü merkez Türkiye'de ilk olarak Toroslar'da kurulmuştur. Sağlık Bakanlığı'na 232 dönüm arsa tahsis ederek 1253 yataklı Mersin Entegre Sağlık Kampüsü'nün ilçemize yapılmasına vesile oluyoruz. 



KÜLTÜR MERKEZİ YAPTIK 


Toroslar'ın en büyük eksikliklerinden bir tanesi olan Kültür Merkezi'ni inşa ettik.  Çukurova Mahallesi'nde 18 bin metrekare alan üzerine 50x25 metre ölçülerinde yapılacak Olimpik Yüzme Havuzu ile Toroslar'ın bir eksikliğini daha giderecek. Tesisin içerisinde tesis binası, havuz başı aktivite alanı, kafeterya, duş ve soyunma odaları ile hakem ve yönetim bölümlerinin yer alacak. Toroslar Belediyesi Spor Kulübü bünyesinde açtığımız spor okullarına inşallah yüzme branşını da ekleyeceğiz. Bulvar boylarında boş arsa kalmadı. Öncelikli olarak İlçemize kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet merkezleri yapması için arsa tahsislerinde bulunduk. Kamu Kurum ve Kuruluşlarına toplamda 750 bin m2 arsa tahsisinde bulunduk. Ayrıca Belediye olarak belediyemizin arsası olan mahallelerimizde inşa ettiğimiz devasa tesislerle ilçemizdeki emlak değerlerinin artmasını sağlayarak, vatandaşlarımıza ekonomik yönden katkı sunduk. 



HAREKETLİLİK ARTTI 


Toroslarımız resmi kurumların da bölgemize gelmesi ile birlikte artık kendi kendine yetebilen bir konuma gelmiştir. Çeşitli iş merkezlerinin kurulması ve 9 bankanın bölgemizde şube açması sonrası yoğunlaşan ilçe hareketliliğimizi, modern kentleşmenin önünü açan yeni tesis yapılanmaları ile hızlandırıyoruz. Cumhuriyet Alanı'ndan Kültür Merkezi'ne, İkinci El Oto Galericiler Sitesi'nden, Sağlık Tesisleri'ne kadar bütün projelerimizi hayata geçirdik. Dün ilçemizde 5 tane müteahhit varken bugün çok sayıda müteahhidin gelmesi Toroslar'ın cazibe merkezi olması yönünde nasıl geliştiğinin en önemli kanıtıdır. 



YATIRIMCIYI BEKLİYORUZ 


Çarpık kentleşme ve kaçak yapılaşmaya kalıcı çözüm anlamında Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında TOKİ'ye 111 dönüm arsa tahsis ettik.  Yaptığımız görüşme sonucu başlatılan 612 dairenin inşaatı tamamlanarak, hak sahiplerine teslim edilmiştir. Korukent Mahallesi'nde bulunan 235 dönümlük araziyi tahsis ederek Oto Galericiler Sitesi'nin ilçemizde yapılmasına vesile olurken, Oto galericiler sitesinin yanındaki 43 dönümlük bir alanı da Açık Oto Pazarı olarak düzenledik. Güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirmek için 60 dönümlük bir ettik. Halkkent Mahallesi'nde 12 bin metrekare alan üzerine inşa ettiğimiz Kültür Merkezi, Toroslar'ın ihtiyaçlarına karşılık verecek. Merkeze ünlü Türk düşünürü Yunus Emre'nin ismini verdik. Üretici ve köylü pazarı, spor tesisleri, gençlik merkezi gibi bir çok önemli projeyi hayata geçirdik. Sosyal belediyeciliğe de büyük önem veriyoruz.  Engellilere yönelik projeler, 11 yılda 14 bin 500 kişinin eğitim aldığı Toroslar Teknik Eğitim Kursları, öğrenci velilerinin bilinçlenmesi, ev kadınlarının haklarını öğrenmesi gibi konularda da seminerler ve paneller düzenledik. Yeni döneme 41 proje sözü ile çıktık. Bu projeler ile ilgili olarak çalışmalarımıza başladık. İçlerinden en dikkat çekeni ise modifıye otomobil ve motosiklet tutkunlarını bir araya getirecek Drag Pisti Projemiz. Çopurlu Mahallemizde yayla yolu üzerinde Mersin'i kuşbakışı panoramik bir şekilde görme imkanı sağlayan Seyir Terası Projemiz var. TİGEM (Toroslar İş Geliştirme Merkezi)'ni kuracağız. İlçemiz tarımın yoğun yapıldığı bir konumda olması nedeniyle çiftçilerimizi destekleyici, onlara yol gösterici bir çok projemizi de Hizmet etmekten hiç vazgeçmedik 


Sınırlarınız içinde yaşayan insanlara ne söylemek istersiniz? 


Hizmetin en güzeline layık olduğuna inandığım değerli vatandaşlarımıza hizmet etmeyi ibadet kabul ettiğimi bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyorum. 3. dönemimizde de gecegündüz demeden çalışarak Toroslar Halkına en güzel hizmetleri vermeye devam edeceğiz. Belediye Başkanı olarak göreve başlarken, önemli bir amacımız vardı. "Bambaşka bir Toroslar oluşturmak." Bunun için da öncelikle halkımızla iç içe olduk ve onların istekleri doğrultusunda çalışmalarımıza başladık. Biz 11 yılda bu doğrultuda çalıştık. Hiçbir zaman sorundan ve hizmetten kaçmadık. Çözülebilenleri kısa vadede zor olanları da orta yada uzun vadede çözmeye çalıştık. Çözemeyeceklerimizin de hiçbir zaman sözünü vermedik. 



SAĞLIK ÖNEMLİ 


Toroslar İlçesi'ni sağlık yönünden de önde bir İlçe haline getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu kapsamda ilk olarak Toroslar Semt Polikliniği yapılmak üzere Mersin Devlet Hastanesi'ne bir yer verdik. Yusuf Kılıç Mahallesi'nde hizmet veren Poliklinikten yılda 120 bin hasta hizmet alıyor. Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi yapılmak üzere Mersin İl Sağlık Müdürlüğü'ne 5 bin metrekare arsa tahsis ettik. Yine Sağlık Bakanlığı'na 1253 yataklı Mersin Entegre Sağlık Tesisi yapılmak üzere 232 dönüm arsa tahsis ettik. Bu arada Mersin'in en büyük Cumhuriyet Meydanı'nı inşa ettik. 


Toroslar'ı nasıl anlatırsınız? 


6360 sayılı Büyükşehir yasası ile Belediyemize 32 köy ve 5 belde bağlanarak mahalle sayımız 67'e ulaşırken, bölgemizin sınırı 5 bin 200 hektardan, 102 bin hektar alana çıktı. 

Özelikle belediyemize yeni bağlanan köy ve beldelerdeki eksiklikleri tespit ettik. Yazın yayla turizminin yoğun olarak yaşandığı mahallelerimizi daha yaşanılabilir hale getirmek amacıyla bu mahallerimizde köy yollarının açımının yanı sıra asfalt ve kaldırım eksikliklerini gideriyoruz. Yeni genişleyen coğrafyamızda inşallah yeni projelerimizi hayata geçireceğiz. Toroslar İlçemizde yayla turizmini ön plana çıkartacağız. Yaptığımız çalışmalar ve girişimlerle Toroslar, diğer merkezi ilçelere göre daha hızlı gelişen ve yenilikleri en önce uygulayan bir ilçe konumuna geldi. Büyükşehir İle aynı partiden bir başkan ile beraber çalışıyorsunuz. 



Yeni dönemi nasıl anlatırsınız? 


Görev yaptığımız iki dönemde hep yalnız kaldık. Belediyemizin imkanları ölçüsünde ilçemize en güzel hizmetleri sunduk. Hatta ilçe sınırlarımız dışında ikamet eden insanlarımıza da sunduğumuz desteklerimiz de tüm Mersin halkı tarafından bilinmektedir. Ancak bunları sol kolumuzla yapabildik. Yani güçlü kol olan sağ kolumuzu kullanamadık. 4 BİN KİŞİLİK Bu sag kol da Büyük» şehir Belediyesi dır. TİYATRO Büyükşehir'in yapToroslar'ı, 11 yılda kazandırdığımız spor makla yükümlü tesisleri ile Sporun Merkezi haline getirdik. olduSu hızmetKültür ve sanatın merkezi haline gelebilmesi içinde bir takım projeler ürettik. Daha önce Toroslar Belediyesi Koray Aydın Stadyumu'nda bulunan bir salonu 180 kişilik Tiyatro Salonu'na dönüştürmüştük. Şimdi de H. Okan Merzeci Mahallesi'nde 4 bin kişi kapasiteli bir Amfi Tiyatro projemiz var. Konserlerin yanı sıra birbirinden özel gösteri ve organizasyonlara ev sahipliği yapacak olan amfi tiyatromuzu en kısa sürede tamamlayarak hizmete sunacağız. İlçe belediye olarak bizim yapmakla yükümlü olduğumuz hizmetler yasal olarak ayrıdır. Ancak bir önceki dönemlerde Büyüközu röpomM şehir Belediyesi'nin yapmakla yükümlü olduğu bazı hizmetleri yetki alanımızda olmamasına rağmen sorumlu belediyecilik anlayışı ile üstlendik.  Amacımız, vatandaşları mağdur etmemek ve Toroslar'ın daha yaşanılabilir bir kent olarak anılmasını sağlamaktır. İnşallah bu dönemde Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz Bey ile istişareli çalışarak ilçemizin daha da kalkınması için gerekli hizmetleri tek tek hayata geçireceğiz. Tüm sözlerimizi yerine getireceğiz.


4 yıl sonra yaşayanlar nasıl bir Toroslar'ı görecek? 


Biz, ferdin mutluluğu için değil, toplumun mutluluğu ve refahı için çalışan bir anlayışa sahibiz. Söz verdiklerimizin de her zaman arkasında dururuz. 2014 Seçimleri öncesi söz verdiğimiz projelerimizi de aciliyet sırasına göre hayata geçirmeye başladık. İnşallah bir dört yıl sonra da taahhüt ettiğimiz hizmetlerimiz ve yatırımlarımızla Toroslarımızda yaşayan ve ilçemizdeki gelişmeleri yakından izleyen hemşerilerimiz de bu değişimin örneklerinden her platformda bahsedeceklerdir. Kaldı ki 11 yıldaki hizmetlerimizin bize geri dönüşü halkımızın teşekkür ve takdiriyle ifade edilmektedir. 


Habertürk Güneyli


Geri Dön