26 / 04 / 2024

Hamitabat Termik Santrali özelleştirilecek!

Hamitabat Termik Santrali özelleştirilecek!

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Hamitabat Termik Santrali"nde, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkmayı öngördüklerini bildirdi



Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak olan yaklaşık 16 bin megavatlık, EÜAşž"a ait santrallerden ilk önce 4 adet termik santralin, ardından 9 portföyün özelleştirileceğini kaydetti.

Hamitabat"ın şirket olması nedeniyle hisse satış yöntemiyle özelleştirileceğini ifade eden Aksu, elektrik üretim özelleştirmelerinde hidrolik santrallerde işletme hakkı devri, termik santrallerde ise mülkiyet hakkı devri yöntemini uygulayacaklarını söyledi. Aksu, söz konusu santrallerin bazılarında halka arzın da gündeme gelebileceğini bildirdi.

Aksu, özelleştirmeler neticesinde, kayıp kaçakla mücadele, hizmet etkinliği, tahsilat oranlarının artırılmasıyla sağlanan faydanın tüketici tarifelerine olumlu yansımasını beklediklerini söyledi.

Elektrik üretim özelleştirmelerinde kapasite artırma imkanı olan santrallere öncelik vererek, özel sektörün kapasite artırımı ve modernizasyon yatırımlarıyla üretim miktarını artırmalarını hedeflediklerini de belirten Aksu, 'Bu artırıma imkan verecek modellere öncelik vermeyi düşünüyoruz' dedi.

Aksu, üretimde tam rekabetçi bir piyasa olması nedeniyle, üretim sektöründeki rekabetin nihai faturaya da olumlu bir şekilde yansıyacağını düşündüklerini ifade ederek, hedeflenen piyasanın oluşumu için dağıtım özelleştirmelerinin arkasından üretim özelleştirmelerinde de yol almak gerektiğine inandıklarını söyledi.

-BAşžKENT GAZ"IN DEVRİ-

Başkentgaz"da yatırımcıya 3 Mart"a kadar süre verildiğini hatırlatan Aksu, 'Başkentgaz"da hedefimiz, 3 Mart"tan önce devri gerçekleştirmek' dedi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Aksu, 2011 yılının, öncelikle geçmiş yıllarda ihalesi yapılan ancak devri gerçekleşmeyen kuruluşların devir çalışmaları ve uygun zamanda, piyasa şartları oluştuğunda başta elektrik üretim tesisleri olmak üzere, kuruluşların verimlilik artışı ve rekabetçi bir piyasada çalışmalarını sağlayacak özelleştirme modelleriyle geçeceğini söyledi.

Özelleştirmelerde birinci önceliklerinin gelir olmadığına vurgu yapan Aksu, Türkiye"deki atıl kapasitenin ülke ekonomisine kazandırılmasına ve rekabetçi bir piyasa modelinin gerçekleştirilmesine katkı sağlamak ve kamu kaynaklarının en iyi fiyattan, özel sektöre devri için azami özen göstermek olduğunu da sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön