19 / 04 / 2024

Hamza Can: İnşaat demirindeki fiyat artışı sektörü zora sokacak!

Hamza Can: İnşaat demirindeki fiyat artışı sektörü zora sokacak!

İnşaat demirindeki fiyat artışının inşaat sektörünü zora sokacağını ifade eden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, "İnşaat sektöründe son aylarda temkinli bir yaklaşım gözleniyor'' dedi.



İnşaat demirindeki fiyat artışının inşaat sektörünü zora sokacağını ifade eden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, "İnşaat sektöründe son aylarda temkinli bir yaklaşım gözleniyor. İnşaat fiyatlarındaki dalgalanmaya girdi fiyatlarının artışı da etkilenince ciddi endişeleri de beraberinde getirdi" dedi. İnşaat demirinin ton fiyatını yılbaşında bin 100 lira civarında olduğunu, fakat ilk dört ayada bin 700'le çıktığını anlatan Can, "Türkiye demir çelik üretiminde Çin'in arkasından ikici sırada yer almaktadır. Üretimin bu kadar bol olduğu ülkemizde inşaat demir fiyatlarının hurda demir fiyatlarına endekslenerek artırılmasını anlamıyoruz. Müteahhitlerimiz şu anda demir temininde sıkıntı çekmeye başladı" ifadelerini kullandı. 


"İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ KÜÇÜLME EKONOMİYİ VURUR" 


Demir üretiminde en etkin girdilerin başında elektrik fiyatlarının geldiğini, sanayinin çok pahalı elektrik fiyatı ödediğini söyleyen Can, şöyle devam etti: "İnşaat sektörü büyümenin dinamo gücüdür. Siz eğer inşaat sektörünün girdilerini, özellikle de durgunluk döneminde artırırsanız büyük sancı yaşarsınız. Ekonominin genel konjonktürü dünyada olduğu gibi Türkiye'de de inşaat sektörünün performansını doğrudan etkilemektedir. Sektör; ekonomi büyürken ondan daha hızlı bir tempo ile büyümekte ve büyümeye pozitif katkı yapmakta, ancak ekonomi küçülürken de aynı korelasyon nedeniyle ondan daha hızlı bir tempoyla küçülmektedir. Bir çok krizin arkasında inşaat sektöründeki daralma yatmaktadır. Bu açıdan demir üretimindeki girdilerin kısılarak, demir fiyatlarının tekrar eski seviyesine getirilmesini istiyoruz. Bunu Türkiye'nin geleceği için istiyoruz." 


"DEMİR FİYATLARI DOMİNO ETKİSİ YAPAR" 


TÜİK'in verilerine göre 2016 yılı başı itibariyle tarım sektöründe çalışan sayısının 30 bin kişi azaldığını, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısının ise 851 bin kişi arttığını kaydeden MİMDER Başkanı Hamza Can, şunları kaydetti: "İstihdam edilenlerin yüzde 18,3'ü tarım, yüzde 20,2'si sanayi, yüzde 6,7'si inşaat, yüzde 54,8'i ise hizmetler sektöründe yer alıyor. Şimdi bizler inşaat sektöründe çalışanların kayıt altına alınması için büyük mücadele gösteriyoruz. Asgari ücretteki artıştan dolayı inşaat sektörünün en önemli girdisi olan emekte önemli artışlar gözlemlendi. Buna demir fiyatlarındaki artışta eklenirse istihdama çok ciddi sıkıntısı olacaktır. Öyleki inşaat sektöründe demir fiyatları öncü görevi yapar ve domino etkisi ile diğer girdi fiyatlarını da artırır. Acilen bu sıkıntının çözülmesi gerekmektedir." 




Habertürk Ankara




Haber Yarına Bakış Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İnşaat sektörü temsilcileri, sene başında ton fiyatı 1.100 lira civarında olan inşaat demirinin dört ayda 1.700 liraya çıktığına işaret etti. Sektör temsilcileri, demir üretimindeki girdilerin kısılarak. fiyatların tekrar eski seviyesine getirilmesini istedi. 


İnşaat demirindeki beklenmedik orantısız fiyat artışı inşaat sektöründe faaliyet gösterenleri endişelendiriyor. Bu artışın sektörü zora sokacağını ifade eden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİM-DER) Başkanı Hamza Can, inşaat demirinin ton fiyatını yılbaşında 1.100 lira civarında olduğunu, fakat ilk dört ayada 1.700'le çıktığını anlattı. Can, "Türkiye demir çelik üretiminde Çin'in arkasından ikici sırada yer almaktadır. Üretimin bu kadar bol olduğu ülkemizde inşaat demir fiyatlarının hurda demir fiyatlarına endekslenerek artırılmasını anlamıyoruz. Müteahhitlerimiz şu anda demir temininde sıkıntı çekmeye başladı." ifadelerini kullandı. 


'İNŞAATTA KÜÇÜLME EKONOMİYİ VURUR' 


Demir üretiminde en etkin girdilerin başında elektrik fiyatlarının geldiğini, sanayinin çok pahalı elektrik fiyatı ödediğini vurgulayan Hamza Can, "Eğer inşaat sektörünün girdilerini, özellikle de durgunluk döneminde artırırsanız büyük sancı yaşarsınız. Ekonominin genel konjonktürü dünyada olduğu gibi Türkiye'de de inşaat sektörünün performansını doğrudan etkilemektedir. Sektör, ekonomi büyürken ondan daha hızlı bir tempo ile büyümekte ve büyümeye pozitif katkı yapmakta, ancak ekonomi küçülürken de aynı korelasyon nedeniyle ondan daha hızlı bir tempoyla küçülmektedir." dedi. 


Bir çok krizin arkasında inşaat sektöründeki daralmanın yattığını dile getiren Can, demir üretimindeki girdilerin kısılarak, demir fiyatlarının tekrar eski seviyesine getirilmesini istedi. 

İnşaat sektöründe çalışanların kayıt altına alınması için mücadele ettiklerini anlatan Can, "Asgari ücretteki artıştan dolayı inşaat sektörünün en önemli girdisi olan emekte önemli artışlar gözlemlendi. Buna demir fiyatlarındaki artış da eklenirse istihdama çok ciddi sıkıntısı olacaktır. Öyle ki inşaat sektöründe demir fiyatları öncü görevi yapar ve domino etkisi ile diğer girdi fiyatlarını da artırır." diye konuştu. 


'2016'DA İNŞAAT RUHSATLARI AZALDI' 


Başkan Hamza Can, inşaat ruhsatlarının 2016 yılı başı itibarıyla önemli ölçüde azaldığına işaret etti. Müteahhitlerin tüm riskleri göze alarak üretim yapmaya devam ettiğini bildiren Can, devletten hiçbir katkı beklemeyen bu sektörün en azından girdiler açısından korunması gerektiğini belirtti. Can, yetkililerden olayın kör düğüm haline gelmeden çözülmesini İstedi. 




Yarına Bakış


Geri Dön