19 / 04 / 2024

Han Yapı da krizden nasibini aldı

Han Yapı da krizden nasibini aldı

AKP Bakırköy Belediye Başkanı adayı Oğuz Satıcı, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Tekofaks'ın patronu Ayhan Bermek, Damat'ın sahibi Süleyman Orakçıoğlu gibi isimlerin kurduğu Han Yapı da krizden nasibini aldı.



17 milyon TL sermayeyle kurulan şirketin Beylikdüzü'nde İsthanbul Evleri projesi durdu. Projenin 800 konutluk üçüncü etabı askıya alındı, Bodrum'da rezidans ve Bomonti'de ofis projeleri de başka bahara kaldı.

Aralarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eski Başkanı, AKP'nin Bakırköy Belediye Başkanı adayı Oğuz Satıcı, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Damat'ın patronu Süleyman Orakçıoğlu, Panasonic Tekofaks'ın patronu Ayhan Bermek, Öztiryakiler'in sahipleri Yusuf ve Tahsin Öztiryaki gibi isimlerin kurduğu Han Yapı Gayrimankul de krizden nasibini aldı.

2005 yılında 17 ortağın 1'er milyon TL sermaye koyduğu şirketin Beylikdüzü'ndeki 1.660 konutluk İsthanbul Evleri projesinde çalışmalar durdu. Projenin 800 konutluk üçüncü etabı askıya alınırken, Bodrum'daki rezidans ve Şişli Bomonti'deki ofis projeleri de başka bir bahara kaldı.

`Bilmediğimiz bir iş'

İsthanbul Evleri'nde Ağustos 2006'da inşaata başlayan Han Yapı, 1. Etap'ta bulunan 696 adet dairenin teslimine Mayıs 2008'de başladı. II. Etapta bulunan 388 adet dairenin teslim tarihi ise Mart 2009 olarak duyurulmuştu.

Han Yapı'nın ortaklarından ismini vermek istemeyen bir işadamı, "Kriz yüzünden durdurmak zorunda kaldık. Üçüncü etaba başlayamadık. Çok büyük şirketler dışında kim inşaata devam ediyor ki? İnşaatı yapsan bile satılmıyor... Satılmayan 60 civarında daire var. Biraz da fazla bilmediğimiz bir alan olduğu için işi yönetemedik, yönlendiremedik" dedi.

Yüklenici sıkıntılı

Bir başka ortağın verdiği bilgiye göre, inşaatın durmasında projeyi yüklenen Hazinedaroğlu İnşaat'ın yurtdışındaki alacaklarını tahsil edemediği için sıkıntıya girmesinin etkisi var. İddiaya göre, inşaata bu yüzden ara verilmek zorunda kalındı. Müteahhit firmaya avans verdiklerini, karşılığında teminat mektubu aldıklarını kaydeden söz konusu işadamı şu bilgileri verdi:

"İlk etap teslim edildi. İkinci etabın yüzde 75'i bitti. İstesek başka bir müteahhide işi verip 3 ayda kalan inşaatları bitiririz. Ancak kriz ortamında gerginlik yaratmak, karşımızdaki firmaya da zorluk çıkarmak istemiyoruz. Birkaç ay gecikme olacak. Baktık iş daha uzuyor konut alanların hakkını sonuna kadar teslim ederiz. Üçüncü etap ise 2010 yılından önce gündeme gelmez."

İsthanbul Evleri'nin reklamını `Deprem Dede' Işıkara yaptı

HAN Yapı, Ağustos 2005'te gayrimenkul projeleri geliştirmek üzere kuruldu. Şirketin hedefi başta İstanbul Türkiye genelinde arazi geliştirme, mimari konseptler oluşturma, satış ve pazarlama kanallarını yapılandırma ve proje koordinasyonu konularında uzmanlaşmak olarak belirlendi.

Başlangıçta 17 kişiyle yola çıkıldı ancak İstanbul Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, Orta Anadolu Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, işadamı Hakan Bahadır, Akdeniz Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ile Nuri Yılmaz ayrılınca ortak sayısı 12'ye indi.

Kamuoyunda "Deprem Dede" olarak tanınan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın danışmanlığını yaptığı İsthanbul Evleri, "Deprem tehlikesine karşı tam güvence" sloganıyla satışa çıkarıldı.

Vatan

Geri Dön