28 / 03 / 2024

Handan Toprak Benli: Binalara 4 kat sınırı kentsel dönüşümden soğutuyor!

Handan Toprak Benli: Binalara 4 kat sınırı kentsel dönüşümden soğutuyor!

30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin ardından Cumhuriyet Halk Partisi’nden Avcılar Belediye Başkanı seçilen ve İstanbul ’un tek kadın belediye başkanı olan Dr. Handan Toprak Benli, çalışmalarıyla ilgili Zaman’a özel değerlendirmelerde bulundu...



30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin ardından Cumhuriyet Halk Partisi’nden Avcılar Belediye Başkanı seçilen ve  İstanbul  ’un tek kadın belediye başkanı olan Dr. Handan Toprak Benli, çalışmalarıyla ilgili Zaman’a özel değerlendirmelerde bulundu. 1999 Marmara depreminin simge ilçelerinden biri olan Avcılar’da, artık hasarlı bina kalmadığını belirten Benli, ilçe halkının evlerini satmamasını ve buradan ayrılmamasını söyledi. Avcılar’ın onda birine denk gelen kısmın sit alanı olduğunu kaydeden Başkan Benli, doğal sit alanlarıyla birlikte bu oranın daha da büyüdüğünü söyledi. Benli, kentsel dönüşüm konusunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına veri hazırladığını belirtirken, dönüşümde vatandaşlara 4 kat verilmesinin isteksizlik oluşturduğunu anlattı. İstanbul’un tek kadın başkanı olan Benli, makamına gelen çiçekleri bir çiçekçiyle anlaşarak oraya gönderdiğini, eldede edilen hasılatı da engellilere tekerlekli sandalye olarak dönüşüm yaptıklarını söyledi.


22 yıllık hekim olan Benli, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bir ilçe olan Avcılar’da deprem ve heyelana müsait bir yapının olmasının dezavantaj olarak görüldüğünü belirtse de alınan önlemlerle risklerin en aza indirildiğini söyledi.  Avcılar’da hasarlı binanın kalmadığını anlatan Benli, “Geçmişte deprem olur olmaz bazı hasar tespitleri yapılmıştı. Biz göreve geldiğimizde de ilk bu verileri istedik. Orta hasarlı evlere tebligat gönderilmişti. Biz de  ikinci kez hem halkımızın da hafızasını da zinde tutmak, hem depreme karşı duyarlılığını artırmak için tebligat gönderdik. Dahası,  2000 yılından önce yapılmış tüm evlere tebligat gönderilmesi için hazırlığımızı yaptık. Bununla ilgili olarak tebligatları gitmiş 270 civarında riskli yapılı olan evler var, onların müracaatları yapıldı.” dedi.


Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Büyükşehir’in Avcılar için 4 kata kadar vermesinin yeterli olmadığını savunan Benli “Burada tek isteksizlik oluşturan şey 4 kat verilmiş olması. Kat yükseklikleri de verildiği takdirde çok kısa zamanda değişiklik olacak. Çünkü evleri geçmişte 5 kat 6 kat yaptırmışlar ya da daha fazla. Ama 4 kata kadar veriyor İstanbul Büyükşehir. Bu konuda gelişme sağlanırsa bu evlerin yeniden inşası çok daha hızlı olacak.”


Kat sayısının artması konusunda vatandaştan gelen talebi Büyükşehir’e ilettiklerini kaydeden Benli, Avcılar’ın kentsel dönüşümünü tek ev değişikliklerinden ziyade  ada bazındaki değişiklikleri ile ilgili çalışmalar olduğunu anlattı. Avcılar’daki her mahallenin sorunlarını farklı olduğunu anlatan Başkan Benli, “Şu anda Tahtakale rezerv alan ilan edilmiş Bakanlık tarafından. Yeşilkent’in de imar planını İstanbul Büyükşehir belediyesi ‘Ben yapacağım, hiçkimse şimdilik ellemesin, imar planın parsel bazında, ada bazında yapacağım diyor” dedi. Yaklaşık 80 bin nüfusa sahip Yeşilkent mahallesinin imar planının olmadığını kaydeden Benli “En büyük mahallemiz imar hizmeti almamış. Neresi yerleşim yeri olacak neresi yeşil alan olacak bu konuda tespit yapılacak.” ifadesini kullandı.


Zaman





Geri Dön