24 / 04 / 2024

Hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açılabilir?

Hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açılabilir?

Miras bırakan kimse hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açabiliyor? Bir diğer ifade ile hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açılabilir? İşte yanıtı ve konu detayları haberimizde...



Hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açılabilir?

Miras sahibi kimse, vefatından sonra mirasının kalmasını istemediği kişileri, sağ iken bir dava açarak mirasçılıktan çıkarabiliyor. Söz konusu mirasçılıktan çıkarma davası saklı payı olanlara karşı açılabiliyor.


Zaten, saklı payı olmayanlara karşı böyle bir dava açılmasına lüzum duyulmuyor. Kişi, mirasını istediği gibi değerlendirebiliyor. Örneğin, bir vakfa bağış verip yahut kendisi bir vakıf kurabiliyor. Peki saklı payı olanlara karşı hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açılabilir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Mirasçılıktan çıkarma davası

Bir kimsenin mirasçılıktan çıkartılabilmesi için, o kişinin miras bırakana karşı suç işlemiş olması ya da kendisine zarar veriyor olması gerekiyor.


Bunun dışında kişi aile hukuku kapsamında görevlerini yerine getirmiyorsa; örneğin bir çocuksa ve evlatlık vazifelerini yerine getirmiyorsa miras bırakan, mirasçılıktan çıkarma davası ile yasal mirasçılarını mirasından mahrum edebiliyor.



Birinci dereceden mirasçılar kimdir?
Ölen kişinin çocuğu yoksa mirası kime kalır?
Kişinin yasal mirasçısı yoksa malları ne olur?
Ölen kişinin eşinin mirastaki payı nedir?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön