19 / 04 / 2024

Hangi durumlar evi tahliye sebebidir?

Hangi durumlar evi tahliye sebebidir?

Ev sahibi kontrat süresi dolmadan bazı nedenler söz konusu olduğu takdirde evin tahliye edilmesini isteme hakkına sahiptir. Peki hangi durumlar evi tahliye sebebidir?



Hangi durumlar evi tahliye sebebidir?

Ev sahibinin kiracısından kontrat süresi dolmadan tahliyesini bazı şartların ortaya çıkması durumunda isteyebiliyor. Bu şartları icra takibi, mal sahibinin ihtiyaç durumunda olması, gayrimenkul tadilatı, evin el değiştirmesi ve ihtar durumu olmak üzere 5 ana başlık altında inceleyebiliriz.


İcra takibi..

Eğer, kiracı kira parasını ödememişse ve mal sahibi bu konu hakkında bir icra takibinde bulunmuşsa kiracıya ödenmeyen kira tutarının ödenmesi için 30 gün süre veriliyor. Verilen bu süre içerisinde söz konusu miktar ödenmediyse, kiracıdan evin tahliye edilmesi isteniyor. 31. gün ödemenin yapılması bir anlam ifade etmiyor.


Mal sahibinin ihtiyacı olması..

Mal sahibi eğer bu konuta ihtiyaç duyuyorsa, aynı belediye sınırları içerisinde başka yani barınabileceği bir konutu yoksa evin tahliyesini isteyebilir. Ancak bu ihtiyaç durumunun ispatlanması gerekiyor. 


Evin el değiştirmesi..

Kira oturulan konutun sahibi el değiştirdiği takdirde, yeni ev sahibinin yine ihtiyacı olması durumunda evin tahliyesini talep edebilir. 1 ay içerisinde ihtarname çekmezse kontrat yenilenmiş sayılıyor.


Gayrimenkul tadilatı..

Söz konusu gayrimenkul için ciddi bir tadilat yapılacaksa yine evin tahliyesi istenebiliyor. Örneğin deprem yönetmeliğine uygun değilse, yıkılma tehlikesi varsa ya da restorasyon yapılacaksa..


İhtar durumu..

Kiracı bir kira dönemi içinde iki defa haklı ihtar almışsa bu da bir diğer tahliye sebebi olarak karşımıza çıkıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön