26 / 04 / 2024

Hangi eşyalar haczedilebilir?

Hangi eşyalar haczedilebilir?

Alacaklının talebi doğrultusunda icra takibi işlemi başlatılabiliyor. Borçluya tebligat gönderiliyor ve bu tebligata uymak zorunda oluyor eğer uymazsa takip kesinleşiyor. Eve icra gelebiliyor. Eve gelen icra memurları hangi eşyalar haczedilebilir?



Hangi eşyalar haczedilebilir?

Borçlu bir kimsenin borcunu ödememesi halinde alacaklı borcun tahisili için İcra Müdürlüğüne icra takibi talebinde bulunabiliyor. İcra takibi talebinin onaylanması halinde İcra Müdürlüğü bu durumu borçluya tebligat ile bildiriyor. Borçlu bu tebligat eline ulaştığından itibaren tebligatta yazılı olanlara karşı yükümlü oluyor. 


Haciz işlemi, sadece borçlu aleyhine yapılan bir işlem olduğu için borçlu dışında kişilerin bu durumdan etkilenmemesi gerekiyor. Çünkü haciz işlemi sadece borcun tahsili olarak gerçekleşiyor. 


Tebligat eline ulaşan borçlu, bu bildirimlere uymaz ise takip kesinleşiyor ve kesinleşen takip bakımından da alacaklının kendisi ya da vekili İcra Müdürlüğü'ne gidip talepte bulunmak suretiyle borçlunun menkul, gayrimenkullerinin haczedilmesini isteniyor. Bu talep kabul edildikten sonra eve icra memurları gelebiliyor. Ancak eve gelen icra memurları her eşyayı haczedemiyor. Peki, hangi eşyaların haczi mümkün?


Eve gelen icra hangi eşyaları haczedebilir?

Borçlunun ve birlikte yaşadığı diğer aile fertlerinin yaşamlarını sürdürebilmesi için lüzumlu olan eşyalar haczedilemiyor.  Bu yüzden haciz işlemine başlamadan önce  borçlu ve aile bireyleri için gerekli olan eşyaların lüzumlu olup olmadığı tespit ediliyor. 


Tespit sonucunda koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczedilmiyor. Ancak bu eşyalardan da 2 tane var ise haczedilebiliyor.  Fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay, alıcısı bulunabilecek olan LCD, Plazma TV, kurutma makinası gibi eşyalar, haczedilebiliyor. 


Eve icra nasıl gelir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön