25 / 04 / 2024

Hangi evlere konut kredisi verilmez?

Hangi evlere konut kredisi verilmez?

Konut ya da arsa gibi taşınmaz almak için kullanılan ve karşılığında alınan taşınmaza ipotek konulan kredi türüne konut kredisi deniyor. Peki, hangi evlere konut kredisi verilmez?



Bir taşınmaz almak için kullanılan ve karşılığında alınan taşınmaza ipotek konulan kredi modelinde konut kredisi deniyor. Konut kredisi vadelendirmesi 30 yıla kadar uzatılabiliyor. 


Konut üzerindeki ipotek, kredi ödemelerinin tamamlanması ile kaldırılıyor. Yani konut kredisi bir taşınmaz almak için kullanılıyor ve karşılığında alınan taşınmaza ipotek konuluyor.


Uzun vadeli konut kredisi ile kira öder gibi kredi taksidi ödeyerek ev sahibi olma imkanı bulunuyor. Konut kredisi için ilk olarak bankaya başvuru yapılması gerekiyor.  Peki, Hangi evlere konut kredisi verilmez?


Hangi evlere konut kredisi verilmez!

Konut kredisi kullanılacak evin banka tarafından teminat olarak sayılması gerekiyor. Bir evin teminat sayılmasının yolu ise ipotek konması oluyor. Konut kredisi almak istediğiniz eve ipotek konması için kat irtifaklı olması gerekiyor. Kat irtifaksız ya da kat mülkiyetsiz evlere kredi verilmiyor. 


Krediye uygunluğa bakılırken kat irtifakından başka kriterlere de bakılıyor. Evin yaşının fazla olması, genelde kredi kullanmak için engel sanılıyor fakat çok az banka kredi istenen evin belli bir yaşın altında olması şartı arıyor.


Bankalar için önemli olan evin satılabilirliği oluyor. Eğer kullanılamayacak kadar hasarlı veya satılamayacak bir eve kredi kullanmak isterseniz yaşına bakılmaksızın kredi almanıza izin verilmiyor. Burada dikkat edilen konu, bankanın, kredinin ödenmemesi durumunda evi satıp satamayacağı durumu oluyor. Teminatın geçerliliğini krediye uygunluk belirliyor. 


Ahşap evler için konut kredisi kullanılamıyor. Yangın riski yüksek olduğu için bankalar evi teminat olarak kabul etmiyor ve konut kredisi kullandırmıyor. 



Konut kredisi için kefil gerekli mi?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön