27 / 04 / 2024

Hangi kredi masrafları geri alınabilir?

Hangi kredi masrafları geri alınabilir?

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 10/B maddesinde yer alan hükümlere ve Yargıtay tarafından alınan kararlara göre dosya masrafları iade edilebiliyor. Peki, hangi kredi masrafları geri alınabilir?



Hangi kredi masrafları geri alınabilir?

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 10/B maddesinde yer alan hükümlere ve Yargıtay tarafından alınan kararlara göre, tüketicilerden açıkça belirtilmeden talep edilen dosya masrafları banka tarafından iade ediliyor.


Bu şekilde, ne için ödediğini bilmeden dosya masrafı ödeyen kredi tüketicileri, söz konusu masrafın iadesini bankadan isteme hakkına sahip oluyor. Peki, hangi kredi masraflarını geri alabilirim? Kredi dosya masrafını nasıl geri alabilirim, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Konut kredisi dosya masrafı iadesi için keyfi olarak komisyon ve dosya masrafı alındığını düşünen tüketicilerin, kredi kullandığı kuruluştan hangi masrafı neden istediğini, miktarlarının kendisine kalem kalem bildirilmesini istiyor.


Bankanın kendisine yapılan bu istem sonrasında masrafları ve miktarları ispatlayamaması halinde kredi kullanıcısı, bilirkişi aracılığıyla hakkını arayabiliyor.


Tüketici Hakem Heyeti..

Kredi kullandığınız kuruluştan aldığınız bilgi ve belgelere göre sizden kesilen miktar 1.161,67 TL’nin altında olduğu takdirde yaşadığınız yerin ilçe kaymakamlığında bulunan hakem heyetine dilekçe ile başvurmanız gerekiyor. Bu dilekçe ile yapılan masrafların karşı tarafa tahmilini isteyebiliyorsunuz.


Tüketici Mahkemesi..

Eğer banka tarafından sizden kesilen miktar 1.161,67 TL'nin üzerindeyse Tüketici Hakem Heyetine değil, doğrudan Tüketici Mahkemesine başvuruda bulunabiliyorsunuz. Mahkemeden yine bir dilekçe vasıtasıyla yapılan masrafların karşı tarafa tahmilini talep edebiliyorsunuz.



Konut kredisi dosya masrafı iade dilekçe örneği!


Geri Dön