26 / 04 / 2024

Hangi mülkler için emlak vergisi ödenir?

Hangi mülkler için emlak vergisi ödenir?

Hangi mülkler için emlak vergisi ödenir? İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi için ilk taksit ödemeleri ne zaman başlayacak? İşte emlak vergisi 2014 bilgileri...



Hangi mülkler için emlak vergisi ödenir?

Emlak vergisi Türkiye sınırları içerisinde yer alan arsa, arazi, konut ve işyeri gibi taşınmaz mallar için ödeniyor.


Bu taşınmaz mal sahiplerinin ödemek ile yükümlü olduğu emlak vergisi her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. 


Emlak vergisi için ilk ödemeler 1 Mart'ta başlayacak, 31 Mayıs'ta sona erecek. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılacak.


Bina vergisi mükellefiyeti; 

a) 33 üncü maddenin (1) ile (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi, 


b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi, 


c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi, 


Takip eden bütçe yılından itibaren başlar. 


Yanan, yıkılan, tamamen kullanılmaz hale gelen veya vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan binalardan dolayı mükellefiyet, bu olayların vukubulduğu tarihi takibeden taksitten itibaren sona erer. 


Oturulması ve kullanılması kanunların verdiği yetkiye dayanılarak yasak edilen binaların vergileri, mükelleflerce, keyfiyetin vergi dairesine bildirilmesi veya vergi dairesince re'sen tespit edilmesi üzerine, bu olayların vukua geldiği tarihlerden sonra gelen taksitlerden itibaren, bu hallerin devam ettiği sürece alınmaz. 


Bina Vergisi, mükelleflerin yazılı beyanı üzerine tarh ve tahakkuk ettirilir.


Şu kadar ki, mükelleflerin beyan edecekleri değerler Maliye ve Bayındırlık Bakanlıklarınca müştereken tespit ve ilan edilecek bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleriyle bu kanunun 20'nci maddesine göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak, 31'inci madde uyarınca hazırlanmış bulunan tüzük hükümlerinden yararlanılmak suretiyle hesaplanacak maliyet bedelinden düşük olamaz. Düşük beyanda bulunulması halinde, mükellefin beyanı vergi dairesince maliyet bedeline yükseltilerek tahakkuka esas alınır ve mükellefe bildirilir. 


Geçici ve daimi muafiyetten faydalanacak olanların da beyanname vermeleri mecburidir.


Bir vergi dairesi faaliyet bölgesi içindeki bir mükellefe ait binalar aynı beyannamede birleştirilerek beyan olunur.



Emlak vergisi bildirimi ne zaman verilir?



Geri Dön