28 / 03 / 2024

Hangi ünlülerin Cunda Adası'nda evi var?

Hangi ünlülerin Cunda Adası'nda evi var?

Rumların Cunda'dan mübadele nedeniyle aynlarak bıraktıkları tarihi taş evler 3 milyon liraya kadar alıcı buluyor



Taş evler iş ve sanat camiasının önde gelenleri tarafından alındıktan sonra renöve edilip oturmaya hazır hale getiriliyor. 1923 yılından itibaren mübadele nedeniyle Türkiye'de evlerini bırakarak Yunanistan'a göç eden Rumların yaşadığı Ayvalık'ın Cunda Adası'ndaki konaklar, Halis Komili ile Cem Boyner'in burayı keşfetmesinden sonra iş ve sanat camiasının akınına uğradı.

Namık Kemal ve Mithat Paşa mahallelerinden oluşan adadaki konak fiyatları büyüklüğüne, manzarasına ve yaşma göre 300 bin lira ile 3 milyon lira arasındaki değerler karşılığı el değiştiriyor. Tarihi dokusu nedeniyle SÎT bölgesi olarak kabul edilen Cunda'da konakları alan ünlüler öncelikle Bursa'daki Anıtlar Kurulu'na başvurarak izin alıyor. İzinin çıkması halinde buradaki taş evler 'aslına uygun yenileme projesi' adı altında yenilenerek istenildiği şekilde kullanılıyor.

Cunda'da 1990'lı yılların sonunda gelen ilk ünlü buradaki bir manastırı alarak yenileyen Halis Komili oldu. Bu tarihten itibaren Cem Boyner'de Adada zeytinlikler içerisinde bir ev satın aldı.

EN SON ŞÜTTE'NİN SAHİBİ SATIN ALDI

Daha sonra Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, 171 dönümlük arazi üzerine kurulu Ayışığı Manastırı'nı Ayvalıklı Katrinli ailesinden satın alarak yenileme projesini başlattı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da Cunda'da yer aldı.

Ada'daki ev sahipleri arasında Habertürk yazarı Bekir Coşkun, Emin Çölaşan, Cemil İpekçi, Perran Kutman, Hüsamettin Cindoruk, Bülent İnal, Rasim Öztekin, Avni Yalçın, Yalın gibi isimler de bulunuyor. Ada'da son olarak 4 ay önce Sütte gurme marketlerinin sahibi Alman asıllı Türk işadamının bir ev aldığı belirtiliyor.

Butik otel olmaya müsait ev

Türkiye'nin birçok yerinde butik otel projelerinin artması buradaki yer sahiplerini de harekete geçirmiş. 150 yıllık iki katlı taş bina 1.5 milyon liraya sadece butik otel olma şartıyla satılıyor. Alınan izinle bir o kadar da yenileme yatırımı yapılması gerekiyor.
 
CUNDA ADASI'NA GELEN HUZURU BULUYOR

Bölgede faaliyet gösteren emlakçılardan Biret Emlak'ın sahibi idil Biret, Cunda Adası'nda konaklama tesisi bulunmamasına rağmen bölgedeki ev sahiplerine yönelik balık ve mezeleriyle ünlü restoranların dikkat çektiğini söyledi. Biret, bu restoranların ev sahipleri tarafından ilgi gördüğünü kaydederken, Ada'nın sakinliğini koruma altında olmasından dolayı hiçbir yapının izinsiz yapılamamasına borçlu olduğunu belirtti.

CAZİBESİ DAHA DA ARTACAK

Cunda Adası'nda sadece günlük turlar tarafından getirilen turistler yabancı kitleyi oluşturuyor. Turlar son bulduğunda ise ada ev sahiplerine kalıyor. Bölgede faaliyet gösteren Cunda Emlak'ın sahibi Ahmet Ürgüplü, "Ada huzuru ve sakinliği nedeniyle insanların dikkatini çekiyor. Ancak bölgeyi içine alacak şekilde yapımına başlanacak Körfez Geçiş Yolu Otoban Projesi ve havaalanının bölgenin tanınırlığını daha da artıracağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Habertürk


Geri Dön