18 / 04 / 2024

Harem-i İbrahim Camii ziyarete açıldı!

Harem-i İbrahim Camii ziyarete açıldı!

İsrail işgalinin en fazla hissedildiği şehirlerden El-Halil'de bulunan Harem-i İbrahim Camii ve şehir halkı Türkiyeli ziyaretçilerini bekliyor.



İsrail işgalinin en fazla hissedildiği şehirlerden El-Halil'de yaşayan Filistinliler, Türklerden, Müslümanlar için kutsal sayılan Harem-i İbrahim Camisini ziyaret ederek kendilerini yalnız bırakmamalarını istiyor.



Etrafı İsrail'in ördüğü ayrım duvarı ile çevrili Batı Şeria'nın güneyinde yer alan El-Halil'deki Harem-i İbrahim Camii, şehre ismini veren Hazreti İbrahim'in (Halilürrahman) kabrine de ev sahipliği yapıyor. Silahlı Yahudi bir fanatiğin 1994'te camiyi basarak secdedeki cemaati tarayıp 29 Filistinliyi öldürmesinin ardından ise Harem-i İbrahim Camisinin yarısı Sinagog'a dönüştürülerek Yahudilere tahsis edilmiş.


O tarihten bu yana ibadet etmek isteyen Müslümanlar, camiye ulaşmak için İsrail askerlerinin nöbet tuttuğu demir turnikelerin arkasındaki arama cihazlarından geçmek zorunda. Görüntü alabilmek ve camaatle konuşabilmek için camiye girmek isteyen Anadolu Ajansı (AA) ekibi de İsrail askerleri tarafından yaklaşık yarım saatlik bir sorgulama sürecinin ardından ancak içeri girebildi.


İşgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinlilerin İsrail askerlerine yönelik düzenlediği bıçaklı eylemlerle tansiyonun iyice yükseldiği şehri ve camiyi ziyaret eden Müslüman turist sayısı çok azalmış durumda. El-Halil'in binlerce yıllık tarihi şehrindeki dükkanların tamamına yakını işsizlikten kapanmış. Şehirdeki Şehitler caddesi ise ikinci intifadadan sonra Filistinlilerden arındırılarak illegal Yahudi yerleşimcilere tahsis edilmiş durumda.


El-Halil'de konuştuğumuz kişilerin dert yandıkları ilk şey, İsrail'in camilerine ve kendilerine yönelik ihlallerinin artması ile birlikte şehri ziyaret eden Türklerin sayısının azalması.


"Türklerin ziyareti direnme gücümüzü arttıracaktır"

Harem-i İbrahim'in murabıtlarından olan ve camideki ilim halkasında ders veren kadın hoca Menal Abdulcebbar Abdülkerim Ebu Subeyhe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ben hem kendi adıma hem de buradaki kardeşlerim adına, Türklerin Harem-i İbrahim’e ziyaretlerini arttırarak sürdürmelerini istiyorum." dedi.


Ebu Subeyhe, "Çünkü Yahudiler bu kutsal bölgeye yönelik acımasız saldırılarını aralıksız sürdürüyor. Harem-i İbrahim’i tamamen kendi kontrollerine almak istiyorlar. Türklerin buraya yapacağı ziyaret, Filistin halkının bu zorbalığa karşı direnç ve dayanma gücünü arttıracaktır." ifadelerini kullandı. 


El-Halil’deki Harem-i İbrahim’in çevresinde yer alan eski şehir esnafından Hasan İsa Recebi ise, "El-Halil, İslam toprağıdır, ancak bugün Yahudilerin elinde. Buranın Türklere, Müslümanlara ihtiyacı var. Hem maddi olarak hem de manevi olarak. İşgalciler buraları kendi keyiflerine göre parçaladılar. İslam topraklarını kuvvet zoruyla kontrollerine geçirdiler." diye konuştu. 


İsrail işgalinin insanları canından bezdirdiğinden yakınan El-Halil esnaflarından Semih El Caberi ise, "Buralarda Türklerin sayısı giderek azalmaya başladı. İsrail’in dayatmış olduğu yasaklar buradaki insanları canından bezdirdi. Gençlere yapmış olduklarından dolayı insanlar artık buralara gelemiyor." dedi.


Caminin imamından Türkiye'ye teşekkür

Müslümanlarca kutsal sayılan Harem-i İbrahim Camisinin idaresinden sorumlu Harem-i İbrahim Camii Vakfı Müdürü ve caminin imamı Şeyh Hafız Ebu Suneyne, İsrail'in, Yahudilerin dini ritüelleri gerekçesiyle uzun yıllardan bu yana akşam ezanının okunmasını yasakladığını vurgulayarak, "Geçen ay boyunca Yahudilerin bayramları dolayısıyla Akşam namazı ezanının yanı sıra, 78 namaz vaktinin ezanının okunması da yasaklandı.Daha fazla sayıda Türkü burada görmek ümidiyle Türkiye devletine, buraya yapmış olduğu bağış ve hizmetlerden dolayı teşekkür ederim." diye konuştu.



AA


Geri Dön