29 / 03 / 2024

Harput Kalesi gün yüzüne çıkıyor!

Harput Kalesi gün yüzüne çıkıyor!

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesinde yer alan ve Urartulara döneminde yapılan Harput Kalesinde 10 yıl sürmesi planlanan kazı ve restorasyon çalışmalar başladı. Harput kazı çalışmalarında elde edilen eserler bilim dünyasıyla paylaşılacak.




Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesinde yer alan ve Urartulara döneminde yapılan Harput Kalesinde 10 yıl sürmesi planlanan kazı ve restorasyon çalışmalar başladı.


Elazığ Aıkeoloji ve Etııoğıafya Müzesi Mudurluğu Bilimsel Kazı Başkanı ve Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Aytaç, kazı sahasında basın mensuplanna yaptığı açıklamada, kazıların Elazığ Valiliği koordinatörlüğünde. II Özel idaresi ile Elazığ Ilı Harput Kültür Eğitim Sanat. Tarih. Turizm ve Araştırma Vakfının (ELHARVAK) maddi desteğiyle başladığını ifade etti. Daha önce Harput Kalesi iç kale bölümünde 2005-2009 yıllan arasrnda kazı çalışması yapıldığım ve 5 yıl aradan soma 16 bilim uzmanı, 4 usta ve 20 işçiyle yeniden çalışma sahasına girdiklerim belirten Aytaç, "ilk birkaç gün daha çok hafriyat, temizlik ve kar eleme sistemleriyle başladık. Fiilen de buğun kazıya başlamış olacağız. 2014 yılı çalışmalarında özellikle ileriye dönük restorasyon projelerine destek olmak amacıyla faaliyet yürüteceğiz" dedi. Harput kazı çalışmalarında elde edilen eserleri gün yüzüne çıktıkça bilim dünyasıyla paylaşmaya devam edeceklerini aktaran Aytaç "Mimarı yapıların toprak altmda görünmeyen kısımlarrm belirlemek için kale içerisinde jeoradar tarama sr yapacağız. Daha sonra çalışma surecimizi ekipleri de çoğaltarak de vam etüreceğiz" dedi. 


Hürriyet Çukurova-Gap


Geri Dön