26 / 04 / 2024

Harran'daki kaçak yapılaşmanın önüne geçilecek

Harran'daki kaçak yapılaşmanın önüne geçilecek

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde tarihi dokuyu etkileyen konik kubbeli evlerin çevresindeki kaçak yapılaşmanın önüne geçebilmek için kamulaştırma işlemleri başlatılacak



Yaklaşık 150 yıl önce Osmanlı Devleti bünyesindeki Arap kabileler tarafından iskan edilen Harran'da, o dönemde özgün bir mimari yapı olarak ortaya çıkarılan konik kubbeli evler, günümüze kadar varlığını sürdürdü. UNESCO'nun "Dünya Kültür Mirası" listesine aday ilçede, bu özelliğiyle yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan konik kubbeli evlerin bir kısmının, 29 Martta yapılan yerel seçimlerin öncesinde yoğunlaşan kaçak yapılaşma nedeniyle tahrip edildiği iddia edildi.

Denetim çalışmaları, sivil toplum kuruluşları ve kamuoyunun tepkisi üzerine arttırılan önlemler sayesinde aynı zamanda 1. dereceden sit alanı olan bölgede izinsiz imar faaliyetinde bulunanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığının da üzerinde hassasiyetle durduğu konik kubbeli evlerin varlığını sürdürebilmesi ve kaçak yapılaşmanın önünegeçilebilmesi için kamulaştırma işlemleri hızlandırıldı.

"2 milyon TL'lik kamulaştırma ödeneği"

Harran Kaymakamı Hasan Yaman, 65 kişi hakkında "2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefetettikleri" gerekçesiyle dava açıldığını söyledi. Koruma amaçlı imar planı 1992 yılında çıkarılan ilçeye, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2 milyon TL'lik kamulaştırma ödeneği aktardığını anlatan Yaman, kısa süre içerisinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde oluşturulacak kurulun, söz konusu evlerin kıymet tespitini yapacağını belirtti. Bu sayede evlerin kamulaştırma bedelinin belirleneceğini ifade eden Yaman, ardından mümkün olan en kısa sürede çalışmaların tamamlanacağını kaydetti.

Harran'da resmi tespitlere göre tarihi özelliğe sahip 171 konik kubbeli evin bulunduğunu bildiren Yaman, "Bu evlerin hepsi birer tarihi hazine niteliğinde. Dolayısıyla bunları koruma ve gelecek nesillere aktarma konusunda çok hassas davranıyoruz. İlçede zaman zaman kaçak yapılaşma sorunu ortaya çıkabiliyor. Şu ana kadar 65 kişi hakkında '2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefet ettikleri' gerekçesiyle dava açıldı. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da kimseye taviz verilmeyecek" şeklinde konuştu.

"80 kaçak yapı yıkılacak"

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Ferhat Karagözlü de Harran'da kaçak yapılaşmayla mücadeleye 7 ay öncesinden başladıklarını belirtti. 1. derecede sit alanı olan bölgede özellikle seçim döneminde yapılaşmanın önlenmesine yönelik çalışma yürüttüklerini ve ilgilileri sık sık uyardıklarını ifade eden Karagözlü, kararı yerine getirmeyenler hakkında da kurul olarak suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti. Yapılan tespitlere göre; Harran'da 80 civarında kaçak yapı bulunduğunu aktaran Karagözlü, "Bunların en kısa sürede yıkılması gerekiyor. Bu konudaki çalışmaları ilçe belediyesinden bir an önce başlatmasını bekliyoruz" dedi.

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi ve Çevre Değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Şanlıurfa Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu da Harran'daki kaçak yapıların bir an evvel yıkılıp, tarihi dokunun gün yüzüne çıkarılması gerektiğini söyledi. Kümbet evlerinin bir benzerinin İtalya'da bulunduğunu ve çok iyi şekilde muhafaza edildiğini anlatan Kürkçüoğlu, "Harran'da da ciddi bir çalışmayla kümbet evlerin olduğu bölge, turistik açıdan çok daha iyi değerlendirilebilir. Onlarca genç bu işten para kazanır" diye konuştu. (AA)


Geri Dön