24 / 04 / 2024

Hasan Karcı MASKO 'yu değerlendirdi!

Hasan Karcı MASKO 'yu değerlendirdi!

Hasan Karcı önderliğindeki MASKO yönetimi 2 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. 2009 yılında, krizin en çok hissedildiği dönemde yönetime geçen Karcı, mobilya sektöründeki yaşananları ve MASKO 'yu değerlendirdi  



Hasan Karcı önderliğindeki MASKO yönetimi 2 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. 2009 yılında, krizin en çok hissedildiği dönemde yönetime geçen Karcı, mobilya sektöründeki yaşananları ve MASKO 'yu değerlendirdi. Karcı, ekibi ile birlikte MASKO 'yu uluslararası ticaretin uğrak noktası konumuna getirdiklerini belirterek tek yürek olarak başarılı projeler de yürüttüklerinin altını çizdi. Karcı, MASKO 'yu Türkiye 'nin perakende de mobilya ihracatının en aktif olduğu yer olarak da tanımladı.

14 şžubat 2011; İstanbul

Perakende mobilyacılıkta ihracat üssü olan MASKO Mobilya Kenti, seçime doğru ilerliyor. Hasan Karcı önderliğindeki yönetim 2 yıldır çalışmalarını başarı ile sürdürüyor. 778 mağaza ve 550 firması ile dünyanın en büyük mobilya kenti olan MASKO, son iki yılda uluslararası ticaretin uğrak merkezi oldu. Yurt içinden ve dışından dünya markalarının yer almak istediği MASKO Mobilya Kenti, tek yürek olarak daha nitelikli çalışmalar sürdürüyor. Yeni yönetim, 2009 Nisan ayından bu yana, mobilya sektörünün hareketlenmesinden MASKO 'nun yurt dışında tanıtılmasına, fuarlardan müşteri memnuniyeti çalışmalarına, alışveriş merkezinden kültür-sanat destekli projelerine kadar çok alanda çalışmalar yürüttü. Nisan ayı ile birlikte seçimlerin gerçekleşeceği MASKO Mobilya Kenti 'nde Hasan Karcı, 2 yıllık MASKO serüvenini, mobilya sektörünü değerlendirdi.

MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, Türkiye mobilya ihracatının yüzde 10 'unu gerçekleştiren MASKO Mobilya Kenti 'nin, 778 iş yeri ve 550 'yi aşkın firması ile ülkemiz mobilya sektörünün merkezinde bulunduğuna dikkat çekerek, “Özellikle son bir yılda yapılan yatırımlarla MASKO kabuk değiştirdi, Türkiye 'de mobilya sektörünün önemli üretim üslerinden biri haline geldi. Bugün mobilya, Türk ekonomisi ve ihracatında lokomotif sektörlerin başında yer alıyor. 2 yıl boyunca yönetim olarak tek yürek olduk ve MASKO 'yu uluslararası ticaretin uğrak noktası konumuna getirecek başarılı projelere imza attık ve atmaya devam ediyoruz. MASKO, Türkiye 'nin perakende mobilya ihracatının en aktif olduğu yer olma özelliğini taşıyor. Mevcut konumu ile Türkiye 'deki ihracat pastasında da önemli bir yere sahip. 2010 yılında da bu oran yüzde 15 civarında gerçekleşti. Yıllara bakıldığında ihracatımızda herhangi bir düşüş olmuyor. Özellikle 2009 yılının 3.çeyreğinden bu yana yurt dışı ile kurduğumuz bağlantılar ve izlediğimiz politikalar, son 1 yıl içerisinde MASKO 'nun adının daha da duyulmasını sağladı ” dedi.

İhracata çok fazla önem verdik
Karcı, MASKO yönetiminin ihracat çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirterek, MASKO 'nun ulusal ve uluslararası platformda tanınan 150 'yi aşkın büyük marka tarafından tercih edildiğine de dikkat çekti. Karcı, “Bugün mobilya, Türk ekonomisi ve ihracatında lokomotif sektörlerin başında yer alıyor. Yıllara göre baktığımızda da genel olarak Türkiye mobilya ihracatında önemli ilerleme söz konusu. 2005 yılında 639 milyon dolar olan mobilya ihracatımız, 2006 yılında 693 milyon dolar, 2007 yılında 940 milyon dolar, 2008 yılında 1.212 milyar dolar, 2009 yılında 1.156 milyar dolar ve geçtiğimiz yıl 2010 'da ise 1.206 milyar dolar olarak gerçekleşti. Rakamların sürekli ilerlemesinde fuarlarda Türk mobilyacılarımızın kendilerini tanıtmasının da büyük bir yeri olduğunu düşünüyorum ” dedi. Karcı mobilya ihracatının yarısının Avrupa ülkelerine gerçekleştiğinin altını çizerek, “2010 yılının bitimi ile Türkiye iç pazar büyüklüğü 7,5 - 8 milyar dolar oldu. MASKO Mobilya Kenti 'nin ekonomiye katkısı, yaklaşık olarak yılda 3 milyar TL 'dir. 2023 yılı için hedeflenen Türkiye mobilya ihracatı ise 7 milyar dolar ” beklentisi içinde olduklarını açıklamasında bulundu.

KDV teşvikleri artırılmalı
Karcı, sektörün sorunları ile ilgili olarak: “Mobilya sektöründe birçok ürün için büyük araçlara ihtiyaç duyan nakliye hizmeti sunuluyor. Aynı zamanda teşhir için de büyük alanlara gereksinim duyuluyor. Bütün bunlar, mobilya sektöründe maliyetleri yükseltiyor ve ekonomik kayıplar yaşanmasına neden oluyor. Bir de bunların üzerine yüzde 18 'lik KDV uygulaması eklenince mobilya sektörünün önü tıkanıyor. Nakliye ve teşhirde destek yok. Fuar tanıtımlarında ise 45 metrekare üzerine mobilyacılara destek verilmiyor. Bu da mali kayıpların yaşanmasını beraberinde getiriyor. Avrupa 'ya baktığımızda mobilya sektörüne bu anlamda çeşitli destekler verildiğini görüyoruz. Devletin KDV 'yi düşürmesi, tabana yayması ilk ve en önemli talebimiz. Bunun yanı sıra nakliye ve teşhir alanı konularında da destek verilmesini bekliyoruz. Mobilya ihracatının artması, 2-3 milyar dolar seviyesinde olması için bu konularda devletimizden destek bekliyoruz ” dedi.

MASKO, sadece mobilya kenti değil
MASKO 'nun sadece mobilya kenti değil, perakende mobilyacılıkta da ihracat üssü olduğunu belirterek, MASKO 'nun ziyarete gelen herkes için aynı zamanda evi olduğuna dikkat çekerek, “MASKO ücretsiz Eğlence ve çocuk Bakım evi ile mobilya alışverişi yapmak için MASKO 'ya gelen ziyaretçiler daha rahat ve uzun süre kalabiliyorlar. MASKO girişine ve MASKO 'nun çeşitli noktalarına yerleştirilen KİOSK 'lar sayesinde MASKO hakkında çeşitli bilgilere ulaşılabiliyor. Ayrıca 3 boyutlu resimle MASKO duvarında su kemerini tuvala taşıdık ve bu da kültür ve sanatın da buluşma noktası haline gelmemizi sağladı ” açıklamasında bulundu.

Müşteri memnuniyeti de bizden sorulur
Karcı, MASKO 'nun geçtiğimiz 2 yıl içerisinde yüzde 100 müşteri memnuniyetini hedefleyen MEP projesini hayata geçirdiklerini de belirterek, “Müşteri merkezli yeni hizmet uygulaması MEP ile maksimum müşteri memnuniyeti sağlamayı hedefleyen MASKO, tüketicilerin kaliteli ve güvenilir bir ortamda mobilya alışverişi yapmalarının koşullarını oluşturdu. MASKO, MEP ile Türkiye 'deki hiçbir alışveriş merkezinde olmayan bir uygulamaya da imza atmış oldu ” dedi. Karcı ayrıca bu süre içerisinde MASKO Mobilya Kenti 'nin tüketicilerin AVM 'lere yönelik ilgisine Türkiye 'nin ilk yaşam konseptli AVM 'sini hayata geçirerek yanıt verdiğine dikkat çekti.

Son olarak Hasan Karcı, seçimle gelecek olan yeni MASKO Yönetimi 'ne şimdiden başarılar dilediğini ve Türkiye 'nin yüzü Batı 'ya dönük mobilya sektörü ve MASKO için ciddi ve sistematik çalışmalar gerçekleştireceklerini umduklarını ve beklediklerinin de altını çizdi.


Geri Dön