26 / 04 / 2024

Hasan Paşa Medresesi restore ediliyor

Hasan Paşa Medresesi restore ediliyor

Fatih Belediyesi Hasan Paşa Medresesi'ni restore ettiriyor



Bakımsızlıktan harap hale gelen, bazı bölümleri yol genişletme çalışmaları, yangınlar ve işgal nedeniyle yok olan 415 yıllık Hadım Hasan Paşa Medresesi, kurtarılıyor. Fatih Belediyesi, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan medreseyi restore ettirmek için kolları sıvadı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, medresenin 2007 yılında röleve projeleri, 2008 yılında ise restitüsyon ve restorasyon projelerinin, İstanbul IV. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan geçtiğini söyledi. Başkan Demir, restorasyon çalışmalarının bu yılın sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğini açıkladı. Kitabesi bulunmadığı için tam olarak ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı bilinmeyen Hadım Hasan Paşa Medresesi'nin, 1595-96 yıllarında dönemin hassa mimarlar ocağının başı Davut Ağa tarafından yaptırıldığı sanılıyor.

YANGINDA HARAP OLDU
3 kattan oluşan, düzgün olmayan beşgen bir plan şeması gösteren medresenin zemin katında 3 dükkan, sebil, çeşme ve çamaşırhane, gusülhane ve abdesthane, birinci katta ise 8 oda ve mescit olarak kullanılan bir dershane yer alıyor. 2 Ağustos 1826'da büyük bir yangın geçiren medrese, Sultan II. Mahmut döneminde onarımdan geçti. Hadım Hasan Paşa Medresesi'nin ön tarafında bulunan çeşmenin kemeri üstünde ise II. Mahmut'a ait tuğra dikkati çekiyor.


Geri Dön