17 / 04 / 2024

Hasan Zengin: Arazi mülkü değer kazandı!

Hasan Zengin: Arazi mülkü değer kazandı!

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Adana Şube Başkanı Hasan Zengin ülkemizde artık ekonominin üretime dayalı değil, daha çok gayrimenkul rantı üzerinde döndüğünü işaret ederek, arazi mülkünün değer kazandığını ifade etti.



 Zengin “Arazi rantı çok önemli bir rant. Sizin hiç bir yatırım aracından yüzde yüz kazanma şansınız yok. Ancak arazi rantından bunun daha fazlasını kazanabiliyorsunuz. Bir günde boş araziye imar planı yaptığınız zaman, daha önce metre karesi çok düşük bedellerde işlem gören arazi parçası, planla ve  plandaki konumuyla belki yüz kat artacaktır. Bu büyük bir rant. Bir yere plan götürüyorsanız tabiki de rant oluşacaktır. Ancak bu rant bir kişiye, bir gruba değil, kentin kasasına dönmesi gerekir. Kentli buradan faydalanmalı sorun burada ”diye konuştu.


ÇARPIKLIĞIN NEDENİ PLAN TADİLATLARI

Adananın çarpık bir kent olmasının en temel nedeninin plan tadilatları olduğunu dile getiren Zengin “Baktığınızda plan güzel ama biz bu planı bozuyoruz. Tadilatların nedeni bazı istekler yerel yönetimlere baskılar, (şurası şöyle, burası böyle düzeltilsin) Bunu yaptığınızda ise planın bütünlüğü ortadan kalkıyor buğün Adana'da gördüğümüz bu. Bir yerde tadilat yaparken bir yere rant aktarıyorsanız başka birinin hakkkını gasp etmiş oluyorsunuz. Bunun düzelmesi için bu süreçlere söz söyleme hakları olanların hepsini katacaksınız. Onların fikirlerini de alarak, kentleşmede yapılan hataları en aza indireceksiniz. Burada meslek odalarına çok büyük görevler düşüyor. Her disiplin kendi komisyonunda Adana'yla ilgili neler yapılır, tartışıp yerel yönetimlerle paylaşması gerekir”ifadelerinde bulundu. 


ULAŞIM SIKINTISI OLMAMASI GEREKİR

İmar rantının büyük bir rant olduğunu belirten Zengin, siyasetin buradan beslendiğini ifade etti. Zengin “Adana arazilerin en ucuz olduğu kentin gelişimi için en ideal arazilere sahip olan bir Şehir. Kentin gelişmesi için hiç bir engel yok. Bakıyorsunuz Seyhan baraj gölü çok güzel suyu temiz, bu coğrafya büyük imkanlar sunmuş, fakat Mahfesığmaz'da çıkmaz sokak! bu kadar geniş arazide çıkmaz sokağın ne işi var? Bu kadar sığ bakılmış. Oysaki bu kadar geniş bir coğrafyada yolların geniş, ulaşım sorununun hiç olmaması lazım. Bunun için hiç bir engel yok. Biz kentlerimizi niye bu hale getiriyoruz? Kötü yapılaştık diye şimdi  kentsel dönüşüme ihtiyaç duyuyoruz”açıklamasını yaptı.


Adana Ekspres 


Geri Dön