29 / 03 / 2024

Hasankeyf için Recep Tayyip Erdoğan'a mail yağıyor!

Hasankeyf için Recep Tayyip Erdoğan'a mail yağıyor!

Hasankeyf için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 60 bin elektronik posta gönderildi



Doğa Derneğinin, Ilısu Barajı çalışmalarının durdurulması ve Hasankeyf'in UNESCO Dünya Mirası ilan edilmesi için başlattığı kampanya kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 60 bin elektronik posta gönderildi.

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güven Eken, AA muhabirine yaptığı açıklamada,kampanyayı geçen sene başlattıklarını ve ilk aşamada amacına ulaştığını belirtti.

Ilısu Barajı için uluslararası konsorsiyumun projeden desteğini çektiğini anımsatan Eken, Türkiye'de projeye destek veren iki yerli bankaya da projeden çekilmeleri yönünde görüşmelerde bulunduklarını anlattı.

Elektronik posta kampanyasının geçen sene başladığını belirten Eken, şunları söyledi:
"Türkiye'nin dört bir yanından insanlar katılıyor. 60 bin kişiyi geçti destekçi sayısı. Projeye Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Sezen Aksu, Tarkan, Orhan Gencebay, Okan Bayülgen gibi önemli isimler de destek veriyor. Projeyle ilk hedefimize ulaştık. İlk amacımız Avrupa ülkelerinin projeden çıkmasıydı, yabancılar finans desteğini çekti. Ancak Ilısu Barajı projesi durdurulmadığından kampanya devam ediyor. Taleplerimizi içerin elektronik postalarımızı gönderdik, yanıt bekliyoruz. Önümüzdeki aylarda çalışmalarımız daha da hızlanacak."

-DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE YER ALMALI-
Hasankeyf'in UNESCO dünya mirası listesine alınması için gerekli olan 10 kriterden 9'unu karşılayan dünyadaki "tek bölge" olduğunu savunan Eken, "Mısır'daki piramitler UNESCO Dünya Mirası listesi için gerekli kriterlerden 4'ünü sağlarken, Hasankeyf 9 kriteri taşıyor. Bu nedenle UNESCO Dünya Mirası ilan edilmesi gereken bir yer ama şimdiye kadar böyle bir girişim yok" dedi.

Eken, Hasankeyf'in "kurtarılması" ve dünya mirası listesine alınması için 11 Nisanda iki günlük bir konferans düzenleneceğini belirterek, bu konferansa çeşitli ülkelerden uzmanların da ilçeye geleceğini kaydetti.

Bu çalışmanın Hasankeyf'in dünya mirası olması için ilk bilimsel çalışma olacağını dile getiren Eken, Ilısu Barajı'nın yapımı durdurulana ve Hasankeyf dünya mirası ilan edilinceye kadar çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön