29 / 03 / 2024

Hasankeyf tarihi eserleriyle taşınacak!

Hasankeyf tarihi eserleriyle taşınacak!

Ilısu Barajı'nın tamamlanması ile su altında kalacak Hasankeyf'teki tarihi eserler yeni yerleşim birimine taşınmaya hazırlanılıyor.



Ilısu Baraj Gölü altında kalacak tarihi Hasankeyf'in yeni yerleşim yeri ile ilgili çalışmalar sürüyor. Belediye ve İlçe Jandarma Komutanlığı dışında bütün kurumların taşındığı yeni yerleşim yerine Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma ve Kurtarma Çalışmaları kapsamında getirilecek tarihi ve kültürel eserler, buradaki Kültür Parkı'nda sergilenecek.


Çalışmalarda El-Rızk Cami minaresi, Kızlar Cami, Sultan Süleyman Han Cami giriş kapıları, Koç Cami, İmam Abdullah Türbesi ve Zaviyesi, Zeynel Bey Türbesi, hamam, kale kapısı gibi tarihi yapılar parça ve bütünsel olarak taşınacak. Taşıma işine ilk olarak kasım ayında Zeynel Bey Türbesi ile başlanacak.


Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, Zeynel Bey Türbesi'nin taşınmasına ilişkin ihale sürecinin tamamlandığını bildirdi.


Taşınacak eserlerin yeni yerleşim birimindeki Kültür Parkı içerisine veya çevresine yerleştirileceğini kaydeden Baygüven, şöyle konuştu:


"Yeni ilçe de tarihi eserleri bünyesinde barındıracak. Ziyaretçiler gelip, görebilecek. Bu eserler, barajda su tutulmasıyla oluşacak göl havzası kıyısında kalacak. Olayın kültürel ve tarihi boyutu dışında turizm boyutu da olduğu için el sanatlarına yönelik projeler de hayata geçirilecek. Keçe, kilim, kök boya yeniden canlandırılacak. Bununla ilgili esnafımızla görüşüyoruz. Üretilecek yöresel ürünler de satışa sunulacak."




Yeni Şafak




Bu haber Günboyu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Ilısu Barajı'nın tamamlanmasıyla suyun altında kalacak Hasankeyf'teki tarihi eserler, yeni yerleşim birimine taşınarak ilçenin tarihi ve kültürel dokusu korunacak. Ilısu Baraj Gölü altında kalacak tarihi Hasankeyf in yeni yerleşim yeri ile ilgili çalışmalar sürüyor. 

İHALE SÜRECİ TAMAM 

Belediye ve İlçe Jandarma Komutanlığı dışında bütün kurumların taşındığı yeni yerleşim yerine Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma ve Kurtarma Çalışmaları kapsamında getirilecek tarihi ve kültürel eserler, buradaki Kültür Parkında sergilenecek. Çalışmalarda El-Rızk Cami minaresi, Kızlar Cami, Sultan Süleyman Han Cami giriş kapıları, Koç Cami, İmam Abdullah Türbesi ve Zaviyesi, Zeynel Bey Türbesi, hamam, kale kapısı gibi tarihi yapılar parça ve bütünsel olarak taşınacak. Taşıma işine ilk olarak kasım ayında Zeynel Bey Türbesi ile başlanacak. 

Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, Zeynel Bey Türbesinin taşınmasına ilişkin ihale sürecinin tamamlandığını bildirdi. Taşınacak eserlerin yeni yerleşim birimindeki Kültür Parkı içerisine veya çevresine yerleştirileceğini kaydeden Baygüven, şöyle konuştu: "Yeni ilçe de tarihi eserleri bünyesinde banndıracak. Ziyaretçiler gelip, görebilecek. Bu eserler, barajda su tutulmasıyla oluşacak göl havzası kıyısında kalacak. Olayın kültürel ve tarihi boyutu dışında turizm boyutu da olduğu için el sanatlarına yönelik projeler de hayata geçirilecek. Keçe, kilim, kök boya yeniden canlandırılacak. Bununla ilgili esnafımızla görüşüyoruz. Üretilecek yöresel ürünler de satışa sunulacak." 

VATANDAŞ MEMNUN 

Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz de Ilısu Baraj projesine karşı çıkan bazı kesimlerin ilçedeki tarihi eserlerin su altında bırakılacağı yönündeki eleştirileri dile getirdiğini belirterek, zaman zaman bu söylemlerin siyasete alet edilmeye çalışıldığını söyledi. Projenin uygulanmasından ilçe halkının büyük memnuniyet duyduğuna işaret eden Akdeniz, yapılan çalışmalar nedeniyle yetkililere teşekkür ettiklerini dile getirdi. Bir süre önce gittiği Almanya'daki Berlin Bergama Müzesini gezdiğini, orada Hasankeyf, Diyarbakır ve Mardin'e ait eserlerin de bulunduğunu belirten Akdeniz, şöyle konuştu: "Kısacası eserlerimizi 5 bin kilometre uzağa götürmüşler. Müzeden çıktıktan sonra oradaki gazetecilerin Hasankeyf'in taşınmasına ilişkin sorularına 'Siz 5 bin kilometre tarihimizi taşıdınız da biz niye 1 kilometre öteye taşımayalım. Madem bu kadar eserlere değer veriyorsunuz o zaman eserlerimizi verin yerinde sergileyelim.'dedim. Bunun üzerine başlarım öne eğdiler. Tarihi eserlerimizin Almanya'da ne işi var?" 


Günboyu


Geri Dön